5 misverstanden over beleggen

Er bestaan verschillende misverstanden over beleggen. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak dat je veel geld nodig hebt om te beleggen. Of dat het heel ingewikkeld is. Maar is dat wel zo? We nemen 5 misverstanden met je door.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

De 5 misverstanden in 't kort

 1. Beleggen kan alleen als je veel geld hebt.

 2. Om rendement te behalen, moet je altijd veel risico nemen. Je kunt daardoor in 1 klap alles kwijtraken.

 3. Instappen kan alleen op het juiste moment.
 4. Voor beleggen moet je een expert zijn.

 5. Je moet elke dag de beurs en de koersen in de gaten houden.

Kijken: 3 misverstanden over beleggen gecheckt

Er zijn verschillende misverstanden over beleggen. Om te beginnen bij het begin bespreken we in deze video 3 veelgehoorde vooroordelen over beleggen. Ben je benieuwd naar meer misverstanden over beleggen? Lees dan verder onder de video.

In deze video staan we stil bij de volgende 3 misverstanden:

 1. Beleggen kan alleen als je veel geld hebt.

 2. je kunt alles in één klap kwijtraken.

 3. Instappen kan alleen op het juiste moment.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

De misverstanden over beleggen uitgelegd

 • Niet waar, je kunt ook beleggen met weinig geld. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en hoe vaak. Wat wel zo is: hoe lager je inleg, hoe langer het duurt om je beleggingsdoel te halen. Maar ook als je elke maand een klein bedrag inlegt, kan dat op jaarbasis al snel leuk optellen.

  Stel: je legt elke maand € 25 in, dan heb je aan het eind van het jaar al € 300 ingelegd, los van eventueel rendement en kosten.  

  Goed om te weten: Beleg wel altijd met geld dat je in ieder geval de komende 3 jaar niet nodig hebt. Het is verstandig om naast je beleggingen ook te sparen.
 • Gedeeltelijk waar. Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Je inleg kan meer maar ook minder waard worden. Het klopt wel dat je bij beleggen meer rendement kunt halen als je bereid bent om meer risico te nemen. Maar ook als je minder risico wilt lopen kun je al een interessant rendement behalen.
 • Niet waar. Niemand weet wat het beste moment is om te starten met beleggen - zelfs de professionals niet. Bij beleggen kijk je daarom altijd naar de lange termijn. Zo geef je je ingelegde geld de tijd om te groeien, en neemt de kans op een goed rendement toe. Met periodiek beleggen spreid je je aankoopmomenten, dan ben je minder gevoelig voor het risico van koersschommelingen.

  Het is verstandig om van tevoren over een einddatum van je beleggingen na te denken en of het risico op deze einddatum bij je wensen past. De waarde van beleggingen schommelt nu eenmaal en je moet voorkomen dat je tijdens een dip in de markt je beleggingen verkoopt.

  Als de einddatum van je beleggingen nog ver weg is, kun je er zelf voor kiezen om meer of minder beleggingsrisico te nemen. Je kunt dan het verkoopmoment uitstellen of je risico afbouwen naarmate je einddatum dichterbij komt.

  Meer over periodiek beleggen

 • Niet waar. Natuurlijk is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in beleggen, zodat je weet waar je aan begint. Ga je bij ons beleggen? Dan bepalen de fondsmanagers welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement, het risico en duurzaamheid.

  Wil je je verder inlezen in beleggen? Neem dan een kijkje bij tips voor beginnende beleggers.

 • Niet waar. Natuurlijk, het is goed als je op de hoogte bent van de financiële markten, maar het is niet nodig, als je bijvoorbeeld in beleggingsfondsen belegt, zoals via SNS. Wanneer je in een fonds belegt, is de fondsmanager namelijk verantwoordelijk voor het maximaliseren van rendement en het beperken van de risico’s voor het fonds. De expert neemt je hier dus het werk uit handen.

  Door vaak de koersen te checken, kun je onrustig worden. Onthoud dan dat je belegt voor de lange termijn. Zo geef je je geld de tijd om te kunnen groeien, ook als de koersen er even minder goed voor staan. Dat geeft rust.

  Meer over beleggen voor de lange termijn

Benieuwd of beleggen iets voor jou is?

Met onze beleggen keuzehulp ontdek je eenvoudig en snel of beleggen bij ons iets voor je is, ook zie je meteen welk beleggingsproduct goed aansluit bij je wensen. De keuzehulp bestaat uit 3 korte vragen, zo kun je in een paar minuten inschatten of beleggen bij SNS ook bij jou past.

Keuzehulp invullen

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Maandbedrag sparen of beleggen

Maandbedrag sparen of beleggen

Ben je benieuwd naar vermogensgroei? Bereken het rendement van beleggen en de rente van sparen.