5 misverstanden over beleggen

Er zijn nog wel eens misverstanden over beleggen. Dit zijn enkele veelvoorkomende.

1. Ik heb veel geld nodig om mee te beleggen

Dat is niet waar, je kunt al inleggen vanaf € 10. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd om je geld te laten groeien.

2. Ik kan voor lange tijd niet meer bij mijn geld

Je belegt in principe voor de langere termijn, omdat het vooral dan meer waard kan worden. Maar je kunt je beleggingen altijd weer verkopen als je toch eerder geld nodig hebt.

3. Ik kan al mijn geld verliezen

Als je gespreid belegt in een mixfonds is dit eigenlijk onmogelijk. De kans dat alle bedrijven daarin over de kop gaan is klein. Je risico’s zijn hiermee beperkt. Je inleg kan wel minder waard worden. Dat risico moet je accepteren. Hoeveel risico je loopt, bepaal je zelf bij de keuze van je fonds.

4. Ik heb veel kennis en tijd nodig

Het beeld van de gesjeesde Wallstreet belegger in pak die continu naar de koersen kijkt, is achterhaald. Tegenwoordig is beleggen voor iedereen. Gezinnen beleggen, alleenstaande moeders beleggen, jongeren beleggen. Veel van het werk kan voor je gedaan worden.

5. Beleggen is een mannending

Leuk feitje: de vrouwen winnen het van de mannen als het gaat om beleggen, blijkt uit diverse onderzoeken. Dit komt omdat ze minder gefocust zijn op winst op de korte termijn, maar hun geld investeren voor de lange termijn.

Ik dacht dat beleggen niks voor mij was, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. De experts houden het fonds in de gaten, ik heb er weinig omkijken naar. Ik investeer nu elke maand € 50, zodat mijn dochter de opbrengst straks bijvoorbeeld kan gebruiken voor een studie of bij het kopen van haar eerste huis.
Saskia, SNS Klant, juni 2020
Welk beleggingsproduct kies je?

Welk beleggingsproduct kies je?

Bekijk hoe je wilt beleggen: met SNS Doelbeleggen of de SNS Beleggingsrekening.
Alle beleggingsfondsen op een rij

Alle beleggingsfondsen op een rij

Bekijk het overzicht en de koersen van de duurzame beleggingsfondsen.