5 misverstanden over beleggen

Er bestaan verschillende misverstanden over beleggen. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak dat je veel geld nodig hebt om te beleggen. Of dat het heel ingewikkeld is. Maar is dat wel zo? We nemen de 5 grootste misverstanden met je door.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

De 5 misverstanden

 1. Wacht op het perfecte moment om te beginnen met beleggen
 2. Beleggen kan alleen als je veel geld hebt
 3. Voor beleggen moet je een expert zijn
 4. Je moet elke dag de beurs en de koersen in de gaten houden
 5. Om rendement te behalen, moet je altijd veel risico nemen

De 3 meest voorkomende misverstanden over beleggen

Er zijn verschillende misverstanden over beleggen. Om te beginnen bij het begin leggen we je in deze video de 3 meest voorkomende misverstanden over beleggen uit. Ben je benieuwd naar meer misvattingen over beleggen? Lees dan verder onder de video.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

 • Niet waar. Niemand weet wat het beste moment is om te starten met beleggen - zelfs de professionals niet. Bij beleggen kijk je daarom altijd naar de lange termijn. Zo geef je je ingelegde geld de tijd om te groeien, en neemt de kans op een goed rendement toe. Met periodiek beleggen spreid je je aankoopmomenten, dan ben je minder gevoelig voor het risico van koersschommelingen.

  Het is verstandig om van tevoren over een einddatum van je beleggingen na te denken en of het risico op deze einddatum bij je wensen past. De waarde van beleggingen schommelt nu eenmaal en je moet voorkomen dat je tijdens een dip in de markt je beleggingen verkoopt. Als de einddatum van je beleggingen nog ver weg is, kun je er zelf voor kiezen om meer of minder beleggingsrisico te nemen. Je kunt dan het verkoopmoment uitstellen of je risico afbouwen naarmate je einddatum dichterbij komt.

  Meer over periodiek beleggen

 • Niet waar, je kunt ook beleggen met weinig geld. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en hoe vaak. Wat wel zo is: hoe lager je inleg, hoe langer het duurt om je beleggingsdoel te halen. Maar ook als je elke maand een klein bedrag inlegt, telt dat op jaarbasis al snel toch leuk op. Stel: je legt elke maand € 25 in, dan heb je aan het eind van het jaar al € 300 ingelegd, los van eventueel rendement en kosten.  

  Goed om te weten: Beleg wel altijd met geld dat je in ieder geval de komende 3 jaar niet nodig hebt. Het is verstandig om naast je beleggingen ook te sparen
 • Niet waar. Natuurlijk is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in beleggen, zodat je weet waar je aan begint. Ga je bij ons beleggen? Dan bepalen onze fondsmanagers welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement, het risico en de duurzame kant. Wil je je alvast inlezen? Neem dan een kijkje bij onze tips voor beginnende beleggers.
 • Niet waar. Natuurlijk, het is goed als je op de hoogte bent van de financiële markten, maar het is niet nodig, als je bijvoorbeeld in beleggingsfondsen belegt, zoals bij SNS. Wanneer je in een fonds belegt, is de fondsmanager namelijk verantwoordelijk voor het maximaliseren van rendement en het beperken van de risico’s voor het fonds. De expert neemt je hier dus het werk uit handen.  Door vaak de koersen te checken, kun je onrustig worden. Onthoud dan dat je belegt voor de lange termijn. Zo geef je je geld de tijd om te kunnen groeien, ook als de koersen er even minder goed voor staan. Dat geeft rust.

  Meer over beleggen voor de lange termijn

 • Gedeeltelijk waar. Het klopt dat je bij beleggen meer rendement kunt halen als je bereid bent om meer risico te nemen. Maar ook als je minder risico wilt lopen kun je al een interessant rendement halen. Je kunt niet zonder risico’s beleggen, je inleg kan meer, maar ook minder waard worden.

Sparen of beleggen?

Wil je weten wat sparen en beleggen jou kunnen opleveren? Bereken binnen 1 minuut het mogelijke rendement van sparen en beleggen.

Nu berekenen

Benieuwd of beleggen iets voor jou is?

Met onze Keuzehulp ontdek je of beleggen bij ons iets voor je is en zo ja, welk beleggingsproduct goed aansluit bij je wensen. De keuzehulp bestaat uit 3 korte vragen, zo kun je in een paar minuten inschatten of bij ons beleggen ook bij jou past.

Naar de keuzehulp

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Maandbedrag sparen of beleggen

Maandbedrag sparen of beleggen

Ben je benieuwd naar vermogensgroei? Bereken het rendement van beleggen en de rente van sparen.