Drie voordelen van periodiek beleggen

Met periodiek beleggen, leg je regelmatig een bedrag in. Bijvoorbeeld elke week, maand of ieder kwartaal. Ook met een lagere inleg kun je met periodiek beleggen naar een mooi rendement toewerken. We zetten 3 voordelen van periodiek beleggen voor je op een rijtje.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

3 voordelen van periodiek beleggen

 1. Minder last van koersschommelingen
 2. Het geeft rust
 3. Eenmaal ingesteld, betekent niet meer vergeten

 • Het maakt bij periodiek beleggen niet uit wanneer je begint met beleggen. Gelukkig maar, want het perfecte instapmoment bepalen is zelfs door professionals niet te voorspellen. Laat staan voor een beginnende belegger.

  Door langere tijd periodiek in te leggen, koop je de ene keer tegen een lagere koers en de andere keer tegen een hogere koers. Gemiddeld genomen heb je dan minder last van koersschommelingen dan wanneer je zonder vaste regelmaat inlegt.

 • Natuurlijk, het is fijn als de koers stijgt. Maar een koersdaling is geen reden tot paniek. Periodiek beleggen kan een goede manier zijn om de rust te bewaren bij de ups en downs van de beurs, omdat jij je focust op de lange termijn. En dat geeft rust.

  Meer weten over beleggen op de lange termijn

 • Bij periodiek beleggen kies je een vast moment in om een bepaald bedrag in te leggen. Bijvoorbeeld elke week, maand of eens per kwartaal. En dit kan al met een klein bedrag. Een handige, automatische stok achter de deur om naar een mooi rendement toe te werken.

  Goed om te weten: je kunt een periodieke inleg altijd weer aanpassen. Dus heb je een keer meer geld over door een meevaller? Dan kun je die maand meer inleggen. Maar een keer niets inleggen kan natuurlijk ook.  

Tip!

Beleg altijd met geld dat je niet direct nodig hebt. Zo kun je het tijd geven om te groeien en voorkom je dat je je inleg plotseling en op een ongunstig moment moet verkopen.

Kansen en risico’s

Beleggen biedt kansen, maar er zijn ook risico’s en kosten. Je belegging kan meer, maar ook minder waard worden. Ook bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Verdiep je daarom voordat je begint met beleggen verder in de risico’s van beleggen.

Meer over de risico’s

Voorbeeld: Het beste en slechtste instapmoment

Het is voor veel bijna-beleggers de hamvraag: wat is het beste moment om te beginnen met beleggen? Maar niemand weet wat het beste moment is om te starten met beleggen - zelfs de professionals niet. De beurs is gevoelig voor politieke en andere ontwikkelingen op het wereldtoneel en dat maakt het onvoorspelbaar. We laten het zien met een voorbeeld.

Stel: Je wilde in 2020 in één keer € 1.200 beleggen in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Wat waren dan de beste en slechtste momenten om dit fonds te kopen?

 • Het slechtste moment om te starten op basis van de koersstand was 20 februari 2020. Toen stond de koers op €137,95. Op 28 december 2022 had je dan een positief totaalrendement gehad van € 40,71 (inclusief herbelegd dividend).

 • Het beste moment om te starten was ruim een maand later, 24 maart. Toen was de koers € 91,34. Op 28 december 2022 had je dan een positief totaalrendement gehad van € 571,77 (inclusief herbelegd dividend).

Het beste en het slechtste instapmoment lagen dus maar een maand uit elkaar. Wie had dit kunnen voorspellen? Door periodiek te beleggen hoef je je over het instapmoment gelukkig geen zorgen te maken. Want je belegt voor de lange termijn.

Waar of niet waar? 5 misverstanden over beleggen

Het perfecte instapmoment bestaat dus niet. Maar heb je bijvoorbeeld veel kennis en geld nodig om te kunnen beleggen? Check welke vooroordelen over beleggen er nog meer bestaan en wat ervan waar is.

5 misverstanden over beleggen

Beleggen voor de lange termijn

Beleggen voor de lange termijn

Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.
Mogelijk rendement berekenen

Mogelijk rendement berekenen

Weten wat beleggen kan opleveren? Bereken het mogelijk rendement van beleggen en welke inleg je daarvoor nodig hebt.