Beleggen in aandelen

Koop je aandelen? Dan word je voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Wat is een aandeel eigenlijk? En hoe werkt het? Je leest het hier.
Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Beleggen in aandelen

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen. Een aandeel is een waardepapier waarmee je voor een stukje eigenaar wordt van een bedrijf.

Hoe werken aandelen?

  • Als bedrijven geld nodig hebben kunnen ze een lening aangaan bij de bank maar ze kunnen ook aandelen uitgeven. Als je zo’n aandeel koopt, stel je jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor word je voor een deel eigenaar van dat bedrijf.
  • In Nederland vindt de handel in hoofdfondsen (aandelen van grote beursgenoteerde ondernemingen) plaats op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam: de AEX.
  • De koers van een aandeel (de waarde) is afhankelijk van vraag en aanbod.
  • De mogelijkheid bestaat dat je aandelen in waarde stijgen. Maar het is ook mogelijk dat je aandelen weinig tot niets opleveren. En dat je inleg bij een ongunstig koersverloop geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Rendement op aandelen

Er zijn 2 manieren waarmee je winst kunt maken met aandelen:

1. koerswinst

De aandelenkoers is de prijs waarvoor je het aandeel kunt kopen of verkopen. Wanneer je je aandelen een tijdje vasthoudt en de koers stijgt, verdien je geld als je ze verkoopt. Aandelen zijn verhandelbaar en hierdoor ontstaat er automatisch vraag en aanbod naar het aandeel.

Voorbeeld:
Je koopt een aandeel voor een bedrag van 800 euro. Wanneer het aandeel over een periode van 5 jaar stijgt naar 1000 euro, verkoop je het aandeel weer. Je behaalt dan een rendement van 25% (5% op jaarbasis).

2. dividend

Dividend is een zogenaamde winstuitkering. Het bedrijf kan zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd. Sommige bedrijven betalen nooit dividend uit, terwijl er ook bedrijven zijn die meerdere procenten aan dividend uitbetalen op jaarbasis.

Het dividend kan op 2 manieren worden uitgekeerd: in geld (cash dividend) en in aandelen (stock dividend). Bij sommige ondernemingen mag de aandeelhouder kiezen tussen geld en aandelen. Dat noemen we keuzedividend.

Aandelen kopen

Je kunt niet zelf aandelen kopen op de beurs. Dit doe je via een broker of bank waar je een effectenrekening opent. Wanneer je aandelen koopt, is het belangrijk om je in het bedrijf te verdiepen en de cijfers goed na te gaan. Goed om te weten: een broker of bank rekent kosten.

Beleggen in aandelen via een fonds

Je kunt participaties kopen in een aandelenfonds. De beheerder van dat fonds verzamelt geld van deelnemers om aandelen van bedrijven aan te kopen. Je kunt kiezen voor een fonds dat uitsluitend aandelen koopt, of voor een fonds met een mix van bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

Voor- en nadelen

Voordeel is dat er vaak aandelen van meerdere bedrijven in verschillende landen worden gekocht, waardoor je een goede risicospreiding hebt. En de beheerder doet het werk voor jou. Nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn. Let op: Aandelenfondsen zijn over het algemeen fondsen met een hoog risico.

Lees meer over het beleggen in fondsen

Goed om te weten: Bij ons kun je alleen in Mixfondsen beleggen.
Risico Indicator

Meer of minder risico?

Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten en met elkaar vergelijken. Hoe hoger het cijfer, hoe harder de koersen van de belegging stijgen en dalen, dus: hoe groter het risico.

5 misverstanden over beleggen

5 misverstanden over beleggen

Kun je alleen beleggen als je al een groot vermogen hebt? Lees hier 5 misverstanden over beleggen.
Overzicht beleggingsfondsen

Overzicht beleggingsfondsen

Benieuwd naar onze andere beleggingsfondsen?