Checklist erflater: voor je eigen nalatenschap

Je nabestaanden goed achterlaten en voor jezelf een aantal belangrijke dingen vastleggen: dat kan. Bij leven kun je een hele hoop al goed regelen voor je nalatenschap. Deze checklist vertelt je wat je kunt doen om je nalatenschap goed voor te bereiden.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

✓ 1. Testament opstellen

Wil je zelf invloed hebben op wat er met je nalatenschap gebeurt als je bent overleden? Laat dan een testament maken door de notaris. Dan kun je zelf voor een groot deel bepalen hoe je erfenis verdeeld wordt. Ook kun je in een testament bijvoorbeeld bepaalde spullen of geld aan specifieke mensen achterlaten (legaten). En je kunt bij leven al een of meer executeur(s) aanwijzen via je testament. Een executeur kan je ook helpen een complexe nalatenschap goed voor te bereiden.

Testament opstellen

✓ 2. Maak een plan voor je nabestaanden

Je nabestaanden moeten een hele hoop regelen als je overlijdt. Ze hebben bijvoorbeeld documenten en wachtwoorden nodig. En ze willen weten wat je uitvaartwensen zijn om de afwikkeling van je overlijden op een goede en persoonlijke manier te kunnen regelen. Met een nabestaandenplan bespaar je ze veel tijd en stress, in een toch al moeilijke periode.

Plan voor je nabestaanden maken

Checklist erflater: voor je eigen nalatenschap

✓ 3. Regel nabestaandenpensioen

Partnerpensioen moet je regelen als je nog werkt. Je partner heeft dan vaak recht op een deel van je pensioen als je overlijdt. Dit regel je via je werkgever. En er is de Anw: ook voor je partner en misschien voor je kinderen.

Nabestaandenpensioen regelen

✓ 4. Maak een levenstestament

Let op! Niet te verwarren met een testament: een testament maak je voor na je overlijden, en een levenstestament juist voor als je nog leeft

Wat als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen? Wie mag er dan bij je rekeningen? Wie mag belangrijke medische beslissingen namens jou nemen? Dit soort zaken leg je bij leven vast bij de notaris in een levenstestament. Een heel belangrijk document om nu te maken, voor als je zelf niet meer wilsbekwaam bent.

Een levenstestament maken

✓ 5. Misschien een levensverzekering afsluiten

Levensverzekeringen keren meestal een bedrag uit aan je nabestaanden als je overlijdt. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. Bekijk welke levensverzekeringen er zijn en welke voorwaarden daarbij horen. Misschien een goed idee als je je dierbaren goed wilt achterlaten.  

Welke levensverzekeringen zijn er?

✓ 6. Regel voogdij voor je kinderen

Heb je minderjarige kinderen, dan kun je voogdij regelen voor als je als ouder(s) komt te overlijden. Leg je dit niet vast, dan bepaalt de rechter wie de voogd van je kind(eren) wordt.

Voogdij voor je kinderen regelen

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen over jouw situatie? Neem contact met 1 van onze medewerkers op via telefoonnummer 030 - 633 30 00
Je nalatenschap regelen

Je nalatenschap regelen

Wil je je eigen nalatenschap goed regelen? Je kunt bij leven veel doen. Bijvoorbeeld met een testament.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023