Een levensverzekering afsluiten?

Wil je je nabestaanden financieel ontzorgen, dan kan een levensverzekering afsluiten handig zijn. Denk aan een verzekering voor de uitvaartkosten of een overlijdensrisicoverzekering, bijvoorbeeld voor de hypotheek. Maar je kunt ook een verzekering afsluiten die uitkeert als je nog leeft. Ook dat noemen we een levensverzekering.

 

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wat zijn levensverzekeringen?

De term levensverzekering is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die – inderdaad - je leven verzekeren. Deze verzekeringen keren meestal een bedrag uit aan je nabestaanden als je overlijdt. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering.

Er zijn ook levensverzekeringen die uitkeren als je nog in leven bent. Bijvoorbeeld een kapitaalverzekering of een lijfrenteverzekering. En om het nog moeilijker te maken: sommige pensioen-, spaar- en beleggingsverzekeringen worden ook levensverzekeringen genoemd.

Ook bestaan er gemengde levensverzekeringen die uitkeren bij zowel overlijden als bij leven. Dé levensverzekering bestaat dus eigenlijk niet. We lichten er op deze pagina een paar toe.

Veelvoorkomende levensverzekeringen

  • Overlijdensrisicoverzekering: deze levensverzekering keert een bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Dit bedrag kunnen je nabestaanden dan bijvoorbeeld gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen.
  • Uitvaartverzekering: deze levensverzekering keert een bedrag uit als je overlijdt. Het bedrag is voor je nabestaanden, om de kosten van je uitvaart te betalen. Er zit geen looptijd aan vast en er wordt altijd uitgekeerd. Zie verderop.
  • Lijfrenteverzekering: keert aan jou uit, als je nog in leven bent of mogelijk aan je nabestaanden bij overlijden. Met deze verzekering bouw je vermogen op als aanvulling op je toekomstige pensioen. Dat kun je ook doen met banksparen. Er gelden voor deze verzekering wel fiscale spelregels rondom de aftrek van de betaalde premie.
  • Kapitaalverzekering: keert aan jou uit, als je nog in leven bent of mogelijk aan je nabestaanden bij overlijden. Is vaak gekoppeld aan je hypotheek om de lening voor je eigen woning af te lossen.

Hoe duur is een uitvaart?

De kosten van een uitvaart hangen af van je wensen. Wil je gecremeerd of begraven worden? Een dure of goedkope kist? Wil je een advertentie in een landelijke krant en hoeveel mensen komen er?

De grote uitvaartmaatschappijen beginnen bij een basisbedrag van ongeveer € 2.500. Daarna komen er kosten bij die afhangen van je wensen. De gemiddelde uitvaartkosten zijn ongeveer € 7.500 voor een crematie. Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 9.500.

(bron: Dela.nl)

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering keert een bedrag uit na je overlijden, zodat je nabestaanden daarmee je uitvaart kunnen betalen.

  • De uitkering is altijd eenmalig
  • Meestal verzeker je je eigen uitvaart, maar je kunt ook de uitvaart van je partner of kind verzekeren.
  • De verzekering heeft geen einddatum of bepaalde looptijd. De verzekering loopt zolang de verzekerde leeft. De verzekering keert in principe dus altijd uit.
  • Je kiest meestal zelf hoe je de verzekering betaalt. Per maand, kwartaal, halfjaar of jaar – of je stort eenmalig een bedrag.
  • Je bepaalt zelf het bedrag dat je wilt verzekeren.
  • De verzekering kan uitkeren in geld ( kapitaal- of sommenverzekering of in diensten (naturaverzekering).

Goed om te weten: Bij een kapitaalverzekering krijg je een bedrag uitgekeerd. Je kunt dan vrij beslissen wie je als uitvaartondernemer wilt nemen. Die hoeft dus niet van de verzekeraar te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een zzp’er zijn.

Bij een naturaverzekering ben je voor een bepaald standaardpakket verzekerd en neem je de diensten af van de uitvaartverzekeraar. Wat er precies in het pakket zit, verschilt per verzekeraar. Je leest dat in de polisvoorwaarden.

Levensverzekering

Gemengde levensverzekering

Een gemengde levensverzekering, of een combinatieverzekering, combineert eigenlijk 2 soorten verzekeringen: een risico- en een spaarverzekering. Dat betekent dat deze zowel bij leven als na overlijden kan uitkeren.

Voorbeeld gemengde verzekering: Pieter en Els hebben toen Pieter 30 was een gemengde verzekering afgesloten van € 100.000. Met een duur van dertig jaar, met een maandelijkse premiebetaling, op het leven van Pieter. Met deze verzekering kunnen ze over 30 jaar de hypotheek aflossen als Pieter nog in leven is. Overlijdt Pieter voor die tijd? Dan kan Els de € 100.000 gebruiken om de hypotheek mee af te lossen.

Hoe werkt het?

Je bepaalt een einddatum. Als je nog in leven bent op die datum, krijg je een eenmalig bedrag of periodieke bedragen uitgekeerd. Ben je op die dag niet meer in leven? Dan krijgen je nabestaanden op het moment van overlijden een eenmalig bedrag of periodieke bedragen uitgekeerd. Het bedrag bij leven en bij overlijden kan hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet.

Wat kost een levensverzekering?

Wat een levensverzekering kost, hangt af van je leeftijd, het soort levensverzekering, de voorwaarden die daarbij horen en van je eigen wensen.

Een uitvaartverzekering hoeft niet duur te zijn en kun je al vanaf ongeveer € 2 per maand afsluiten als je nog jong bent. De premie voor een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek ligt hoger. Ook daarin zijn grote verschillen, omdat je zelf afspraken maakt over verzekerde bedragen en looptijden.

Online kun je wel wat tools vinden die je een idee geven van wat je ongeveer kwijt bent. Laat je altijd goed informeren wat in jouw situatie verstandig is om te doen. En vraag verschillende offertes op.

SNS Overlijdensrisicoverzekering

SNS Overlijdensrisicoverzekering

Verzeker jezelf of het leven van een ander. Zo hebben je nabestaanden een financiële zorg minder.
Je nalatenschap regelen

Je nalatenschap regelen

Wil je je eigen nalatenschap goed regelen? Je kunt bij leven veel doen. Bijvoorbeeld met een testament.

Pagina laatst aangepast: 21 september 2023