Een levenstestament opstellen

Wat als je door ziekte of een handicap zelf geen beslissingen meer kunt nemen? Wie mag dat dan namens jou doen? In een levenstestament leg je dat vast.

Een levenstestament opstellen

Verschil levenstestament en testament?

De namen lijken op elkaar, maar ze hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. Je levenstestament gaat over zaken die spelen terwijl je nog leeft en je testament gaat over je nalatenschap als je bent overleden.

Wat staat er in een levenstestament?

In een levenstestament leg je vast wie er namens jou beslissingen mag nemen over belangrijke zaken, als jij dat niet meer kunt.

Bijvoorbeeld over:

  • Financieel: wie mag je dagelijkse bankzaken doen, wie mag je vermogen beheren, wie mag je huis verkopen, wie mag namens jou schenkingen doen?
  • Medisch: wie mag beslissen of je medische behandelingen wel of niet ondergaat, wie mag bij de apotheek je medicijnen ophalen?
  • Persoonlijk: wie mag je huisdieren verzorgen, hoe wil je dat je uitvaart eruitziet, wil je alvast een waardevol erfstuk in bruikleen geven?

Door daar nu beslissingen over te nemen, houd je de regie in handen als je daar straks niet meer toe in staat bent. Dat kan niet alleen voor jou, maar ook voor je dierbaren veel rust geven. Zo blijf je zelf aan zet, ook als je dat niet meer kunt.

Wil je bijvoorbeeld niet gereanimeerd worden in een bepaalde situatie, dan zet je dat in je levenstestament. Ben je bang dat een familielid namens jou (als jij dat zelf niet meer kunt) een schenking aan zichzelf overmaakt, dan wijs je iemand anders aan als beheerder van je financiële zaken.

Jij beslist wat je in je levenstestament zet

Jij bepaalt wat je in je levenstestament zet. Er is geen vaste structuur waar je je aan moet houden en je bent nergens toe verplicht. Wil je alleen iets vastleggen over medische behandelingen, of juist alleen de financiële zaken, dan kan dat dus ook. Ook kun je gevolmachtigden heel nauwkeurig vertellen wat ze in bepaalde situaties moeten doen, of ze juist de vrijheid geven om namens jou te beslissen.

Ik ben alleenstaand, al mijn hele leven, en ik heb geen kinderen. Als ik dement word, wie moet dan beslissen over mijn behandeling? Voor mij is dat duidelijk: mijn beste vriendin. Dat heb ik laten vastleggen in mijn levenstestament. Anders zou het automatisch mijn broer worden, met wie ik nauwelijks een band heb. Ik wil hem er niet mee opzadelen en hij kan ook niet over mijn leven beslissen
Anita (71)

Hoe sluit je een levenstestament af?

Je sluit een levenstestament af bij een notaris. De notaris schrijft het levenstestament in bij een landelijk register, waardoor instanties ervan op de hoogte zijn.

Goed om te weten: Heb je geen levenstestament en kun je zelf niet meer beslissen of handelen? Dan beslist een kantonrechter wie dat namens jou mag doen.

Wat kost een levenstestament?

Het opstellen van een levenstestament voor 1 persoon kost tussen de € 250 – 1.000. Omdat de prijzen van notarissen erg verschillen, is het de moeite waard om te vergelijken. Informeer altijd vooraf wat je ongeveer kwijt zult zijn.

Checklist voor nabestaanden

Checklist voor nabestaanden

Als een naaste is overleden, moet je vaak veel regelen. Deze checklist helpt je op weg.
Je nalatenschap regelen

Je nalatenschap regelen

Wil je je eigen nalatenschap goed regelen? Je kunt bij leven veel doen. Bijvoorbeeld met een testament.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023