Renteopbouw variabele rente

Een variabele rente bij je hypotheek is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Daalt of stijgt de rente? Dan vertellen we je per brief welk onderdeel is veranderd. Zo weet je precies wat je betaalt en waarvoor.

Het basistarief en andere rente-onderdelen

De variabele rente bestaat naast het basistarief uit:

Goed om te weten: Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan kun je niet kiezen voor variabele rente.

Het basistarief

Om geld uit te kunnen lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek, moeten we zelf ook geld inkopen. Dit doen we op de internationale geld- en kapitaalmarkt. De prijs van dit geld kan elke dag veranderen. Dit kan door de economie, inflatie, werkloosheid, maar ook in het vertrouwen in het algemeen.

Opslagen door ontwikkelingen kapitaalmarkten en kapitaalkosten

Bovenop het basistarief betalen we opslagen als we geld voor langere tijd inkopen. Daarnaast betalen we ook voor het aanhouden van geld. Andere dingen die de hoogte van de opslagen bepalen zijn:

  • Het vertrouwen van de wederpartij in onze bank en in de economie.
  • De verplichte kapitaalbuffers die we moeten aanhouden voor verwachte en onverwachte verliezen.

Het basistarief en de risico-opslag vormen samen de inkoopprijs.

Individuele risico-opslagen

Dit rente-onderdeel wordt aangepast aan je persoonlijke situatie. Dit hangt onder andere af van de verhouding tussen de waarde van je woning en de lening die je hebt afgesloten. Hoe meer risico we als bank lopen, hoe hoger dit rente-onderdeel voor jou is of wordt.

Verder is een hypotheek met flexibele voorwaarden (bijvoorbeeld dat je een hoog percentage zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank mag aflossen) meestal duurder dan een hypotheek met beperkte flexibiliteit. En het is ook mogelijk dat een hypotheek met contractuele aflossing (bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek) goedkoper is dan een aflossingsvrije hypotheek, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Doorlopende dienstverleningskosten

Dit zijn de kosten die we maken voor de administratie en het beheer van je hypotheek, zoals de kosten van personeel, gebouwen en computersystemen.

Winstopslag

Als commercieel bedrijf gebruiken we een deel van de rente om winst mee te maken.

Past je hypotheek nog goed bij je?

Past je hypotheek nog goed bij je?

Wil je kijken of nog steeds goed zit met je hypotheek?