Lenen voor een huis? Dit zijn de regels in 2024

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Want je kunt misschien meer lenen als je een studieschuld hebt, in je eentje een huis wil kopen of je energielabel wil verbeteren. Ook het energielabel van je huis kan ervoor zorgen dat je misschien meer kan lenen. Lees je even mee?

Goed om te weten: Deze regels gelden ook als je al een huis hebt en je huidige hypotheek wilt oversluiten of verhogen.
Illustratie geld lenen

In je eentje een huis kopen

Wil je in je eentje een huis kopen en heb je een jaarinkomen van € 28.000 of hoger? Dan kun je € 16.000 extra lenen voor een huis dan in 2023. Het is misschien net het verschil dat je nodig hebt.

Icoon bereken je maximale hypotheek

Hoeveel kun je lenen?

Je maximale hypotheek berekenen

Lenen voor een energiezuinig huis

Heb of koop je een huis met een laag energielabel dat je wil verduurzamen? Of koop je juist een huis dat al energiezuinig is? Dan kun je in 2024 meer lenen. Want je bespaart op je energierekening en dus op je woonlasten. Hoeveel je extra kunt lenen, zie je hieronder:

Energielabel van je huidige of toekomstige huis Hoeveel je extra mag lenen voor de aankoop van een huis Hoeveel je extra mag lenen voor energiezuinige maatregelen
Onbekend of geen label € 0 € 10.000
E, F of G € 0 € 20.000
C, D € 5.000 € 15.000
A, B € 10.000 € 10.000
A+, A++ € 20.000 € 10.000
A+++ € 30.000 € 10.000
A++++ € 40.000 € 0
A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar € 50.000 € 0

Een voorbeeld

Je vraagt een hypotheek aan voor een bestaand huis met energielabel C. Dan kun je € 5.000 meer lenen voor de aankoop. En je kunt nog eens € 15.000 extra lenen om het huis energiezuiniger te maken.

De invloed van je studieschuld

Vanaf 2024 wordt er anders gekeken naar de invloed van je studieschuld. Niet meer naar je totale schuld, maar naar de invloed op je maandlasten. Dus naar hoeveel je elke maand aan aflossing en rente voor je studieschuld moet betalen. Heb je afgelost? Dan zijn je maandelijkse kosten voor je schuld lager. En dus is er meer ruimte voor hypotheeklasten.

Heb je een studielening afgesloten onder de nieuwe voorwaarden? Dan los je af in 35 jaar. Daardoor kun je ook iets meer lenen dan met een studielening met oude voorwaarden.

Wat betekent dit voor jou?

Een SNS Adviseur kan je vertellen wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek kost je niets je zit nergens aan vast.

Maak een afspraak

Meer weten?

Op de website van de Belastingdienst lees je er meer over:

Naar de Belastingdienst

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

Er komt veel op je af als je voor het eerst een huis koopt. We hebben de belangrijkste momenten voor je opgesomd.