Je huis verbouwen

Verbouwplannen? Afhankelijk van je wensen kan een verbouwing flink wat geld kosten. Zo maak je het mogelijk.

Je huis verbouwen

Je verbouwing betalen kan met:

  • spaargeld
  • een schenking
  • een tweede hypotheek
  • je hypotheek oversluiten

Spaargeld of schenking

Vooruit, het is een inkopper: een flinke spaarrekening helpt bij je huis verbouwen. Maar ook ouders met spaargeld kunnen helpen: zij mogen je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Lees meer over schenken door ouders.

Tweede hypotheek

Heb je geen spaargeld of gulle gevers in je omgeving? Dan kun je ook geld lenen om je huis te verbouwen. Dit kan door een tweede hypotheek te nemen. Je leent dan extra geld van ons. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing. Het hypotheekbedrag komt in een bouwdepot waaruit je de rekeningen voor de verbouwing kunt betalen. De rente van je tweede hypotheek kun je onder voorwaarden aftrekken van de belasting. Je betaalt wel advies-, taxatie- en notariskosten.

Meer over een bouwdepot

Hypotheek en de belasting

Hogere inschrijving

Heb je bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan kun je zonder tussenkomst van een notaris je hypotheek verhogen voor een verbouwing. De bank toetst dan nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kunt betalen. Houd nog wel rekening met kosten voor advies en voor taxatie.

Video: zo pakt Roos het aan

Roos gaat verbouwen, zodat ze met haar gezin in haar droomhuis kan blijven wonen. Ze vertelt hoe ze de financiering gaat regelen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hypotheek oversluiten

De hypotheek die je nu hebt kun je ook oversluiten en meteen verhogen. Het extra geld gebruik je dan om je huis te verbouwen. Of het kan en of het gunstig is, hangt van het moment en van je persoonlijke situatie af. Let er wel op dat je te maken kunt krijgen met (soms flinke) kosten. Denk aan een adviesvergoeding aan de hypotheekadviseur en kosten voor de notaris en een taxatie. Daarnaast moet je misschien een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank, ook wel bekend als boete.

Meer over (de kosten van) oversluiten

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Oversluiten hypotheek interessant voor jou?

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Een oriƫntatiegesprek is gratis.

Pagina laatst aangepast: 14 februari 2021