Duurzaam wonen? Zo financier je het

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening, maar voor het zover is moet je vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van je woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

Je kunt dit op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder vind je de mogelijkheden hoe je dit kunt financieren.

Duurzaam wonen? Zo financier je het

De SNS Bespaarhypotheek

Ga je je huis energiezuiniger maken? Met als resultaat energielabel B of hoger? Dan kun je met de SNS Bespaarhypotheek een scherpe rente krijgen. Want je rente hangt niet alleen af van de waarde van je huis en je rentevaste periode. Maar ook van je energielabel. Ook fijn: met de bespaarhypotheek kun je meer lenen tegen een scherpe rente als je je huis energiezuiniger maakt. Tot 106% van de waarde van je huis.

Zo werkt de SNS Bespaarhypotheek

SNS Persoonlijke Lening

Gebruik je het geld van de persoonlijke lening om je huis te verduurzamen? En niet om bijvoorbeeld een nieuwe keuken te kopen of je badkamer te verbouwen? Dan betaal je een lagere rente. En als je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je de rente aftrekken in je belastingaangifte.

Lees meer over de SNS Persoonlijke Lening

Energiebespaarlening

Energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. Je kunt hier tot € 27.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Leen je meer dan € 15.000? Dan kun je ook een looptijd van 20 jaar kiezen. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat je vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat je geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft.

Je kunt de lening zelf online afsluiten. Je precieze rente hangt af van je gekozen looptijd. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op warmtefonds.nl of je gebruik kunt maken van deze lening.

 

Mooi meegenomen: Verdien je met je partner samen niet meer dan € 60.000? Dan betaal je geen rente als je een nieuwe Energiebespaarlening aanvraagt bij het Nationaal Warmtefonds. Je rente is tijdens de hele looptijd 0%.

Lees meer

Goed om te weten: Ook een vve kan een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds.

De energiebespaarlening voor vve’s

Wil je verduurzamen, maar kun je niet lenen?

Niet iedereen heeft de financiële ruimte om een lening af te sluiten. Het Nationaal Warmtefonds biedt een rentevrije lening aan die je de 1e vijf jaar niet af hoeft te lossen. Na 5 jaar checken ze eenmalig of je kunt aflossen en hoeveel. Kun je dat? Dan ga je elke maand een bedrag aflossen. Je kunt maximaal € 10.000 lenen.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Als je besluit je spaarvarken stuk te slaan, is het wel verstandig om niet al je spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je berekenen of je genoeg achter de hand hebt.

Financieren van energiebesparende maatregelen

Je kunt het duurzamer maken van je huis op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld of een duurzaamheidslening. Tijdens het gratis duurzaamheidsgesprek ontdek je welke mogelijkheden er zijn. En wat het beste bij jouw situatie past.

Lees meer over de financiering van energiebesparende maatregelen

Hypotheek

Koop je binnenkort een nieuw huis en ga je dit meteen energiezuiniger maken? Dan kun je tot € 9.000 extra lenen bovenop je hypotheek. En tot 106% van de marktwaarde van je nieuwe huis lenen. Door je hypotheek te verhogen, kun je wel in een andere tariefklasse met een hogere rente terechtkomen.

Goed om te weten: Met de SNS Bespaarhypotheek krijg je een aantrekkelijke rente als je een huis koopt met energielabel B of hoger. Heb je al een huis en maak je dat energiezuiniger zodat het label B of hoger krijgt? Dan daalt je rente automatisch.

Lees meer over de SNS Bespaarhypotheek

Bestaande hypotheek verhogen

Wil je je bestaande hypotheek verhogen? Dan kan het deeladvies verduurzamen en/of verbouwen geschikt voor je zijn. Dan betaal je minder kosten dan voor een volledig hypotheekadvies. Vraag je hypotheekadviseur naar je mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. Goed om te weten: Het kan zijn dat je wel opnieuw notariskosten moet betalen.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leen je geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kun je tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar.

Goed om te weten: De rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Benieuwd of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Verhoog je je hypotheek? Of ga je voor een persoonlijke lening?
Het duurzaamheids<wm-shy></wm-shy>gesprek

Het duurzaamheids­gesprek

Ontdek wat jij kunt doen om energie te besparen en hoe je dat kunt financieren.