Duurzaam wonen? Zo financier je het

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening, maar voor het zover is moet je vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van je woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

Je kunt dit op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder vind je de mogelijkheden hoe je dit kunt financieren.

Duurzaam wonen? Zo financier je het

SNS Persoonlijke Lening

Gebruik je het geld van de persoonlijke lening om je huis te verduurzamen? En niet om bijvoorbeeld een nieuwe keuken te kopen of je badkamer te verbouwen? Dan betaal je een lagere rente. En als je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je de rente aftrekken in je belastingaangifte.

Lees meer over de SNS Persoonlijke Lening

Energiebespaarlening

Energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. Je kunt hier tot € 25.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat je vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat je geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft.

Je kunt de lening zelf online afsluiten. Je precieze rente hangt af van je gekozen looptijd. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op warmtefonds.nl of je gebruik kunt maken van deze lening.

 

Mooi meegenomen: Verdien je met je partner samen niet meer dan € 45.014? Dan betaal je geen rente als je een nieuwe Energiebespaarlening aanvraagt bij het Nationaal Warmtefonds. Je rente is tijdens de hele looptijd 0%.

Lees meer

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Als je besluit je spaarvarken stuk te slaan, is het wel verstandig om niet al je spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je berekenen of je genoeg achter de hand hebt.

Financieren van energiebesparende maatregelen

Je kunt het duurzamer maken van je huis op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld of een duurzaamheidslening. Tijdens het gratis duurzaamheidsgesprek ontdek je welke mogelijkheden er zijn. En wat het beste bij jouw situatie past.

Lees meer over de financiering van energiebesparende maatregelen

Hypotheek

Koop je binnenkort een nieuw huis? Dan kun je dit meteen energiezuiniger maken. Hiervoor kun je tot € 9.000 extra lenen bovenop je hypotheek. Je kunt tot 106% van de marktwaarde van je nieuwe huis lenen. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kun je wel in een andere tariefklasse met een hogere rente terechtkomen.

Bestaande hypotheek verhogen

Wil je je bestaande hypotheek verhogen? Dan kan het deeladvies verduurzamen en/of verbouwen geschikt voor je zijn. Dan betaal je minder kosten dan voor een volledig hypotheekadvies. Vraag je hypotheekadviseur naar je mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. Goed om te weten: Het kan zijn dat je wel opnieuw notariskosten moet betalen.

Slimme bespaartips

Ook zonder een grote investering kun je behoorlijk besparen op je energiekosten. Door wat gewoontes aan te passen, bespaar je al snel € 250 per jaar. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Benieuwd hoe je dat doet?


Download het gratis e-book met 101 bespaartips

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leen je geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kun je tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar.

Goed om te weten: De rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Benieuwd of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Persoonlijke lening voor verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Verhoog je je hypotheek? Of ga je voor een persoonlijke lening?
Het duurzaamheidsgesprek

Het duurzaamheidsgesprek

Ontdek wat jij kunt doen om energie te besparen en hoe je dat kunt financieren.