4 op de 5 huizenbezitters overweegt oversluiten

Nu de hypotheekrente historisch laag is, denkt maar liefst 4 op de 5 van de Nederlandse huizenbezitters er over na om zijn hypotheek over te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek dat we hebben laten uitvoeren door Panelwizard.
Oversluiten.

Van de Nederlandse huizenbezitters heeft al concreet advies ingewonnen over oversluiten of gaat dat binnenkort doen.

Bron: Panelwizard, augustus 2015.

Door oversluiten besparen op maandelijkse lasten

Bijna 35% heeft zelfs al concreet advies ingewonnen of gaat dat binnenkort doen. Bij bijna de helft van de Nederlandse huizenbezitters blijft het bij nadenken.

Slechts 6% van de Nederlanders met een eigen huis ziet het oversluiten van de hypotheek als mogelijkheid om te besparen op de maandelijkse lasten. De hypotheek staat hiermee op de 9e plek van aspecten om mogelijk op te besparen. En dat is jammer, want oversluiten kan extra financiële ruimte geven.

Informeren loont in 1 van de 4 gevallen

Ruim een kwart van de ondervraagden die zich hebben laten informeren, sluit ook daadwerkelijk de hypotheek over. De belangrijkste reden is dat er meer wordt bespaard dan dat er aan oversluitkosten gemaakt moeten worden.

Hypotheekverstrekkers zouden meer kunnen doen om huizenbezitters een handje te helpen. Maar 2% zegt dat de hypotheekverstrekker tegemoet komt in de extra kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten.

Struikelblokken om niet over te sluiten

De helft van de huizenbezitters die concreet heeft geïnformeerd, besluit uiteindelijk niet over te sluiten (61,9%). De meest genoemde reden om dit niet te doen, is de hoogte van de boete (54,7%) die aan de hypotheekverstrekker moet worden betaald bij oversluiting. Extra kosten (28,4%), zoals advies-, taxatie- en notariskosten zijn ook een afhaker. "

"Wij vinden het heel normaal dat banken een handje meehelpen om mensen te laten oversluiten om zo tot lagere maandlasten te komen. We helpen klanten waar mogelijk met goede informatie over de kosten en denken mee in mogelijkheden voor de klant. En we geven op dit moment € 500,- als tegemoetkoming in de notariskosten."

David Smeets, Marketing Manager Hypotheken van SNS.

Meer hypotheeknieuws?

Meer hypotheeknieuws?

Lees meer over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt.
Meer over je hypotheek oversluiten

Meer over je hypotheek oversluiten

Wil je weten of oversluiten interessant voor je is? Check hier waarom je dat zou doen.