5 tips voor Veiliger beleggen

Veilig beleggen: bestaat dat eigenlijk wel?! Nee, beleggen zonder risico kan niemand je beloven. Maar met deze 5 tips kun je het effect van tegenvallers wel wat minimaliseren en de kans op een positief rendement vergroten.
Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

1. Beleg met voldoende kennis

Begrijp waarin je belegt:

  • Niet alleen het rendement is belangrijk. Ook het risico dat je belegging minder waard wordt, of de kans dat je je geld (deels) kwijtraakt moet je in je overweging meenemen.
  • Weet wat de kosten zijn. Die kunnen per aanbieder en per product enorm verschillen.
  • Handel alleen in beleggingen die je snapt. Is het niet duidelijk welke risico’s er zijn? Dan is dat een reden om de belegging te wantrouwen.
  • Houd je hoofd erbij: laat je niet leiden door emotie. Maar neem je beslissingen over kopen en verkopen van beleggingen altijd weldoordacht: geen paniekvoetbal!

2. Beleg periodiek

Na een aankoop van bijvoorbeeld aandelen kan de koers stijgen, gelijk blijven of dalen. Je instapmoment heeft dus een grote invloed op je rendement. In plaats van eenmalig een bedrag inleggen, kun je er ook voor kiezen om periodiek te beleggen - dat kan al met een klein bedrag. Zo werkt het ook bij onze beleggingsfondsen, waarbij je maandelijks een (klein) bedrag laat beleggen. Zo middel je de aankoopprijs en beperk je het risico van verkeerd timen.

3. Spreid je vermogen

Een van de onveiligste manieren van beleggen, is al je geld op één paard wedden. Door je vermogen te spreiden, bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën en –producten, maar ook aanbieders, ben je niet meteen al je geld kwijt bij een tegenvaller.

Goed om te weten: Beleggingsfondsen zijn een goede manier om eenvoudig je geld te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven en landen.

Veilig beleggen

4. Beleg voor de lange termijn

Over een periode van bijvoorbeeld 20 jaar is de kans op verlies een stuk kleiner. Het verleden toont namelijk aan dat veel beleggingen, ondanks ups en downs tussendoor, over een langere periode blijven stijgen.

Als je het geld langere tijd niet nodig hebt, kun je overwegen om meer risico te nemen en te gaan beleggen. Want verlies op een bepaald moment kan over een lange termijn omslaan naar winst. Naarmate de datum waarop je het geld nodig hebt dichterbij komt, is het belangrijk om minder/geen risico te nemen.

5. Pas op met rendementen uit het verleden

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dus laat je beslissing over wel of niet beleggen in een product of beleggingsvorm niet alleen daarvan afhangen.

Goed om te weten: Het beleggerscompensatiestelsel treedt bij een faillissement van een bank in werking.
5 misverstanden over beleggen

5 misverstanden over beleggen

Kun je alleen beleggen als je al een groot vermogen hebt? Lees hier 5 misverstanden over beleggen.
Zelf beleggen

Zelf beleggen

Je kunt zelf beleggen of je geld laten beleggen,