Beleggen met weinig geld

Voor beleggen hoef je geen groot vermogen te hebben. Als je belegt, investeer je je geld zodat het met de tijd kan groeien. Dit kan ook met weinig geld en zelfs zonder minimum inlegbedrag per maand.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Hoe werkt beleggen met weinig geld?

Bij beleggen kijk je naar de lange termijn. Je geeft je ingelegde geld dus tijd om te groeien. Dat kan ook als je relatief weinig geld inlegt. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en hoe vaak. Beleg wel altijd met geld dat je in ieder geval de komende 3 jaar niet nodig hebt. Het is verstandig om naast je beleggingen ook te sparen.

Beleggen met een klein bedrag: voor- en nadelen

  • De voordelen van beleggen met een klein bedrag

    Als je elke maand een klein bedrag inlegt dat je kunt missen, telt dat op jaarbasis al snel toch leuk op. Stel: je legt elke maand € 50 in, dan heb je aan het eind van het jaar al € 600 ingelegd, los van eventueel rendement en kosten.

  • Ook met weinig geld kun je gespreid beleggen. Zo spreid je je ingelegde geld over meer beleggingscategorieën en -landen en neem je minder risico.

  • Bij beleggen met een klein bedrag kun je kennismaken met beleggen zonder dat je alles op het spel zet. Als je beleggingen dan minder waard worden, ben je niet meteen heel veel geld kwijt.

  • De nadelen van beleggen met een klein bedrag


  • Met een lagere inleg heb je langer nodig om je beleggingsdoel te halen.
  • Verwacht niet dat je miljonair wordt als je met een klein bedrag belegt.

  • Ook als je met weinig geld belegt, zitten er risico's aan beleggen. Je inleg kan meer, maar ook minder waard worden. Je kunt je inleg gedeeltelijk verliezen. Zie ook: Veiliger beleggen.

Sparen of beleggen: wat levert ’t op?

Ben je benieuwd wat beleggen met weinig geld je op kan leveren? Met deze handige tool bereken je eenvoudig de mogelijke resultaten van sparen en beleggen.

Bereken het nu

Beleggen en sparen

Beleggen en sparen hebben allebei hun voor- en nadelen. Het rendement op beleggen kan hoger zijn dan dat van sparen, zeker nu de spaarrente laag is. Wees je er wel van bewust dat de beurzen veranderlijk zijn en dat wisselkoersen snel kunnen stijgen, maar ook dalen. Beleggen is dus niet zonder risico, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is daarom verstandig om behalve te beleggen, ook altijd te sparen.

Goed om te weten: juist omdat beurzen zo veranderlijk zijn, is het belangrijk dat je met geld belegt dat je langere tijd kunt missen. Zo kun je je ingelegde geld bij dalende wisselkoersen de tijd geven om weer te groeien.

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Ben je benieuwd naar de voordelen en nadelen van sparen en beleggen?
Mogelijk rendement berekenen

Mogelijk rendement berekenen

Weten wat beleggen kan opleveren? Bereken het mogelijk rendement van beleggen en welke inleg je daarvoor nodig hebt.