Beleggen voor de lange termijn

Als het over beleggen gaat, ontkom je bijna niet aan ingewikkelde termen en afkortingen. Maar beleggen hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Als je regelmatig en op de lange termijn een groot of klein bedrag belegt, bouw je aan een mooi rendement. Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.

Een slimme keuze?

Met welke reden je ook belegt, het is verstandig om te beleggen voor de langere termijn. Wil je volgend jaar een auto kopen of op een lange reis? Dan is beleggen een minder slimme keuze. Want koersschommelingen kunnen dan invloed hebben op je rendement. Maar wil je bouwen een solide, financiële basis, waardoor je in de toekomst bijvoorbeeld wat minder kan gaan werken? Of misschien heb je de ambitie om in het buitenland te wonen en werken? Dan kan beleggen een goede manier zijn om toe te werken naar deze doelen.

Tip: Beleg altijd met geld dat je dat je niet direct nodig hebt. Zo kun je het tijd geven om te groeien en voorkom je dat je je inleg plotseling en op een ongunstig moment moet verkopen.

Rust

Beleggen voor de langere termijn geeft je mogelijk rust. Als je belegt voor de lange termijn hoef je je niet druk te maken over het dagelijkse nieuws. Bijvoorbeeld over dagelijkse koersschommelingen, nieuwe records, rode cijfers en winstwaarschuwingen. Ook economische en politieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de beurs. En dus ook op je beleggingen. Beleggen op de lange termijn kan dus een stabielere basis zijn.

Het einde van je beleggingsperiode

Al voor het einde van je beleggingsperiode moet je nadenken wat je wilt gaan doen. Want het is een risico als je ineens op een ongunstig moment moet verkopen. Het is dan handig om te weten wat het belegde bedrag ongeveer wordt. Gebruik de Doelplanner om inzicht te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de eventuele risico’s te verminderen. Of om met steeds minder risico te gaan beleggen. Bijvoorbeeld door steeds een deel van je beleggingen om te zetten naar defensievere fondsen of obligaties. Of je verkoopt steeds een deel en zet het bedrag op je spaarrekening. Zo heb je sneller duidelijkheid over het uiteindelijke bedrag.

Goed om te weten: Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. Een belegging kan meer, maar ook minder waard worden.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Beleggen voor de lange termijn

Beleggen voor de lange termijn

Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.