Ontslagen en nu? 4 tips

Wat te doen bij ontslag? Als je net bent ontslagen, verandert er van alles, ook financieel. We geven je 4 tips, zodat je grip kunt houden op je geldzaken. We legden de tips ook voor aan Freek (43), die ontslagen werd na 12 jaar dienstverband bij dezelfde baas.

Checklist ontslag

1. Onderhandel waar/als het nog kan

Als je baas aankondigt dat hij je ontslaat, ben je feitelijk nog niet ontslagen. Misschien is er nog ruimte om te onderhandelen over bijvoorbeeld de reden van ontslag, want verschillende redenen hebben verschillende gevolgen.

Ga je uit elkaar met wederzijds goedvinden? Dan kun je misschien nog over je ontslagvergoeding onderhandelen. Of over de andere punten in je vaststellingsovereenkomst.

Mijn werkgever raadde me aan om juridische hulp te zoeken, zodat ik niet zelf de onderhandelingen hoefde te doen. Mijn advocaat gaf nam zijn kosten mee in de onderhandeling – waardoor ik zelf niets hoefde te betalen. Mijn hele afdeling werd ontslagen, dus daardoor werd alles denk ik zo goed geregeld. De jurist heeft het goed gedaan: uiteindelijk kreeg ik meer ontslagvergoeding dan het eerste voorstel.
Freek

2. Weet wanneer je recht hebt op WW

Vaak krijg je na ontslag een WW-uitkering. Maar let op: In sommige gevallen heb je geen recht op WW. Kijk wat je kunt doen:

  • Check de reden van ontslag en bekijk of je met die reden mogelijk recht hebt op WW. Nee? Kijk of je kunt onderhandelen over de reden van het ontslag.
  • Soms verlies je het recht op WW als je meteen akkoord gaat met je ontslag. Vecht het ontslag daarom aan.
  • Vraag juridische hulp. Laat je ontslagpapieren checken en laat een jurist als het kan de onderhandelingen voor je doen.
Mijn ontslag was om bedrijfseconomische redenen en met wederzijds goedvinden. Sinds mijn ontslag krijg ik een WW-uitkering. Ik heb in totaal recht op 2 jaar WW.
Freek

3. Bereken je nieuwe inkomen

Na je ontslag is je inkomen waarschijnlijk lager. Bereken zo snel mogelijk hoeveel lager, zodat je je goed kunt voorbereiden.

  • Heb je recht op WW? Bereken je WW.
  • Heb je recht op toeslagen? Bereken je toeslagen.
  • Neem je transitievergoeding of ontslagvergoeding mee in de berekening.

Uitgaven

Zet je uitgaven op een rij. Zijn er dingen waarop je kunt besparen? Het liefst voor langere tijd, of tenminste tijdelijk? Maak een lijstje en voer de veranderingen meteen door.

Spaargeld

Heb je spaargeld? Kijk of je daar een deel van kunt inzetten om je inkomen tijdelijk aan te vullen. Gebruik je spaargeld als het kan niet te makkelijk. Want je wilt ook een reserve houden, bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine.

Ik heb zelf van tevoren geen berekening gemaakt van mijn nieuwe inkomen. Mijn vrouw werkt ook en samen met mijn WW-uitkering hebben we genoeg om van rond te komen. Zeker omdat ik een ontslagvergoeding kreeg. Maar dat geld raakt natuurlijk een keer op, dus dan ga ik wel zitten puzzelen. En ik moet nog uitzoeken welke invloed die ontslagvergoeding heeft op de kinderopvangtoeslag.
Freek

4. Vraag op tijd om hulp

Denk je dat je financiële problemen krijgt omdat je inkomen nu lager wordt? Wacht dan niet te lang met hulp inschakelen.

Hulp helpt je om grip te houden op je geldzaken. In het geval van hypotheekproblemen door werkloosheid kan de bank bijvoorbeeld kijken of er tijdelijk een oplossing mogelijk is. Of misschien heb je zelf nog niet aan bepaalde mogelijkheden gedacht en kan iemand anders je helpen om alles op een rijtje te zetten.

Ik wist eerlijk gezegd niet dat je een bank zomaar kon bellen met de mededeling: Ik ben ontslagen. En dat de bank eigenlijk wel blij is om dat zo snel mogelijk te horen, liever eerder dan later. Goed dat ze met je mee zoeken naar een oplossing.
Ontslag en je hypotheek

Ontslag en je hypotheek

Zorgen over je hypotheek? Meld het aan je bank. Misschien kunnen ze wat voor je doen.
Ontslagen of werkloos?

Ontslagen of werkloos?

Vaak zijn de financiële gevolgen groot. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Laatst gecheckt: 15 april 2024