Ontslagen, en dan? Freek doet zijn verhaal
Waarom werd je ontslagen?
Mijn afdeling werd opgeheven en daardoor werden mijn collega’s en ik ontslagen. De reden die ze aangaven was: Bedrijfseconomische redenen. Onze afdeling zou namelijk niet meer passen binnen de koers van het bedrijf. Wij vonden dat zelf wat ongeloofwaardig omdat we eerder dat jaar nog heel andere plannen hadden gehoord. We waren zelfs op training geweest om die plannen goed uit te kunnen voeren.
Hoe ging de afwikkeling van je ontslag?
Ook al vond ik de reden niet helemaal logisch, de afwikkeling van het ontslag ging in goed overleg. Mijn werkgever raadde me zelfs aan om juridische hulp te zoeken, zodat ik niet zelf de onderhandelingen hoefde te doen. Mijn advocaat gaf aan wat het waarschijnlijk ging kosten, als hij er niet langer dan gebruikelijk mee bezig zou zijn. Dat bedrag nam hij mee in de onderhandeling en de vaststellingsovereenkomst. Uiteindelijk heb ik zelf niet voor mijn advocaat hoeven betalen. En hij heeft een hoop voor me gedaan: ik kreeg ook meer ontslagvergoeding dan in het eerste voorstel stond. Ik raad dus ook iedereen aan om juridische hulp te zoeken zodra je hoort dat je ontslagen wordt. En om uit te zoeken of je werkgever de kosten van een advocaat wil betalen.
Op het moment dat ik hoorde dat ik ontslagen zou worden, was dat natuurlijk niet prettig. Ik ben nu een paar maanden verder en ik ben positiever gestemd. Over een jaar denk ik misschien wel dat dit het beste is wat me heeft kunnen overkomen. Ik denk ook wel eens: als ik ooit iets anders zou willen doen, is dit het moment. Ik heb nu de tijd en de ruimte om dat goed te onderzoeken. Natuurlijk scheelt het daarbij dat ik een ontslagvergoeding kreeg en dat ik nu WW heb. Daarom vind ik het op dit moment minder erg dat ik nog geen nieuwe baan heb.
Hoe gaat het solliciteren je af?
Solliciteren valt me eerlijk gezegd nog niet mee. Ik vind dat er ondanks de aantrekkende markt weinig interessante vacatures zijn binnen mijn branche. En als ik dan een keer écht enthousiast ben, baal ik natuurlijk als ik niet word uitgenodigd. Het is ook een keer gebeurd dat de vacature zo goed paste bij mijn ervaring dat ik echt niet snapte dat ik niet op gesprek mocht komen.
Ik merk dat ik mezelf moet trainen in afwijzing. En ik zou moeten nabellen, vragen wat de reden van de afwijzing is. Mocht het iets zijn waaraan ik iets kan veranderen, dan kan ik het de volgende keer beter doen. En soms is het gewoon goed om te horen dat er 100 reacties waren. Dan valt er met de afwijzing beter te leven.
Kun je een moeilijk moment noemen?
Ik ben 1x echt teleurgesteld geweest. Van tevoren had ik naar het bedrijf gebeld en met een medewerker gesproken met wie ik dan in het team zou komen. Het was zo’n leuk gesprek, en ik zag mezelf er eigenlijk al helemaal zitten. Had de route naar het bedrijf al helemaal opgezocht, me een voorstelling gemaakt van hoe het er zou zijn. Dan is het wel even zuur als je het niet wordt.
Hoe vaak moet je solliciteren?
Ik moet 4x per 4 weken solliciteren om recht te houden op WW. Dat is dus ongeveer 1x per week. Soms zie ik een vacature waar ik echt blij van word en dan stop ik veel tijd in de sollicitatie. Ik wil dan echt een goede brief schrijven die ik dan door iemand anders nog laat lezen en pas verstuur als hij echt helemaal goed is. Maar soms gaat een sollicitatie sneller – bijvoorbeeld via LinkedIn.
Ik heb mezelf een jaar gegeven om een nieuwe baan te vinden. Tot die tijd wil ik zo veel mogelijk oefenen met solliciteren, brieven schrijven en gesprekken voeren.
Doe je nog iets extra’s om op te vallen?
Ik heb mijn best gedaan op een format voor mijn sollicitatiebrief en cv, zodat de twee goed bij elkaar passen en ze een professionele en eigentijdse uitstraling hebben. Ik wijk daardoor wel een beetje af van het klassieke model: ik gebruik bijvoorbeeld ook bulletpoints in plaats van alleen alinea’s met veel tekst. Maar ik zou zo’n soort brief zelf veel fijner vinden om te krijgen, vandaar dat ik hem ook zo schrijf.
Hoe regel je het financieel?
Gelukkig werkt mijn vriendin ook, dus we kunnen terugvallen op haar salaris, plus mijn WW en de ontslagvergoeding. Daarmee redden we het. Toen we ons huis kochten, hebben we bewust geen maximale hypotheek genomen. Dat was in ons geval niet nodig, omdat we vonden wat we zochten voor een lagere prijs. We hadden dus wel kunnen kiezen voor een groter huis, maar we wilden liever geld overhouden om leuke dingen van te doen. Niet dat we daar nu trouwens tijd voor hebben, met 2 kleine kinderen, haha. Maar áls je als gezin iets leuks gaat doen, dan is het meteen ook dubbel zo duur.
Hoe deel je je tijd in?
Ik probeer mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Voor je het weet, zit je de hele dag achter de computer te zoeken naar nieuw werk en te Facebooken. Daarom heb ik heel bewust 2 ochtenden gereserveerd voor het zoeken naar nieuw werk. Dus vacatures afgaan, werk.nl bezoeken, afspreken met mensen uit mijn netwerk, mijn LinkedIn-connecties nog eens doornemen en kijken of zij iets kunnen betekenen. De rest van de tijd die overblijft naast mijn gezin, probeer ik zo goed mogelijk te besteden: ik ben gaan sporten en ik ben mezelf Photoshop en InDesign aan het leren. Nu heb ik daar de tijd voor. Hoe vaak heb je dat nou? Ik zou het zonde vinden als ik deze tijd loop te verklooien.
Zijn er nog dingen die je moet regelen?
Omdat ik geld heb meegekregen van mijn ex-werkgever heb ik dit jaar een hoger inkomen. Best gek, ondanks mijn ontslag. Het gevolg daarvan is dat we als gezin recht hebben op minder kinderopvangtoeslag, dus meer moeten bijdragen aan de kinderopvang. Nu hoorde ik dat ik mijn ontslagvergoeding waarschijnlijk kan gebruiken om voor een aanvulling op mijn pensioen te sparen. Dan moet ik mijn vrije ruimte van de afgelopen jaren uitrekenen op de site van de Belastingdienst. Als ik dat bedrag dan gebruik voor mijn pensioen, wordt het niet of niet helemaal meegerekend bij mijn jaarinkomen. Waardoor ik dus ook niet of minder gekort word op de kinderopvangtoeslag. Dat soort regeldingen, pff. Je moet ze maar weten, dan moet je ze nog snappen en daarna moet je van alles uitrekenen. Maar natuurlijk wel heel fijn dat het allemaal bestaat.
Heb je tips aan anderen die vandaag horen dat ze ontslagen worden?
- Er is zo veel veranderd op het gebied van solliciteren! Het grootste verschil met 12 jaar geleden: alles gaat online. Social media is belangrijk. En ontvangers van je brief lezen minder zorgvuldig, mensen solliciteren via hun telefoon, en mensen bij de bedrijven waar je solliciteert lezen de brieven en cv’s soms ook op hun (werk)telefoon. Dat betekent dat je kort en bondig en toch overtuigend moet zijn. Mijn tip is: win informatie in over hoe het nu gaat. De klassieke brief hoeft niet meer altijd het juiste middel te zijn.
- Spreek je netwerk aan. Besteed aandacht aan je profiel op LinkedIn en bekijk wat vroegere collega’s nu doen. Maar ook Facebook kan je helpen. Wat doen je oud-schoolgenoten nu? Ook al kunnen ze misschien niet meteen iets voor je doen, je brengt jezelf wel even onder de aandacht. Ga koffie drinken en vertel dat je werk zoekt.
- Zorg ervoor dat je je dagen goed indeelt. Probeer ondanks het slechte nieuws van je ontslag ook de positieve kant te zien: je hebt meer tijd om de dingen te doen waar je eerder niet aan toekwam of die altijd al wilde doen. Als je 2x per week een dagdeel besteedt aan solliciteren en daarnaast tijd plant voor bijvoorbeeld iets leren, je huis opknappen of sporten of zoiets, dan heb je goede dingen te doen én ben je serieus met werk bezig.
- Bel van tevoren naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Probeer dan met iemand te spreken bij wie je in het team zou komen. Iemand van P&O spreken heeft minder zin, omdat die geen ervaring op de werkplek zelf heeft. Schrijf na het gesprek pas je brief, want meestal heb je veel meer input gekregen dan uit de vacaturetekst.