Werkloos - Hoe zit het met je hypotheek?

Hoe zit het met je hypotheek als je ontslagen wordt? We bespreken 3 verschillende situaties. Ook voor mensen met een hypotheek met NHG of een woonlastenverzekering.
Werkloos - Hoe zit het met je hypotheek?

Situatie 1: je hebt al een hypotheek

Heb je al een hypotheek op het moment dat je werkloos wordt, en voorzie je betalingsproblemen? Dan is het verstandig om de hypotheekverstrekker te laten weten dat je tijdelijk minder inkomen hebt. Hypotheekverstrekkers zijn vaak bereid om met je mee te denken.

Hulpteam Hypotheken SNS

Heb je een hypotheek bij SNS? Bel dan ons Hulpteam Hypotheken op 030 - 219 7010 of stuur een mail naar hulpteamhypotheken@sns.nl. Wacht daarmee niet te lang. We helpen je graag en kunnen je beter helpen als je op tijd aan de bel trekt.

Hulpteam Hypotheken helpt klanten die niet meer rond kunnen komen en daardoor de hypotheek niet meer kunnen betalen. Vaak ontstaan de betalingsproblemen door ontslag en werkloosheid.

Leen van Manen van Hulpteam Hypotheken:

“We proberen ervoor te zorgen dat de klant toch in zijn eigen huis kan blijven wonen. We kunnen dan tijdelijke oplossingen bedenken, zoals helpen bij het verminderen van uitgaven, of de hypotheek tijdelijk aanpassen. Maar bij werkloosheid kun je iemand het beste weer aan een baan helpen.

Onder voorwaarden, en de klant moet zich hiervoor écht willen inzetten, bieden we de klant dan professionele begeleiding aan om nieuw werk te zoeken. Onze loopbaancoaches geven dan bijvoorbeeld tips voor een betere sollicitatiebrief en cv, ze voeren gesprekken, de klant krijgt toegang tot een slimme vacaturebank en kan aan workshops meedoen. Als het dan lukt om weer werk te vinden, zijn we er allebei bij gebaat.”

Meer over SNS Hulpteam Hypotheken

Gedwongen verkoop

Moet je je woning verkopen? Probeer je woning dan zelf te verkopen. Gedwongen verkoop levert vaak veel minder op.

Hypotheek met (NHG)

Heb je een hypotheek met NHG? Dan krijg je bij betalingsproblemen door werkloosheid mogelijk extra tijd om die op te lossen.

Woonlastenfaciliteit (WLF)

Met de Woonlastenfaciliteit van NHG mag je een aanvullende lening afsluiten voor maximaal 2 jaar om zo je woonlasten te kunnen blijven betalen. Het bedrag dat je per maand tekortkomt, wordt op die lening gezet. Tot maximaal 9% van de oorspronkelijke lening.

Je betaalt wel rente over dat bedrag, maar je voorkomt vooralsnog gedwongen verkoop van je woning.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) neemt de borg voor de WLF lening op zich. De NHG geldt daardoor niet alleen voor je hypotheek, maar ook voor je aanvullende lening.

Restschuld

Moet je je huis met een NHG-hypotheek toch gedwongen verkopen en houd je een restschuld over? Dan wordt de restschuld in sommige gevallen kwijtgescholden. Of je krijgt langer de tijd om deze schuld af te lossen.

De mogelijkheden verschillen per geval. Ga bij problemen dus altijd na wat er voor jou mogelijk is.

Heb je een woonlastenverzekering?

Heb je een woonlastenverzekering voor werkloosheid via ons of een andere bank afgesloten? Dan heb je na je ontslag misschien recht op een uitkering waardoor je hopelijk een tijd je hypotheek kunt blijven betalen.

Zie ook: Ontslagen en je woonlastenverzekering

Neem contact op met de verzekeraar waar je verzekering loopt als je ontslagen bent. Zij kunnen voor je uitzoeken of je de verzekering kunt laten uitkeren.

Situatie 2: Je hebt net een hypotheek

Enorme pech, maar het kan gebeuren: je hebt de hypotheekofferte getekend toen je nog werk had, maar je wordt ontslagen vóór de overdracht van het huis.

Neem ook dan contact op met de hypotheekverstrekker en wees eerlijk over je inkomsten. Misschien heb je nog spaargeld, of kunnen familie of vrienden je tijdelijk uit de brand helpen.

Bespreek de zaken en zoek samen naar de beste oplossing.

Situatie 3: je wilt een huis kopen

Stel, je bent nog op zoek naar een nieuw huis of je hebt al een huis op het oog waarvoor je een hypotheek nodig hebt. En dan word je ontslagen. We kunnen het niet mooier maken: de kans is klein dat je dan de hypotheek krijgt. Een bank wil namelijk zo zeker mogelijk weten dat je elke maand de lasten kunt betalen.

Zekerheid van inkomen

Misschien kun je met je WW-uitkering je lasten wel betalen, maar die uitkering is tijdelijk. En stel dat je na de WW in de bijstand zou komen, dan geeft dat een bank niet genoeg zekerheid. Of je een hypotheek kunt krijgen, hangt dan af van bijvoorbeeld het inkomen van je partner, de overwaarde van je huis en je eigen vermogen. Daarbij is het niet alleen voor de bank een risico, maar vooral ook voor jezelf. Wachten met een huis kopen kan voorkomen dat je in de financiële problemen komt.

Hoe eerder een klant om hulp vraagt, hoe sneller we kunnen helpen om z’n geldzaken weer op orde te brengen.
Hulpteam Hypotheken SNS
Ontslagen of werkloos?

Ontslagen of werkloos?

Vaak zijn de financiële gevolgen groot. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.
Weer aan het werk

Weer aan het werk

Een nieuwe baan is de beste garantie op inkomen om je vaste lasten te kunnen betalen.

Pagina laatst gecheckt: 2 oktober 2023