Juridische hulp bij ontslag

Juridische begeleiding bij je ontslag kan je helpen om meer grip op je situatie te krijgen en misschien ook om je financiële positie te verbeteren. Bekijk hoe je als ontslagen werknemer niet zelf de kosten van juridisch advies betaalt.
Juridische hulp bij ontslag

Goed om te weten
Vaak zeggen mensen dat ze ontslagen zijn als ze van hun werkgever te horen hebben gekregen dat ze ontslagen worden. Maar je bent pas ontslagen als je het hele ontslagtraject hebt afgerond. Voor die tijd kun je nog stappen zetten.

Of je nou op staande voet, via UWV, kantonrechter of wederzijds goedvinden wordt ontslagen: juridische hulp is in veel gevallen meer dan welkom. En misschien hoef je daarvoor zelfs geen of weinig kosten te maken.

Waar heb je juridisch advies voor nodig?

Je kunt juridisch advies nodig hebben voor allerlei zaken rond je ontslag. Denk bijvoorbeeld aan:

4x juridisch advies zonder extra eigen kosten:

1. Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket beantwoordt je juridische vragen die je hebt over je ontslag. Voldoe je aan de voorwaarden van de Wet op Rechtsbijstand, dan hoef je daar niet voor te betalen. Op hun website vind je bovendien veel antwoorden en voorbeeldbrieven.

Als ze je vraag niet kunnen beantwoorden, verwijzen ze je door naar de juiste instantie. Het zou kunnen dat je voor die instanties wel moet betalen.

Juridisch Loket

2. Rechtsbijstandsverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering, meld je ontslag dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. De kans is groot dat juridisch advies bij je ontslag vergoed wordt door je verzekering. Vaak gaat het dan vooral om begeleiding bij je ontslag en niet om bijvoorbeeld het controleren van een vaststellingsovereenkomst.

Bekijk de voorwaarden van je verzekering of bel de verzekeraar om het antwoord te horen.

3. Je werkgever betaalt de juridische kosten

Het komt geregeld voor dat een werkgever de kosten betaalt die je maakt voor juridisch advies rond je ontslag. Je kunt dit ook laten opnemen in je vaststellingsovereenkomst.

Mijn werkgever raadde me aan om juridische hulp te zoeken, zodat ik niet zelf de onderhandelingen hoefde te doen. Mijn advocaat gaf aan wat het waarschijnlijk ging kosten, als hij er niet langer dan gebruikelijk mee bezig zou zijn. Dat bedrag nam hij mee in de onderhandeling – ik hoefde zelf niets te betalen. Het scheelde wel dat ik met de hele afdeling werd ontslagen, dat alles zo goed geregeld was. Die jurist heeft 't goed gedaan: uiteindelijk kreeg ik meer ontslagvergoeding dan in het eerste voorstel stond.
Freek (43, ontslagen na 12 jaar dienstverband). Lees het interview

4. Vakbond of vereniging

Ben je lid van een vakbond of beroepsvereniging? Dan is de kans groot dat je via hen een jurist kunt inschakelen. Vaak zit dat in de dienstverlening inbegrepen en betaal je daar dus niets extra voor.

Ontslagen, wat nu?

Ontslagen, wat nu?

Bekijk 4 tips voor als je ontslagen wordt.
Ontslagen of werkloos?

Ontslagen of werkloos?

Vaak zijn de financiële gevolgen groot. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Laatst gecheckt: 2 oktober 2023