Bijverdienen tijdens je studie

Is halverwege de maand de bodem van je bankrekening al in zicht? Dan kun je wat bijverdienen met een studentenbijbaan. Zo heb je weer wat meer te besteden en doe je meteen werkervaring op.

Bijverdienen tijdens je studie

Hoeveel mag je bijverdienen?

Vanaf 2022 is er weer er een grens voor bijverdienen. Als je teveel bijverdient moet je studiefinanciering terugbetalen. De grens voor bijverdienen verschilt per jaar en hangt af van of je een mbo-, hbo- of wo-opleiding doet.

Mbo

In 2019 mocht je als mbo-leerling € 14.682 bijverdienen. In 2020 en 2021 was er geen grens voor bijverdienen. In 2022 is die grens gesteld op € 15.828,770 en in 2023 op € 16.121,60.

Hbo en wo

In 2020 en 2021 is er geen grens voor bijverdienen. En als je onder het nieuwe stelsel valt, mag je als hbo- en wo-student sowieso onbeperkt bijverdienen. Val je nog onder het oude stelsel? Dan was de grens voor bijverdienen in 2019 € 14.682. In 2022 is dat € 15.828,77 en in 2023 is dat € 16.121,60

Te veel verdiend?

Verdien je teveel bij? Zet je studiefinanciering stop op uiterlijk de 1e dag van de maand waarin je over de bijverdiengrens gaat. Doe dit ook als je alleen een studentenreisproduct hebt. Als je dat niet hebt gedaan, moet je het bedrag dat je te veel verdiende terugbetalen.

Lees er meer over op de site van de Belastingdienst

Let op: ook je studenten-ov telt als studiefinanciering. Als je je studenten-ov niet stop hebt gezet, wordt er gekeken of je je studentenreisproduct in de periode hebt gebruikt. Je krijgt alleen een boete over de halve maanden waarin je ermee hebt gereisd. In de 1e maand is de boete € 81,40 per halve maand. Gebruik je je kaart na die 1e maand? Dan is de boete per halve maand € 162,82.

Goed om te weten
Met ‘bijverdienen’ bedoelt DUO meer dan alleen je salaris van je bijbaantje: ze kijken naar het verzamelinkomen over het hele jaar wat straks op je definitieve aanslag staat.
Belasting terugvragen

Belasting terugvragen

Studenten met een bijbaan betalen vaak te veel belasting. Dit kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Je kunt zien of je geld terugkrijgt door aangifte te doen. Op de site van de Belastingdienst kun je online aangifte doen. Ook is er een app die je kunt gebruiken. De Belastingdienst heeft alvast een deel van alle informatie ingevuld. Jij vult de rest van de gegevens in en ziet meteen of je recht hebt op teruggave.

Meer over belasting terugvragen

Vacaturesites

Ben je op zoek naar een baantje? Dan kun je je inschrijven op een vacaturesite zoals Indeed, youngcapital.nl of studentenwerk.nl. Zij hebben veel functies beschikbaar en kunnen je vaak snel aan een bijbaan helpen.

Wat is de perfecte bijbaan?

Wat is de perfecte bijbaan?

De ideale bijbaan is voor iedereen anders. De een wil vooral veel geld verdienen, de ander wil graag flexibele werktijden en weer een ander vindt relevante werkervaring opdoen belangrijk. Bedenk wat jij wilt en zoek een baantje dat daar bij past. Ter inspiratie hebben we wat mogelijke bijbanen op een rij gezet.

Horeca

Een baantje in de horeca is hard werken, maar vaak ook gezellig. Bovendien: als je een beetje je best doet, krijg je fooi!

Ouderen helpen

Als je tijdens het werken meteen een positieve bijdrage wilt leveren aan de maatschappij, kun je met ouderen werken. Bijvoorbeeld door computerles te geven of door in het huishouden te helpen.

Op festivals werken

Betaald krijgen om naar de leukste festivals te gaan? Ja graag! Je kunt dan bijvoorbeeld achter de kassa staan of helpen met op- en afbouwen. Het is hard werken, maar betaalt meestal ook goed.

Bijles geven

Kun je goed uitleggen en beschik je over engelengeduld? Dan is bijles geven aan eerstejaarsstudenten of scholieren je misschien op het lijf geschreven.

Van stage naar bijbaan

Loop je tijdens je opleiding stage? Soms lukt het om na je stage een vaste aanstelling te krijgen. Mooi meegenomen, want deze extra praktijkervaring staat goed op je cv.

Goede praktijkervaring

Is het je niet om het geld te doen, maar vind je het wel belangrijk om relevante werkervaring op te doen? Je kunt dan kiezen voor een functie in een studie- of studentenvereniging, bijvoorbeeld een bestuursfunctie. Het verdient meestal niets, maar staat wél goed op je cv.

SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Laatst aangepast: 31 maart 2023