Middelloonregeling en eindloonregeling

Bouw je pensioen op met een middelloon- of een eindloonregeling? Bekijk het verschil.

Middelloonregeling

Middelloonregeling

Met een middelloonregeling bouw je elk jaar pensioen op over je salaris van dat jaar. Ga je meer verdienen naarmate je langer in dienst bent? Dan bouw je dus steeds iets meer pensioen op.

Je ontvangt een pensioen op basis van het gemiddelde salaris dat je door de jaren heen hebt verdiend. De hoogte van je pensioen is afhankelijk van je salaris en de periode dat je werkt bij je werkgever.

Uiteindelijk zou je dan een pensioen moeten kunnen opbouwen van 70% van je gemiddelde salaris.

De pensioenuitkering staat in principe vast.

eindloonregeling

Eindloonregeling

Bij de eindloonregeling, die inmiddels bijna niet meer voorkomt, hangt je pensioen af van je laatstverdiende loon.

Op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je bij een eindloonregeling bijvoorbeeld 70% van je laatstverdiende loon als pensioen uitgekeerd.

Omdat je pensioenuitkering afhangt van je laatstverdiende salaris, zorgt een loonsverhoging tijdens je carrière dus voor een hoger pensioen. Je werkgever past het opgebouwde pensioen bij elke salarisverhoging aan je nieuwe salaris aan.

Dat kan voor een werkgever dus veel kosten met zich meebrengen. Vooral als je aan het einde van je carrière flink omhoog gaat in salaris. Daarom bieden steeds minder werkgevers de eindloonregeling aan.

Indexatie

Om het opgebouwde pensioen tegen inflatie te beschermen, kan je werkgever of de pensioenuitvoerder de opgebouwde bedragen met een toeslag verhogen. Afspraken hierover vind je in de pensioenovereenkomst of in het pensioenreglement. Bekijk ook wat hierover op het UPO staat vermeld.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 19 oktober 2022