Kleine pensioenen: hoe zit het?

Een klein pensioen is een pensioen tussen 2 euro en 592,51 euro bruto per jaar (2024). Je pensioenuitvoerder kan een klein pensioen laten staan of samenvoegen met je huidige pensioen. We leggen je hier uit hoe het zit.
Kleine pensioenen

Afkopen klein pensioen mag in principe niet meer

Vroeger konden kleine pensioenen worden afgekocht. Dan kreeg je als werknemer het opgebouwde bedrag op je rekening gestort. Sinds 1 januari 2019 hebben pensioenuitvoerders minder mogelijkheden om een klein pensioen af te kopen. Het is nu alleen maar onder strenge voorwaarden en in bepaalde gevallen mogelijk.

De reden daarvoor is dat het geld door afkoop vaak niet voor pensioen werd gebruikt. Omdat mensen het tussentijds op hun rekening gestort kregen, ging het geld op aan andere zaken. De overheid was bang dat daardoor te veel mensen op hun pensioenleeftijd te weinig pensioen zouden hebben opgebouwd.

Samenvoegen of laten staan

Je pensioenuitvoerder kan bij een klein pensioen nu kiezen tussen:

  • het kleine pensioen samenvoegen met je huidige of nieuwe pensioen.
  • het pensioengeld als potje laten bestaan.

Je leest hieronder wat deze 2 mogelijkheden voor jou betekenen.

1. Klein pensioen samenvoegen

Als je pensioenuitvoerder kiest voor samenvoegen, dan komt het geld dat je voor je pensioen hebt opgebouwd in je pensioenpot bij je huidige pensioenuitvoerder. Dat heet ook wel automatische waardeoverdracht.

Zo blijft het geld dus voor je pensioen beschikbaar en kun je het niet aan iets anders uitgeven.

Goed om te weten
Is je kleine pensioen samengevoegd, dan zie je dat dus niet meer als apart potje terug in je pensioenoverzicht.

Bouw je op dit moment geen pensioen op?

Heb je tijdelijk geen werk of bouw je om een andere reden geen pensioen op? Dan blijft het kleine pensioen staan. Na 5 jaar mag je pensioenuitvoerder het alsnog afkopen, als jij dat goed vindt. Vind je dat niet goed, dan blijft het staan.

2. Klein pensioen laten staan

Kiest de pensioenuitvoerder ervoor om je kleine pensioen te laten staan? Dan blijft dat gewoon als klein pensioen bestaan. Je vindt dat kleine pensioen en die pensioenuitvoerder dus gewoon terug in Mijnpensioenoverzicht.nl.

Piepklein pensioen

piepklein pensioen

Heb je een heel klein pensioen opgebouwd, tot € 2 per jaar? Dan vervalt dit pensioen. Het wordt dan administratief te duur om het te onderhouden.

Goed om te weten
Bij een heel klein pensioen zie je de pensioenuitvoerder van dit pensioen niet meer terug in Mijnpensioenoverzicht.nl

Let op: het pensioenstelsel verandert

Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’, verandert er vanaf 1 juli 2023 geleidelijk veel aan jouw pensioen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet, en wat dit voor jou betekent.

Wat kun je zelf doen?

Heb je een klein pensioen, dan kun je in sommige gevallen waardeoverdracht aanvragen. Zo kun je pensioenen samenvoegen. Informeer hiernaar bij je huidige pensioenuitvoerder.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 1 november 2023