
Minder pensioen
“Een derde van de Nederlanders ontvangt later minder pensioen dan waar ze vanuit gingen.” Bron: AFM
Een pensioengat is eigenlijk een pensioentekort. Het betekent grofweg dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd. Wat te weinig is, verschilt natuurlijk per persoon en wat je gewend bent uit te geven of wat je wilt kunnen uitgeven. Een richtlijn? Met 70% van je laatste nettoloon kom je ongeveer uit op een bedrag waarmee je kunt blijven leven zoals je gewend bent.
In het beste geval is een pensioengat vervelend. Maar in het slechtste geval is het zorgelijk en heb je niet genoeg geld om je vaste lasten te betalen.
Hoe dichter bij je pensioenleeftijd, hoe beter je kunt inschatten hoe hoog je pensioen is. En ook: hoe lastiger het is om een pensioengat te dichten.
Maar ook als je pensioen nog ver weg is, kun je een berekening maken. Houd er wel rekening mee dat je alleen kunt uitgaan van de kennis van nu. Terwijl er in de toekomst waarschijnlijk dingen veranderen, zowel in jouw leven als in het Nederlandse pensioenstelsel (volgend jaar al, al is nog niet exact duidelijk wat er gaat wijzigen).
Wanneer is je kans op een pensioengat groter? Bijvoorbeeld als er iets veranderd is in je persoonlijke of werksituatie. Of als je een tijdje niet of minder hebt gewerkt.
De kans op een pensioengat is groter bij bijvoorbeeld:
Lees ook: Je pensioen in nieuwe situaties
“Een derde van de Nederlanders ontvangt later minder pensioen dan waar ze vanuit gingen.” Bron: AFM
Weet je inmiddels zo’n beetje hoe groot je pensioengat is, dan is de vraag natuurlijk: hoe kan ik het gat (nog) dichten? Je kunt verschillende dingen doen voor een aanvulling op je pensioen. Bijvoorbeeld (bank)sparen of je lasten verlagen. Wil je bij SNS sparen voor een aanvullend pensioen? Dat kan met SNS Lijfrente Sparen.
Lees ook: Je pensioen aanvullen: 5 mogelijkheden
Pagina laatst gecheckt: 19 oktober 2022