Pensioengat berekenen

Heb je een pensioengat? Bereken hoe groot jouw pensioengat eigenlijk is. En maak een plan hoe je het gat gaat dichten. Hoe eerder je begint, hoe meer plezier van je pensioen.
Pensioengat berekenen

Wat is een pensioengat eigenlijk?

Een pensioengat is eigenlijk een pensioentekort. Het betekent grofweg dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd. Wat te weinig is, verschilt natuurlijk per persoon en wat je gewend bent uit te geven of wat je wilt kunnen uitgeven. Een richtlijn? Met 70% van je laatste nettoloon kom je ongeveer uit op een bedrag waarmee je kunt blijven leven zoals je gewend bent.

In het beste geval is een pensioengat vervelend. Maar in het slechtste geval is het zorgelijk en heb je niet genoeg geld om je vaste lasten te betalen.

Je pensioengat berekenen

Hoe dichter bij je pensioenleeftijd, hoe beter je kunt inschatten hoe hoog je pensioen is. En ook: hoe lastiger het is om een pensioengat te dichten.

Maar ook als je pensioen nog ver weg is, kun je een berekening maken. Houd er wel rekening mee dat je alleen kunt uitgaan van de kennis van nu. Terwijl er in de toekomst waarschijnlijk dingen veranderen, zowel in jouw leven als in het Nederlandse pensioenstelsel.

Let op: het pensioenstelsel verandert

Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’, verandert er sinds 1 juli 2023 geleidelijk veel aan jouw pensioen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet, en wat dit voor jou betekent.

Wat kun je doen?

 1. Bekijk op mijnpensioenoverzicht.nl wat je in de toekomst aan pensioen + AOW krijgt.
 2. Vergelijk wat je nu netto per maand aan inkomsten ontvangt met je netto inkomen van na je pensioendatum.

Houd hierbij wel rekening met:

 • Heb je een koophuis waarvan de hypotheek is afgelost als je met pensioen gaat? Dan kun je je hypotheeklasten van je uitgaven aftrekken.
 • Je pensioenpremies hoef je niet meer te betalen als je met pensioen gaat, dus die kun je van je uitgaven afhalen.
 • Je hoeft als je de AOW-leeftijd bereikt minder belasting te betalen over de eerste € 40.021 (2024).
 • Misschien stijgen je zorgkosten.
 • Misschien geef je na je pensioendatum (tijdelijk) meer uit.
 • Wil je eerder met pensioen dan je AOW-leeftijd? Dan moet je eigen geld hebben om die jaren zonder AOW te overbruggen. Plus je bouwt dan minder pensioen op, omdat je niet meer werkt.

Meer risico op een pensioengat

Wanneer is je kans op een pensioengat groter? Bijvoorbeeld als er iets veranderd is in je persoonlijke of werksituatie. Of als je een tijdje niet of minder hebt gewerkt.

De kans op een pensioengat is groter bij bijvoorbeeld:

 • Scheiden
 • Tijdelijk niet werken (werkloos of sabbatical)
 • Eerder stoppen met werken
 • Vaak van baan veranderen
 • (Tijdelijk) als zzp’er werken
 • In het buitenland werken

Lees ook: Je pensioen in nieuwe situaties

pensioengat dichten

Je pensioengat dichten

Weet je inmiddels zo’n beetje hoe groot je pensioengat is, dan is de vraag natuurlijk: hoe kan ik het gat (nog) dichten? Je kunt verschillende dingen doen voor een aanvulling op je pensioen. Bijvoorbeeld (bank)sparen of je lasten verlagen. Wil je bij SNS sparen voor een aanvullend pensioen? Dat kan met SNS Lijfrente Sparen.

Lees ook: Je pensioen aanvullen: 5 mogelijkheden

Goed om te weten
Hoe eerder je begint met sparen voor een aanvulling op je pensioen, hoe langer je de tijd hebt om vermogen op te bouwen.
Banksparen bij SNS

Banksparen bij SNS

Banksparen is sparen voor later op een geblokkeerde spaarrekening.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 2 januari 2024