De nieuwe pensioenwet: dit betekent het voor jou

Werk je in loondienst? Dan zetten jij en je werkgever mogelijk een deel van je salaris opzij voor als je met pensioen gaat. Dit noemen we een aanvullende pensioenopbouw via werkgever. Dit geld wordt door een pensioenfonds voor jou belegd. Sinds 1 juli 2023 geldt hiervoor een nieuwe pensioenwet. Hierdoor verandert er misschien de komende 4 jaar ook wat voor jouw situatie. Dit is wat je kunt verwachten:

nieuwe pensioenwet

Waarom een nieuwe pensioenwet?

De nieuwe pensioenwet is nodig omdat we steeds ouder worden. Hierdoor hebben we ook meer pensioen nodig. Bovendien wisselen mensen vaker van baan of gaan ondernemen. De nieuwe pensioenwet (Wet Toekomst Pensioenen) houdt o.a. rekening met deze ontwikkelingen.

Wat verandert er in de nieuwe pensioenwet?

Je pensioen wordt beweeglijker. Als het goed gaat met de economie, dan gaat je pensioen omhoog. En als het economisch slechter gaat, dan gaat je pensioenbedrag omlaag. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.

Je eigen pensioenpotje

In de nieuwe pensioenwet betalen jongeren niet meer mee aan de pensioenopbouw van ouderen. Voorheen werden de premies juist in één gezamenlijke pensioenpot gestopt, en daaruit werden alle pensioenen betaald. Vanaf nu bouw je dus pensioen op via je eigen pensioenpotje. Dit is een vast percentage van je loon. Zo zie je duidelijk hoeveel premie je inlegt voor je oude dag.

Verschillen ouderen en jongeren

De hoogte van je pensioen staat niet vast

In het nieuwe pensioenstelsel worden er geen beloftes gedaan over de hoogte van het uiteindelijke pensioen. Dit hangt namelijk af van de inleg, beleggingsresultaten én rente van je eigen pensioenpotje. In het vorige pensioenstelsel stond de hoogte van de uitkering wel vast, terwijl deze beloftes niet altijd waargemaakt konden worden.

Goed om te weten: naast je eigen pensioenpot is er ook een collectieve pensioenpot om grote schommelingen eventueel te dempen.

Je leeftijd bepaalt niet je pensioeninleg

De inleg van je pensioen is een afgesproken percentage van je salaris. Dit percentage staat los van je leeftijd. In het oude pensioenstelsel ging je inleg omhoog naarmate je ouder werd.

Pensioen voor nabestaanden

Als je pensioen via je werkgever opbouwt, dan doe je dit ook voor je mogelijke nabestaanden. Zolang jij meedoet met een pensioenregeling is je nabestaande verzekerd van een uitkering. De hoogte van het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal jaren dat je werkzaam bent geweest bij een bepaalde werkgever maar wordt een vast percentage van het salaris (tot maximaal 50%).

Wat moet je zelf regelen?

Heb je geld onder de vorige pensioenwet opzij gezet? Dan wordt dit bedrag automatisch in je eigen pensioenpotje overgezet. Hiervoor hoef je niets te doen. Benieuwd hoe je ervoor staat? Neem dan een kijkje op mijnpensioenoverzicht.nl

Wist je dat je je pensioen zelf kunt aanvullen door te sparen of te beleggen? Dit kan bijvoorbeeld fiscaal vriendelijk via SNS Lijfrente.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 1 november 2023