Helft jongeren vraagt niet om hulp bij geldproblemen

Onderzoek
31-08-2021

Nederlandse jongeren hebben hun financiële zaken niet helemaal goed op orde. Maar liefst één derde van de werkende Nederlandse jongeren geeft aan regelmatig niet rond te kunnen komen of echt op te moeten letten. Betalingsachterstanden kunnen hierdoor iedere maand oplopen. Opvallend is dat de helft van de jongeren niet om hulp vraagt bij geldproblemen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS waarbij ruim 1.400 Nederlandse jongeren (18-35 jaar) werden ondervraagd.

Struisvogelgedrag jongeren is misleidend

Jongeren maken zich zorgen over geld. Maar liefst een kwart maakt zich regelmatig tot vaak zorgen, de helft van de jongeren doet dit soms. Hun eigen houding zit hen echter in de weg: ze zouden willen dat ze meer wisten over hun financiën, maar meer dan de helft van de jongeren vraagt niet om hulp bij financiele problemen. Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact van SNS geeft aan dat het van enorm belang is om jongeren tegemoet te komen aan de behoefte om meer kennis over financiën te krijgen. “We zien in ons onderzoek dat een derde van de werkende jongeren moeite heeft met financieel rondkomen. We moeten ons niet laten misleiden door het struisvogelgedrag dat jongeren soms tonen. Door een professionele helpende hand te bieden kan je niet alleen voorkomen dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen, maar juist de interesse die er is omzetten in mogelijke groei.”

Zorgen om beleggen zonder spaarbuffer

Uit onderzoek blijkt ook dat maar liefst tweederde binnen 5 tot 10 jaar financieel onafhankelijk wil zijn. Het spaargeld gaat steeds vaker – ook – naar beleggingen. De interesse in beleggen onder jongeren is hoog. Eén op de vijf jongeren belegt en nog eens 23 procent van de jongeren zou dit graag willen doen. “De groei van beleggen is eenvoudig te verklaren”, geeft Tiesinga aan. “Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82 procent van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen dé reden om hiermee te starten. Opvallend en zorgelijk is echter dat van de jongeren die aangeven helemaal geen spaarbuffer te hebben 12 procent wel belegt en van de jongeren die één maand spaarbuffer hebben, belegt maar liefst een kwart. Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiele tegenslagen en heb je echt de kans om geld op te bouwen voor later.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van SNS onder ruim 1.400 jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te verschaffen in de uitdagingen die jongeren, in hun persoonlijke groei ervaren op de domeinen (1) Werken en ondernemen, (2) Wonen en leven, en (3) Geld voor nu en later. Het onderzoek is in maart 2021 afgenomen.