Wat als: je een hypotheek hebt en Je gaat scheiden

Als je samen bent, denk je er misschien niet aan dat je relatie kan stoppen. Toch is het slim om na te denken wat je zou doen als dat wel gebeurt. Bedenk ook wat jullie dan met het huis willen. Als 1 van jullie bijvoorbeeld in het huis wil blijven wonen, kun je dat dan betalen? Met het berekenen van je hypotheek kun je daar al rekening mee houden.
Je gaat scheiden

Een voorbeeld

Sabine en Jeroen gaan uit elkaar. Toen ze 8 jaar geleden trouwden, hebben zij afgesproken dat hun kinderen in ieder geval in het huis mochten blijven wonen als zij uit elkaar zouden gaan. Omdat Sabine de dagelijkse zorg voor de kinderen op zich gaat nemen, blijft zij met de kinderen wonen in het huis. Bij het afsluiten van de hypotheek hebben ze daarom bekeken of Sabine in haar eentje de maandlasten zou kunnen betalen.

Maak vooraf afspraken

Maak afspraken over de verdeling van het huis, de spullen en jullie geld voor als je uit elkaar gaan. Het is makkelijker om dit soort afspraken te maken als de relatie goed is dan als jullie besloten hebben te gaan scheiden. Er zijn verschillende manieren om afspraken vast te leggen: je kunt een samenlevingscontract afsluiten, je kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan onder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Een notaris geeft je informatie zodat je kunt regelen wat bij jullie past.

Meer over de invloed van scheiden op je geldzaken

Goed om te weten

  • Als jullie allebei niet in het huis willen blijven wonen als je uit elkaar gaat, moet je het huis verkopen. Dan kun je overwaarde hebben of een restschuld. Afhankelijk van wat je hebt afgesproken, moet je de overwaarde delen en ben je allebei verantwoordelijk voor de restschuld.
  • Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan krijgt ieder de helft als je uit elkaar gaat.
  • Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap onder voorwaarden of een samenlevingscontract heb je in de voorwaarden gezet wat van wie is en wat van jullie samen.
  • Woon je samen en heb je niets officieel geregeld? Dan moeten jullie alles verdelen als jullie uit elkaar gaan.
  • Als je uit elkaar gaat, laat je dan adviseren wat je het beste kunt doen zodat je de financiële en fiscale gevolgen vooraf weet.
Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.