De hypotheek overnemen bij echtscheiding

Je wilt de hypotheek overnemen nadat jullie zijn gescheiden, omdat je in jullie huis wilt blijven. Hoe pak je dat aan?Voordelen van de hypotheek overnemen • Je betaalt geen overdrachtsbelasting.
 • Je hebt geen verhuiskosten.
 • Voor kinderen is het waarschijnlijk fijn dat er 1 ding hetzelfde blijft.

1. De waarde van de woning bepalen


De eerste stap is om erachter te komen hoeveel jullie koophuis nu waard is. Dat kan op verschillende manieren.

 • Een taxateur of makelaar inschakelen voor een taxatie.
 • Allebei de geschatte huidige verkoopprijs opschrijven en het gemiddelde nemen.
 • De verkoopprijs (die je laat bepalen door een makelaar) en de WOZ-waarde middelen.

Waarvoor je kiest, hangt helemaal af van jullie situatie en verstandhouding.

2. Waarde van de woning verdelen

Gemeenschap van goederen (getrouwd voor 1 januari 2018)

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan is de helft van de onderwaarde of de helft van de overwaarde van jou. Zelfs als het huis voor het huwelijk eigendom was van 1 van jullie.

Beperkte gemeenschap van goederen (getrouwd na 1 januari 2018)

Sinds 1 januari 2018 trouw je of registreer je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en was het huis voor jullie huwelijk alleen van jou? Dan blijft het na de echtscheiding van jou. Tenzij je dat anders hebt vastgelegd in jullie huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden hangt het van jullie eigen afspraken af hoe jullie je bezit hebben verdeeld. Als jullie koophuis van jou is, heb jij ook recht op de overwaarde. Maar is de waarde van het huis gestegen en komt dat door gezamenlijke investeringen? Dan hoort de waardestijging tot jullie vermogen en kan het zijn dat jullie (een deel van) de overwaarde delen.

3. Je partner uitkopen

Zoals gezegd: we gaan er van uit dat jij in jullie huis wilt blijven wonen. Dat betekent dat je je ex-partner waarschijnlijk zult moeten uitkopen. Uitgaande van gemeenschap van goederen betaal je je ex-partner dan de helft van de overwaarde.

Taxatiewaarde: € 200.000
Nog openstaande hypotheek: € 120.000
Overwaarde is dus: € 80.000
Je partner heeft recht op: € 40.000

Is er geen overwaarde, maar onderwaarde? Dan is vaak zo dat jouw ex aan jou de helft van die onderwaarde betaalt als jij de hypotheek overneemt.

Lees meer over restschuld in Scheiden en schulden, wat nu?

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, is de verdeling misschien anders.

4. Geen geld om je partner uit te kopen?

Vaak heeft degene die in het huis blijft wonen niet zomaar het geld op de bank staan om de ex-partner uit te kopen. Heb je het geld niet? Overleg dan met je hypotheekverstrekker of je de hypotheek kunt verhogen. Zo kun je wel in het huis blijven wonen, en kun je ook meteen je ex-partner het deel van het huis betalen waar hij/zij recht op heeft.

5. Overleg met je hypotheekadviseur

Overleg met je hypotheekadviseur

Bekijk je situatie samen met je hypotheekadviseur. Die kan ook voor je uitrekenen wat de kosten in totaal zijn. En je vertellen wat de fiscale gevolgen van je keuzes zijn.

Misschien moet je een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank omdat je jullie hypotheek voortijdig beëindigt. Of kun je juist tegen een gunstiger rente lenen dan toen jullie samen de hypotheek afsloten.

Let op: je kunt het hypotheekdeel van je partner niet zo maar overnemen. Je moet dit deel minimaal annuïtair aflossen in maximaal 360 maanden. Dat kan gevolgen hebben voor het aftrekbare deel van je hypotheekrente.

Geeft de hypotheekverstrekker akkoord voor een verhoging van de hypotheek? Of is hij bereid om de hypotheek op jouw naam te zetten? Dan kun jij in je huis blijven wonen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

6. Naar de notaris: akte van verdeling

Gaat de hypotheekverstrekker akkoord met het verhogen van je hypotheek of kun je je partner met eigen geld uitkopen? Dan moet je naar de notaris voor de akte van verdeling. In de akte van verdeling wordt jullie gezamenlijk bezit van de woning ongedaan gemaakt en wordt de woning alleen op jouw naam gezet. Maar let wel: De hypotheekverstrekker moet ook akkoord gaan.

Een akte van verdeling is altijd verplicht als de woning gezamenlijk bezit is (dus altijd bij gemeenschap van goederen en vaak ook bij huwelijkse voorwaarden). Je echtscheidingsconvenant is niet voldoende. De akte van verdeling heb je nodig om het huis op 1 naam te zetten en de woning in te schrijven bij het kadaster. En dat kan alleen een notaris doen.

7. Gaat de hypotheekverstrekker niet akkoord?

Als de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat, dan moeten jullie de woning toch waarschijnlijk verkopen. Een andere mogelijkheid is dat jullie de hypotheek op jullie beide namen laten staan. Maar bedenk goed of je dat wel wilt, omdat je dan op papier nog steeds met elkaar te maken hebt.

De hypotheek overnemen bij echtscheiding

De stappen in het kort

 1. De achterblijvende partner neemt de hypotheek over.
 2. De bank vraagt ontslag aan van hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner.
 3. De eventuele overwaarde of restschuld moet onderling worden verrekend.
 4. De hypotheek moet op 1 naam worden gezet.
 5. Het huis moet via de notaris op 1 naam gezet worden.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het overnemen van de hypotheek? Onze adviseur helpt je graag met al je financiële vragen bij een scheiding.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 4 april 2018

Terug naar boven