De hypotheek overnemen bij een echtscheiding

Bij een scheiding komt veel kijken, emotioneel en financieel. Misschien wil een van jullie in het huis blijven wonen en de hypotheek overnemen. Maar hoe pak je dat aan? Je leest het hier in 5 stappen.

Voordelen van de hypotheek overnemen

  • Je betaalt geen overdrachtsbelasting.
  • Je hebt geen verhuiskosten.
  • Voor kinderen is het waarschijnlijk fijn dat er 1 ding hetzelfde blijft.

Hypotheek overnemen in 5 stappen

Stap 1. De waarde van de woning bepalen


De eerste stap is om erachter te komen hoeveel jullie koophuis nu waard is. Dat kan op verschillende manieren:

  • Een taxateur of makelaar inschakelen voor een taxatie. Vraag vooraf wat dit kost.
  • Een grove inschatting van de waarde laten doen door een makelaar. Hiervoor hoef je meestal niet te betalen.
  • Recente verkoopprijzen opvragen van vergelijkbare huizen uit de buurt ter indicatie. Hiervoor betaal je een klein bedrag bij het kadaster.
  • De WOZ-waarde online opzoeken bij het gratis WOZ-waardeloket. Dit is een modelwaarde, dus het kan afwijken van de werkelijke waarde van je huis.

Waarvoor je kiest, hangt helemaal af van jullie situatie en verstandhouding.

Stap 2. De waarde van de woning verdelen

Hoe jullie de waarde van het huis moeten verdelen, hangt af van jullie samenlevingsvorm. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden? Of hebben jullie een geregistreerd partnerschap?

Gemeenschap van goederen (getrouwd voor 1 januari 2018)

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, ben je automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar. De helft van de onderwaarde of overwaarde is dus van jou. Zelfs als het huis voor het huwelijk eigendom was van een van jullie.

Beperkte gemeenschap van goederen (getrouwd na 1 januari 2018)

Sinds 1 januari 2018 trouw je of registreer je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en was het huis voor jullie huwelijk alleen van jou? Dan blijft het na de echtscheiding van jou. Tenzij je dat anders hebt vastgelegd in jullie huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hangt het af van jullie afspraken hoe de waarde van het huis moet worden verdeeld.

Stap 3. Je partner uitkopen

Als we ervan uitgaan dat jij in jullie huis wilt blijven wonen en de woning in jullie gemeenschappelijke boedel valt, dan betaal je je ex-partner de helft van de overwaarde.

Taxatiewaarde: € 200.000
Nog openstaande hypotheek: € 120.000
Overwaarde is dus: € 80.000
Je partner heeft recht op: € 40.000

Is er geen overwaarde, maar onderwaarde: een zogenaamde restschuld? Dan betaalt je ex aan jou de helft van die onderwaarde.

Lees meer over restschuld in Scheiden en schulden, wat nu?

Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kan de verdeling anders zijn.

Geen geld om je partner uit te kopen?

Heb je niet genoeg geld om je ex-partner uit te kopen? Overleg dan met je hypotheekverstrekker of je de hypotheek kunt verhogen of een extra hypotheek kunt afsluiten.

Stap 4. Overleg met je hypotheekadviseur

Overleg met je hypotheekadviseur

Maak sowieso een afspraak met je hypotheekadviseur om te kijken of de hypotheek overnemen een goede optie is voor jou. Hij kan je vertellen wat de voorwaarden, totale kosten en fiscale gevolgen zijn. Zo moet je het hypotheekdeel dat je overneemt minimaal annuïtair aflossen in maximaal 360 maanden.

Gaat de hypotheekverstrekker akkoord met het overnemen van de hypotheek? Dan kun jij in je huis blijven wonen.

Goed om te weten: Je betaalt bij ons geen vergoeding voor het renteverlies (voorheen boeterente genoemd) als je de hypotheek van je ex-partner overneemt bij een scheiding. Check meteen of je rente omlaag kan. Ook hiervoor betaal je bij ons geen vergoeding over het deel van je partner. Over je eigen deel wordt wel een vergoeding berekend als je je rente tussentijds wilt wijzigen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

5. Naar de notaris of verkopen

Ten slotte moet je nog naar de notaris voor de akte van verdeling. Hiermee wordt het huis op 1 naam gezet en kun je de hypotheek inschrijven bij het kadaster. Een echtscheidingsconvenant is hiervoor niet genoeg.

Gaat de hypotheekverstrekker niet akkoord met het overnemen van de hypotheek? Dan moeten jullie de woning waarschijnlijk toch verkopen. De hypotheek op jullie beide namen laten staan, kan ook. Maar bedenk of je dat wel wilt. En check bij je adviseur wat dit betekent voor je hypotheekrenteaftrek. Of kijk op de website van de Belastingdienst.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het overnemen van de hypotheek? Onze adviseur helpt je graag met al je financiële vragen bij een scheiding.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 25 april 2019

Terug naar boven