Ontslag, WW en je pensioen

Ontslag heeft bijna altijd gevolgen voor je pensioenopbouw. Wat betekent dat precies? Hoe kun je een eventueel pensioengat opvullen? En hoe zit het met je ontslagvergoeding en pensioen?
Ontslag, WW en je pensioen

Geen pensioenopbouw tijdens WW

Kom je na je ontslag in de WW? Dan bouw je normaal gesproken geen pensioen op. Pas als je een nieuwe baan vindt, en je werkgever heeft een pensioenregeling, dan bouw je weer pensioen op.

Je pensioenopbouw stopt na ontslag

Na je ontslag draagt je werkgever in principe geen geld meer af voor je pensioen. Meestal stopt ook jouw eigen inleg voor je pensioenopbouw zodra je geen salaris meer krijgt.

Het geld dat je tijdens je dienstverband voor je pensioen hebt gespaard, blijft van jou en kun je gebruiken als je met pensioen gaat.

Uitzondering: Vrijwillige voortzetting

Bij sommige pensioenfondsen kun je na je ontslag toch verder met je pensioenopbouw. Dat heet vrijwillige voortzetting. Je werkgever betaalt dan niet meer mee aan de opbouw, tenzij jullie daar andere afspraken over hebben gemaakt.

Vraag bij het fonds waar je pensioen opbouwt na of zij die mogelijkheid hebben. Heb je ondanks je ontslag nog genoeg inkomsten om geld in te leggen, dan is vrijwillige voortzetting een mooie manier om voor je pensioen te blijven sparen.

Bekijk je cao

In sommige cao’s is geregeld dat je werkgever wél tijdelijk blijft sparen voor jouw pensioen nadat jij ontslagen bent. Bekijk dus of dit ook voor jou geldt.

Wat is een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat als je tijdelijk geen pensioen opbouwt, bijvoorbeeld omdat je werkloos bent geweest of omdat je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt (vaak bouw je dan wel in het buitenland pensioenrechten op). Je hebt dan aan het eind van je werkende leven minder kunnen opbouwen en daardoor ook minder inkomen nadat je met pensioen gaat.

Check ook je nabestaandenpensioen

Bouwde je tijdens je dienstverband nabestaandenpensioen op? Check dan bij de verzekeraar wat er met dat geld gebeurt nu je ontslagen bent.

Het kan namelijk zijn dat je potje nabestaandenpensioen na een tijdje ophoudt te bestaan. Dat is het geval als je op risicobasis verzekerd was.

Had je een opbouwregeling? Dan blijft je partner recht houden op het door jou opgebouwde nabestaandenpensioen.

Geen WW-uitkering, toch een gat

Vraag je geen WW-uitkering aan omdat je een goede ontslagvergoeding hebt gekregen of al uitzicht hebt op een nieuwe baan? Ook dan bouw je over de maanden dat je niet werkt geen pensioen op - tenzij je je pensioen vrijwillig kunt voortzetten.

Voorkom een pensioengat door ontslag. 5 Tips

  • Vraag je pensioenfonds of je een eigen bijdrage kunt blijven inleggen. Zo ja, vraag een offerte aan en bereken of je het geld hiervoor hebt. Wacht met het aanvragen van de offerte niet te lang nadat je ontslagen bent.
  • Heb je een ontslagvergoeding gekregen? Dan kun je (een deel van) dit geld gebruiken om te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Dat kan fiscaal ook handig zijn, omdat dit misschien (deels) aftrekbaar is. De voorwaarden waaronder deze aanvulling op je pensioen aftrekbaar is, kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
  • Kun je onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst of ontslagvergoeding? Neem je pensioen dan mee in de onderhandelingen. Het kan zijn dat je werkgever dan meebetaalt aan de voortzetting van je pensioen. Bekijk ook of dit niet al in je cao is opgenomen.
  • Neem, als het kan, al voordat je je ontslag ondertekent contact op met het pensioenfonds om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
  • Heb je genoeg inkomsten of eigen spaargeld? Dan kun je kijken of je zelf kunt sparen voor je pensioenaanvulling. Bijvoorbeeld met SNS Lijfrente Sparen.

Belastingtip: Middelen

Kom je door je ontslagvergoeding in een hogere belastingschijf en moet je daarom meer belasting betalen?. In dat geval kan het soms voordelig zijn om je inkomen over 3 jaar te “middelen”. Op de website van de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden of neem contact op met een belastingadviseur. Soms kun je je ontslagvergoeding gebruiken om te sparen voor een aanvulling op je pensioen.

Juridische hulp bij ontslag

Juridische hulp bij ontslag

Juridisch advies rond je ontslag hoef je niet altijd zelf te betalen.
Ontslagen of werkloos?

Ontslagen of werkloos?

Vaak zijn de financiële gevolgen groot. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Pagina laatst gecheckt: 2 oktober 2023