Hoe hoog is de gemiddelde studieschuld?

Tijdens je studietijd kan je studieschuld behoorlijk oplopen. Lees hoe hoog de gemiddelde studieschuld is en hoe het werkt met terugbetalen.

Hoe hoog is de gemiddelde studieschuld?

Wat leen je en wat krijg je?

Wat je leent en wat je als gift krijgt, hangt af van of je een mbo- of een hbo/wo-opleiding doet.

Voor mbo 3 en 4

Je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als je:

  • Een diploma behaalt voor minstens niveau 3.
  • Dit diploma behaalt binnen 10 jaar. Die 10 jaar gaan in vanaf de 1e maand dat je studiefinanciering krijgt voor mbo 3 en 4.

Voor hbo en wo

Alleen de basisbeurs, aanvullende beurs en de studenten-ov kunnen nog omgezet worden naar een gift. Hier gelden wel voorwaarden voor. Zo mogen je ouders niet te veel verdienen en moet je binnen 10 jaar een diploma gehaald hebben. En hangt het van de ‘waarde’ van je diploma af hoeveel jaren een gift worden. Meer informatie over gift of terugbetalen vind je op de site van DUO.


Meer over studiefinanciering

Studieschuld met 't leenstelsel

De gemiddelde studieschuld van studenten in het leenstelsel is hoger dan ervoor. Met de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn meer studenten gaan lenen. Bijna 3 op de 5 18-jarigen hadden in 2015 een lening. Een paar jaar voor invoering van het leenstelstel was dat 1 op de 5. Ook lenen de studenten in het nieuwe leenstelsel meer: € 510 tegen € 300. Hierdoor loopt de studieschuld voor de studenten harder op dan vroeger. Bron: CBS

Check je studieschuld

Tip: Houd in de gaten hoe hoog je studieschuld is op mijnduo.nl. Hier zie je ook hoeveel je per maand moet aflossen en hoe dit bedrag berekend is.

Langere terugbetaaltijd

Langere terugbetaaltijd

Omdat studenten met het stelsel meer lenen, heeft DUO de aflostijd verhoogd. Met het oude stelsel had je na je studie nog 15 jaar om je studieschuld terug te betalen. Met het nieuwe stelsel mag je er 35 jaar over doen. Ook kun je een pauze inlassen van hoogstens 5 jaar – dan mag je er dus 40 jaar over doen. Handig als het financieel bijvoorbeeld even tegenzit, of als je een lange reis gaat maken. Deze 5 jaar hoef je overigens niet achter elkaar in te zetten, maar mag je spreiden over je terugbetaaltijd.

Goed om te weten: 0f dit ook (weer) aangepast gaat worden is nu nog niet bekend. Vooralsnog gelden de volgende 4 terugbetalingsregels:

  • de regels die gelden vanaf 2018

  • de regels die gelden vanaf 2012

  • de regels van vóór 2012

  • de regels voor het levenlanglerenkrediet

BRON: https://duo.nl/particulier/studieschuld-terugbetalen/terugbetalingsregels.jsp

Wanneer begin je met terugbetalen?

Heb je geen recht meer op studiefinanciering, bijvoorbeeld omdat je bent gestopt met je studie of juist je diploma hebt gehaald? Dan begint op 1 januari van het volgende jaar de aanloopfase van het terugbetalen. In de eerste 2 jaar ben je nog niet verplicht om af te lossen, maar het mag wel. Daarna moet je elke maand aflossen. Hoeveel hangt af van je inkomen.

SNS Studentenrekening

SNS Studentenrekening

Met SNS Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Laatst aangepast: 22 augustus 2023