Wat kost een notaris bij een erfenis?

Bijna altijd krijg je bij een erfenis of een overlijden te maken met een notaris. Wat doet een notaris eigenlijk? En wat zijn de kosten?

Naar de notaris bij overlijden

Wat regelt een notaris na een overlijden?

Een notaris kan je na een overlijden helpen met financiële zaken en belastingzaken die spelen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Maar ook met allerlei praktische zaken waar je in zo’n periode tegenaan loopt.

Een notaris kan bijvoorbeeld de rol van executeur op zich nemen en de erfenis verdelen. Hij kan ook de contactpersoon zijn voor lastige schuldeisers en erfgenamen met vragen.

Daarnaast kan de notaris uitzoeken wie de ‘baas’ is over de bankrekeningen van de overledene. Bijvoorbeeld door uit het testament te halen wie de executeur is.

De notaris kan ook voor je bekijken of je erfbelasting moet betalen en kan advies geven over hoe je dit het best kunt aanpakken.

Is een notaris verplicht

Is een notaris verplicht?

In sommige gevallen is een notaris verplicht. Bijvoorbeeld als:

  • je een verklaring van erfrecht nodig hebt
  • je een testament wilt laten maken of wilt laten openen
  • er een huis moet worden overgedragen
  • de erfenis via de notaris verdeeld moet worden
Wat kost een notaris

Wat kost een notaris?

Een notaris mag zijn uurprijs zelf bepalen. Daardoor zijn er grote verschillen tussen notarissen. Vergelijk de tarieven dus goed.

Ook bepaalt wat een notaris allemaal voor je regelt, de ervaring en hoeveel advies hij geeft, hoe hoog de kosten zijn. Laat je niet alleen leiden door een laag tarief. Soms kun je door een goed advies namelijk heel veel geld uitsparen. Je betaalt dan misschien wel een flink bedrag, maar je wint dat weer ruim terug bij de belastingaangifte.

Ook kan de notaris je adviseren over hoe je de erfenis van de kinderen goed regelt. Of waarom het goed kan zijn om een levenstestament op te stellen.

Makkelijke of moeilijke erfenissen

Hoe lang een notaris met de nalatenschap bezig is, hangt van een paar dingen af. Sommige familiesituaties maken een nalatenschap moeilijker te verdelen – bijvoorbeeld bij een grote, samengestelde familie of bij ruzie tussen de erfgenamen.

Ook zijn niet altijd alle erfgenamen makkelijk te vinden, bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland wonen.

Hoe meer een notaris moet bemiddelen, zoeken en navragen, hoe meer uren hij maakt, hoe duurder het wordt. En hoe langer het duurt voordat alles is afgehandeld.

Geldzaken na overlijden

Geldzaken na overlijden

Is een dierbare overleden? We helpen je graag als je geldzaken na een overlijden moet regelen.
Checklist voor nabestaanden

Checklist voor nabestaanden

Als een naaste is overleden, moet je vaak veel regelen. Deze checklist helpt je op weg.

Pagina laatst gecheckt: 21 september 2023