18 jaar? Inkomsten en uitgaven

Hoe zit het met je inkomsten en uitgaven als je 18 bent? Officieel ben je nu financieel onafhankelijk, maar hoe dan? We gooien wat tips op je.

18 jaar? Inkomsten en uitgaven

Sparen als 18-jarige

Sparen is vaak een goed idee. Om iets achter de hand te hebben, om toch met je vrienden mee te kunnen op vakantie of om onverwacht eigen risico van je zorg te kunnen betalen. In alle gevallen, lees onze tips.

Je ouders machtigen

Je bent vanaf je 18e zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Dat is best een hele verantwoordelijkheid. Het kan handig zijn om je ouders te machtigen.

Uitkering als je 18 bent

Heb je geen werk, ga je niet naar school en ben je 18? Dan kun je een uitkering aanvragen.

Lenen als 18-jarige

We kunnen het niet mooier maken: geld lenen kost je altijd meer geld. Toch kan het nodig zijn, omdat je meer uitgaven hebt dan inkomsten. Kom niet voor vervelende verrassingen te staan, lees onze tips.

Abonnementen

Een kostenpost die veel Nederlanders over het hoofd zien: abonnementen. Je sluit er snel meer af dan je denkt. Soms zonder de voorwaarden te kennen. Lees wat je kunt doen om grip te houden.

Veilig bankieren: let op cybercrime!

Cybercrime: oplichters misbruiken jouw bankgegevens, je bankrekening of pasje om geld van je te stelen. Lees hier waar je op moet letten en hoe je veilig online kunt bankieren.

Geldezels

Als geldezel laat je je rekening en pinpas door criminelen gebruiken. Pas dus goed op en laat je niet gebruiken

Open nu een betaalrekening

Open nu een betaalrekening

Welke rekening past bij jou?
(Bijna) 18 jaar

(Bijna) 18 jaar

Op je 18e word je financieel zelfstandig. Wat houdt dat in? En waar moet je dan aan denken?