Tips om te sparen

Wil je dit jaar op vakantie met vrienden. Naar dat ene festival? Of spaar je voor je rijbewijs of een scooter? Geld opzij zetten op een spaarrekening is super slim: zo zorg je ervoor dat je niets hoeft te missen en ook nog eens onverwachte uitgaven kunt opvangen.

Lees hier waarom sparen belangrijk is. En ontdek de 5 tips om snel te kunnen sparen.

Tips om te sparen

Daarom is sparen belangrijk

Sparen doe je om dingen te kunnen betalen die wat meer geld kosten. Zoals een vakantie of een mobiele telefoon. Of voor onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld als je je mobiel moet laten repareren. Je hoeft dan geen geld te lenen. Lenen is duur: je betaalt er een hoge rente voor. En het is niet fijn om ergens schulden te hebben.

Hoe spaar je het snelst?

Vijf tips hoe je als 18-jarige kunt sparen:

1. Spaar voor een doel

Sparen voor een duidelijk doel is een goede motivatie. En hoe leuker het doel, hoe makkelijker het is om het sparen vol te houden. Goed om te weten: als je er niet voor spaart, zal je droom waarschijnlijk niet snel haalbaar worden. De kans dat je de loterij wint, is namelijk niet zo heel erg groot.

Waar sparen jongeren voor?

  1. Smartphone
  2. Vakantie
  3. Scooter of auto
  4. Eigen huis

2. Automatisch sparen

Automatisch sparen kan op 2 manieren: met een bedrag dat je aan het eind van de maand overhebt op je betaalrekening of met een vast bedrag per maand. Dit stel je 1 keer in. Daarna wordt het bedrag automatisch overgemaakt. Je hebt er dus geen omkijken naar!

Tip van het Nibud: Spaar elke maand 10% van je salaris

3. Alle meevallers naar je spaarrekening

Vakantiegeld? Belastinggeld terug? Of toch een leuke geldprijs gewonnen? Hup, naar je spaarrekening! Doe dat ook met het geld dat je bijvoorbeeld krijgt voor je verjaardag. Als je er niet op rekent, mis je het ook niet. Zo gaat sparen hard!

Van oma kreeg ik 100 euro voor mijn VWO-diploma! Dat geld heb ik meteen op mijn spaarrekening gezet. Anders geef ik het uit aan dingen die ik eigenlijk niet nodig heb 😉
Josien (19 jaar)

4. Spaarrekening van je (groot)ouders

Hebben je ouders of opa en oma een spaarrekening voor je geopend toen je klein was? En al die jaren voor je gespaard? Op je 18e is die rekening (en het geld!) misschien wel voor jou. Even checken …

5. Open een spaarrekening

Je gespaarde geld staat dan op een aparte rekening. Zo kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven. Het openen van een spaarrekening is gratis en je zit helemaal nergens aan vast.

Afvinken!

  • Open een spaarrekening.
  • Bereken hoeveel je iedere maand kunt sparen.
  • Stel ‘automatisch sparen’ in.
Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Word jij binnen nu en een jaar 18? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek over geld.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.

Pagina laatst gecheckt: 1 mei 2024