Uitkering als je 18 jaar bent

Als je 18 bent geworden, mag je zelfstandig een bijstandsuitkering aanvragen. Je krijgt bijstand als je te weinig eigen inkomen hebt en je niet op een andere manier al financiële steun krijgt.

Uitkering 18 jaar

Uitkering aanvragen als 18-jarige

Vanaf je 18e ben je financieel zelfstandig en dat betekent onder andere dat je zelf een uitkering kunt aanvragen. Ook als je nog bij je ouders thuis woont. Je moet wel voldoen aan de voorwaarden.

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering (voorwaarden)?

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je woont in Nederland.
  • Je hebt niet genoeg inkomen of vermogen om in je eigen onderhoud te voorzien.
  • Je kunt geen beroep doen op een andere vorm van financiële hulp van de overheid.
  • Je zit niet in de gevangenis of in een huis van bewaring.
  • Je zit niet in een instelling terwijl je 18-21 jaar bent.

Wat is ‘niet genoeg inkomen’?

Je hebt ‘niet genoeg inkomen’ als je (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor jou geldt. Voor een 18-jarige is het sociaal minimum in 2024 € 157,30 per week.

De jongerennorm

Je valt als 18-, 19- of 20-jarige onder de jongerennorm. Dat betekent dat je minder krijgt dan de bijstandsuitkering voor mensen die ouder zijn dan 20. In principe zijn je ouders namelijk tot je 21e onderhoudsplichtig. Kunnen je ouders niet genoeg meebetalen? Dan heb je misschien recht op een aanvulling op de jongerennorm.

 Hoe hoog is de uitkering voor een 18-jarige?

De hoogte van je bijstandsuitkering wordt als je tussen de 18 en 21 jaar bent afgeleid van de kinderbijslag. Hoeveel je krijgt, hangt ook af van je situatie: ben je alleenstaand of getrouwd, en heb je kinderen of niet?

Ben je alleenstaand en heb je geen kinderen? Dan is het bedrag van je bijstandsuitkering per maand € 316,94 (2024), inclusief vakantiegeld.

Goed om te weten:

Heb je recht op studiefinanciering? Dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Je krijgt dan namelijk al financiële hulp van de overheid.

Verplichtingen bij een uitkering

Ontvang je een bijstandsuitkering, dan krijg je ook te maken met verplichtingen. Je moet bijvoorbeeld je best doen om een baan te vinden. De gemeente helpt je daarbij. Die hulp mag je niet weigeren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet solliciteren en dat je een cursus moet volgen als de gemeente denkt dat dat helpt bij het vinden van een baan.   

De uitkering aanvragen

Voldoe je aan de voorwaarden? Vraag je uitkering dan aan op werk.nl. Je hebt hiervoor je DigiD nodig. Goed om te weten: Je moet je hiervoor wel eerst hebben ingeschreven bij UWV als werkzoekende.

Afvinken!

  • Heb je niet genoeg inkomen? Vraag een uitkering aan.
  • Schrijf je daarvoor eerst in als werkzoekende bij UWV.
  • Werk goed samen met de gemeente om werk te vinden.
Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Word jij binnen nu en een jaar 18? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek over geld.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.

Pagina laatst aangepast: 1 mei 2024