Abonnementen op je 18e

Ben je 18 jaar? Dan mag je zelf abonnementen afsluiten. Bijvoorbeeld voor een mobiele telefoon of de sportschool.

Maar wat sluit je nu precies af? En hoe kom je er weer van af? Hier een checklist van waar je op moet letten bij het afsluiten van abonnementen.

Abonnementen op je 18e

Hoeveel abonnementen?

Nederlanders onderschatten het aantal abonnementen dat ze hebben. Een tijdschrift, telefoon, Netflix, Spotify, de sportschool, de loterij, goede doelen: we hebben al gauw tussen de 5 tot 10 abonnementen.
Bron: Nibud

Checklist abonnementen

Abonnementen: weet waar je aan begint! Want je hebt nog meer uitgaven. En voor je het weet, moet je geld lenen. Dus wees kritisch op wat je afsluit. Check het met deze checklist:

Hoe lang zit je eraan vast?

Contracten voor onbepaalde tijd kun je maandelijks opzeggen. Maar meestal sluit je eerst een contract af voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Daar zit je dan aan vast. Na die periode wordt het contract stilzwijgend verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd en kun je er elke maand vanaf.

Tip! Houd rekening met een opzegtermijn.

Hoe hoog zijn de kosten?

Weet wat je per maand kwijt bent aan je abonnementen. Doordat het meestal automatisch van je rekening wordt afgeschreven, merk je er niet zo veel van. Maar ongemerkt zijn die bedragen bij elkaar een aardige hap uit je maandbudget.

Voorbeeld

Abonnementen Kosten per maand Kosten per jaar
Telefoon € 22,95 € 275,40
Sportschool € 10,00 € 120,00
Netflix € 7,99 € 95,88
Spotify € 10,99 € 131,88
Goede doel 1 € 5,00 € 60,00
Goede doel 2 € 2,00 € 24,00
Totaal € 58,93 € 707,16

Tip! Met online bankieren kun je je uitgaven categoriseren. Zo zie je in 1 oogopslag hoeveel je aan je abonnementen kwijt bent.

Pas op voor ‘vriendelijke’ aanbiedingen

Soms lijken aanbiedingen voor abonnementen zo goed, dat je er geen weerstand aan kan bieden. Denk aan dat proefpakket van die nieuwe maaltijdbox, of de krant 4 weken gratis… Voordat je het weet zit je eraan vast!

2 voorbeelden:

  1. Bij proefabonnementen van bijvoorbeeld dagbladen gaat het vaak niet om een abonnement op proef, maar om een paar maanden korting binnen een vast contract. Check daarom in de voorwaarden of het proefabonnement ook echt automatisch stopt.
  2. Word je gebeld aan het einde van je telefoonabonnement met de vraag of je wilt verlengen? Zeg niet zomaar ja! Want dan zit je misschien weer voor twee jaar vast aan dat abonnement. Terwijl het anders was overgegaan op een maandelijks opzegbaar contract.

Tip! Bewaar je contract goed. Dan kun je altijd weer teruglezen wat precies de regels zijn. Zeg een proefabonnement meteen weer op.

Hoe zeg je je abonnement op?

Volgens de wet moet je een abonnement op dezelfde manier kunnen opzeggen als dat je het hebt afgesloten. Heb je dat online gedaan? Dan moet je het ook online kunnen beëindigen. Het kan via de site van een organisatie of met een mailtje. Opzeggen kan meestal ook telefonisch bij de klantenservice van een bedrijf.

Tip! Vraag om een bevestiging van de opzegging.

Op consuwijzer.nl vind je veel informatie over abonnementen en opzeggen. Er staan ook voorbeelden van opzegbrieven op de site.

Abonnement voor je mobiele telefoon

Je kunt kiezen uit 2 soorten:

Sim only-abonnement

Dit abonnement geeft je alleen een bel- en databundel. Handig en goedkope oplossing als je nog een toestel hebt, of een los toestel wil kopen.

Abonnement met toestel

Wanneer je nog geen toestel hebt en hem niet apart wil kopen, kun je een abonnement met toestel afsluiten.

Goed om te weten
Smartphone-abonnementen met een toestel met een adviesprijs van meer dan 250 euro worden gezien als een lening. Je krijgt dan een BKR-registratie en er wordt gecheckt of je de maandelijkse abonnementskosten kunt betalen.
Ik wist niet dat ik met het afsluiten van een telefoonabonnement € 10.000 minder kan lenen als ik een hypotheek wil afsluiten
Anneloes, 20 jaar

Wat is je verbruik?

Het abonnement dat je gaat afsluiten hangt sterk af van hoe vaak je belt en hoeveel je gebruik maakt van het internet.

Let op het volgende:

Bellen
Tegenwoordig kun je bellen via WhatsApp, Facebook en tientallen andere apps. Daarmee bel je via je databundel en verbruik je dus geen belminuten. Goed om te weten: er zijn bundels zonder belminuten.

Sms'en
Eigenlijk hoef je hier niet meer naar te kijken, want sms'en doen we niet meer zo vaak. Wil je geen sms? Let er dan op dat je hiervoor niet betaalt in je abonnement.

Data
De grootte van je databundel is sterk afhankelijk van je internetgebruik. En dat is weer afhankelijk van of je veel wifi gebruikt, veel foto’s verstuurt en veel streamt.

Afvinken!

  • Weet hoeveel en waarvoor je precies betaalt in je abonnement.
  • Lees de voorwaarden goed door.
  • Zeg je abonnement op tijd op.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Laatst gecheckt: 1 mei 2024