Geld lenen met 18 jaar

Als je 18 bent, mag je wettelijk meer, zoals geld lenen. Maar bedenk wel: geld lenen kost geld, dus kijk van tevoren altijd of een lening écht nodig is. Er zijn verschillende manieren om geld te lenen als 18-jarige.

Geld lenen met 18 jaar

1. Geld lenen voor je studie

Als je gaat studeren kun je een lening afsluiten bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Studiefinanciering lijkt een aantrekkelijke keuze, omdat je het tegen vrijwel geen rente hoeft terug te betalen over een lange periode en pas over een hele lange tijd.

Maar houd er rekening mee dat je het wel moet terugbetalen en dat het je nog lang blijft achtervolgen.

Meer over studiefinanciering

2. Rood staan op je betaalrekening

Als je rood wilt staan op je betaalrekening, moet je in ieder geval 18 jaar of ouder zijn. Of en hoeveel je rood mag staan, hangt af van je inkomen. En je moet het aanvragen: het staat niet automatisch ‘aan’ op je betaalrekening.

Zo werkt rood staan

Je staat rood wanneer je een negatief saldo op je betaalrekening hebt. Als je rood staat, leen je in feite geld van de bank. Dat heeft een paar nadelen:

  • Je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat.
  • Als je de limiet van je roodstand hebt bereikt, kun je je vaste kosten als abonnementen niet meer betalen. Hierdoor kan het zijn dat je te laat bent met het betalen van abonnementen en verplichtingen.
  • Als je eenmaal rood staat, kan het moeilijk zijn hier weer uit te komen. Denk er daarom niet te makkelijk over.

3. Een creditcard gebruiken

De creditcard is een pasje waarmee je wereldwijd kunt betalen. Elke uitgave gaat pas aan het eind van de maand van je bankrekening af. Bij een normale bankpas gebeurt dat altijd onmiddellijk. De uitgever van de creditcard schiet jou elke betaling voor.

Aan het eind van de maand krijg je een rekening met alle betalingen die je hebt gedaan. Je kunt die rekening meteen helemaal betalen, binnen een aantal dagen. In dat geval kost het voorschieten je niets. Je hebt dan eigenlijk een heel korte, renteloze lening gehad.

Sommige creditcarduitgevers bieden je de mogelijkheid om de rekening gespreid terug te betalen, in termijnen. In dat geval ben je rente verschuldigd over het saldo dat nog uitstaat.

Er zijn 3 belangrijke acceptatiecriteria voor een creditcard:

  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Je vaste maandelijkse netto-inkomsten zijn minimaal € 1.150 euro (inkomen minus woonlasten)
  • Je hebt geen bij het BKR geregistreerde betalingsachterstand(en).

Een creditcardmaatschappij kan nog andere aanvullende voorwaarden stellen.

Meer informatie

4. Lening aanvragen met 18 jaar

Je kunt als 18-jarige een lening aanvragen. De meest voorkomende zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening krijg je het geleende bedrag in één keer op je rekening. Dat bedrag betaal je dan, inclusief rente over het bedrag dat je nog moet terugbetalen, in een afgesproken aantal maanden weer terug.

Meer over de SNS Persoonlijke Lening

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen. Het voordeel (en het gevaar) van een doorlopend krediet zit hem in de flexibiliteit. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken leenbedrag.
Heb je een gedeelte afgelost, en heb je toch weer wat extra geld nodig? Dan mag je weer geld opnemen tot aan het afgesproken bedrag. Voor deze lening betaal je naast de aflossing rente over het bedrag dat je hebt opgenomen.

Door mijn doorlopend krediet had ik het idee dat mijn inkomen 1000 euro hoger was en dus ook mijn bestedingsruimte... Maar het tegendeel is natuurlijk waar: Ik had een schuld van 1000 euro! En moest daar ook nog eens rente over betalen.
Anne-Wil (22 jaar)

Wel of niet lenen?

Soms kan een lening uitkomst bieden. Maar let op: Je moet het hele bedrag uiteindelijk weer terugbetalen, plus rente. Geld lenen kost dus geld.
Daarom zie je ook bij al dit soort leningen de waarschuwing:

Bedenk dat je nog een tijd ‘last’ kunt hebben van je lening. Als je later een huis wilt kopen, krijg je bijvoorbeeld een lagere hypotheek. Check daarom of een lening echt nodig is of dat je eigenlijk ook wel wat minder kunt uitgeven. Of dat je je inkomsten op een andere manier kunt verhogen. Bijvoorbeeld door e

BKR registratie en invloed op een hypotheek

Leningen vanaf € 250 worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Denk aan persoonlijke leningen, roodstand en een creditcard. En heb je een mobiele telefoon van meer dan € 250 op afbetaling? Ook die wordt geregistreerd bij het BKR.

Alle bij het BKR geregistreerde leningen hebben invloed op de hypotheek die je later wil afsluiten. Als je later een huis wilt kopen, krijg je bijvoorbeeld een lagere hypotheek.

BKR-registratie en je hypotheek

Lenen van familie

Leen je geld van je ouders of een ander familielid? Maak altijd duidelijke afspraken over het terugbetalen. Zet deze afspraken op papier.

Toch beter sparen?

Misschien denk je nu: laat dat lenen maar zitten, ik ga sparen!

Tips om te sparen op je 18e

Afvinken!

  • Bedenk of een lening echt nodig is!
  • Voordat je een lening afsluit: reken uit of je het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen + de rente wel kunt betalen.
  • Bedenk andere manieren om aan geld te komen in plaats van lenen: een bijbaantje, wat langer sparen.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Pagina laatst aangepast: 1 mei 2024