Stappenplan een nieuw huis kopen

Je wilt een nieuw huis kopen. Dan komt er veel op je af. Welk huis kies je? Kun je een ander huis kopen als het oude nog niet verkocht is? Wat doe je met je hypotheek en een eventuele restschuld of overwaarde?


Download het gratis stappenplan:

In 9 stappen naar je volgende koophuis

Deze 9 stappen helpen je op weg en laten zien wat je zoal kunt verwachten. Het is handig om advies te vragen van verschillende deskundigen, zoals een makelaar, bouwkundige en een hypotheekadviseur.

1. Een nieuw huis: woonwensen-checklist

Een nieuw huis kopen begint met jouw wensenlijst. Bedenk hoe je ideale nieuwe huis eruitziet. Houd daarbij rekening met de buurt, de ligging en het huis zelf.


2. Bekijk wat je wilt en kunt betalen

Voordat je op zoek gaat naar een ander huis, is het handig om te weten hoeveel je eigen huis waard is. Ook heb je een idee nodig van hoeveel je ongeveer kunt lenen en wat je maandlasten dan zullen zijn. Je kunt dit heel makkelijk zelf berekenen op de website van SNS. Of vraag het aan een SNS Adviseur. Een adviseur kan je ook meer vertellen over het omgaan met restschuld en overwaarde en het meenemen van je bestaande hypotheek.

3. Eerst je eigen huis verkopen?

Bedenk of je eerst je eigen huis wilt verkopen voordat je een nieuw huis koopt, zodat je geen dubbele maandlasten hebt. Koop je juist eerst een nieuw huis, dan voorkom je misschien dat je 2 keer moet verhuizen. Het is handig om een paar verschillende makelaars uit te nodigen voordat je er een kiest. Is je oude huis verkocht en heb je nog geen nieuw huis? Je kunt dan tijdelijk in een huurhuis wonen. Misschien is het dan handig om wat van je spullen in opslag te doen.

4. Zoeken maar!

Nu weet je wat je ongeveer kunt lenen en wat voor huis je zoekt. Je eigen huis is misschien zelfs al verkocht. Je kunt dus gericht gaan zoeken. Dat kan online op websites als funda.nl, jaap.nl en huislijn.nl, of met hulp van een aankopend makelaar. Heb je een huis op het oog? Maak dan een afspraak met de verkopend makelaar om een kijkje te nemen. In de pdf onderaan deze pagina vind je tips waar je op moet letten.

5. Bieden en onderhandelen

Heb je een huis gevonden met ‘de x-factor’? Neem dan contact op met je adviseur om te kijken of je het huis kunt betalen en wat de maandlasten ongeveer zullen zijn. Past dit bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Daar kan je makelaar je bij helpen, maar je kunt ook zelf onderhandelen. Je kunt ook een waardebepaling voor het huis opvragen voordat je een bod uitbrengt. Denk ook aan je ontbindende voorwaarden. Een ontbindende voorwaarde voor financiering is altijd een goed idee.

6. Voorlopig koopcontract tekenen

Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een voorlopig koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Laat je aankopend makelaar meelezen. Dit kun je ook aan je hypotheekadviseur vragen. Hier rekenen we bij SNS geen extra kosten voor naast de kosten voor hypotheekadvies. Wil je nog een bouwtechnische keuring laten doen? Neem dit dan op in de ontbindende voorwaarden. Denk in ieder geval ook aan een voorbehoud voor financiering.

7. Ander huis kopen: hypotheek regelen

Kies je hypotheek niet ‘even snel’, want een hypotheek ga je voor een lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren. Bespreek met je adviseur of het handig is om je bestaande hypotheek mee te nemen. Heb je overwaarde en heb je tijdelijk twee koophuizen? Denk er dan aan om een overbruggingskrediet te regelen. Heb je een restschuld? Bespreek dan hoe je die het beste kunt financieren. Ook bij overwaarde is het goed om met de adviseur te bespreken wat je hier het beste mee kunt doen.   Je adviseur kan je ook vertellen hoe je optimaal gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. In de pdf onderaan deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van de hypotheek en alles wat daarbij komt kijken.

Voor het hypotheekadvies rekent je adviseur advieskosten.

8. Laatste checks en naar de notaris

Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Je nieuwe huis komt steeds dichterbij. Maar kijk voordat het echt zover is nog even naar je woonverzekeringen. Je opstalverzekering is belangrijk voor je hypotheek. Check nog even de dekking van je inboedelverzekering: zijn je spullen in de opslag verzekerd? Ben je verzekerd tijdens de verhuizing? Hoe lang ben je op beide adressen verzekerd?

Voordat je de sleutels krijgt ga je eerst nog langs de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en de overdracht van het huis.

9. Houd je hypotheek in de gaten

Ook na het afsluiten van je hypotheek is het belangrijk dat je je hypotheek in de gaten blijft houden. Zodat je niet alleen nu, maar ook straks een hypotheek hebt die bij je past, waarvoor je niet meer betaalt dan nodig. Bij een SNS Hypotheek nodigen we je eens in de 2 jaar uit voor een gratis oriëntatiegesprek. Dit is onderdeel van SNS Hypotheek Looptijdservice. Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld in je inkomen of je gezinssamenstelling? Laat het weten aan je adviseur. Dan kijken we samen wat dat betekent voor je hypotheek.

Download het stappenplan

Kijk voor meer informatie bij alle stappen in deze pdf:

Advies nodig?

Advies nodig?

Bespreek je wensen met een SNS Adviseur. In de winkel of via beeldbellen.
Een ander huis kopen

Een ander huis kopen

Een ander huis betekent vaak ook een andere hypotheek. Wat is verstandig? We helpen je op weg.