(Voorlopig) Koopcontract ondertekenen

Je bent er uit … dít huis moet het worden. Het staat in een mooie buurt en het past in je prijsklasse. Er komt dan veel op je af. Hoe gaat het in zijn werk met het koopcontract?

Optie en koopcontract huis

Als je het eens bent over de prijs kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

Koopcontract

Als je zeker bent van je zaak, kun je het koopcontract ondertekenen. Daarin spreek je bijvoorbeeld af dat je het huis wilt kopen, maar dat je er niet aan vast zit als je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Of als je je huis niet op tijd kunt verkopen. Je kunt ook afspreken dat je nog een bouwkundig onderzoek wilt laten doen en de koop wilt laten afhangen van de uitkomst daarvan. Sowieso kun je de eerste 3 dagen nadat je het koopcontract hebt ondertekend nog zonder reden op te geven onder het contract uit kunt. Het is het beste om dit schriftelijk te doen.

Waarborgsom

De verkoper wil de zekerheid hebben dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop niet doorgaat. Die aanbetaling heet ook wel waarborgsom. Meestal is die 10% van de koopsom.

Bankgarantie

Een bankgarantie is een contract met de bank waarin we garanderen dat de verkoper de waarborgsom krijgt. De verkoper weet dus zeker dat hij 10% van de koopsom krijgt, ook als je toch ineens afhaakt en de koop niet doorgaat.

Wat kost een bankgarantie?

Voor een bankgarantie betaal je 1% van het garantiebedrag, met een minimum van € 100. Dus stel, voor je huis van € 200.000 krijg je een bankgarantie van € 20.000. Dan betaal je 1% van € 20.000 = € 200 aan servicekosten. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Goed om te weten: Voor de aanvraag van een bankgarantie heb je het advies en de bemiddeling nodig van een financieel adviseur. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Je krijgt bij ons alleen een bankgarantie in combinatie met een SNS Hypotheek.

Meer weten over de bankgarantie?

Ouders hebben de meeste invloed

Meer dan de helft van de starters vraagt ouders om advies bij het zoeken naar een huis.

Bron: Onderzoek PanelWizard i.o.v. SNS, maart 2015

Hypotheekadvies

Meestal is dit het moment dat je met de SNS Adviseur afspreekt voor een hypotheekadvies. Het kan ook verstandig zijn om een hypotheekadvies te vragen terwijl je nog op huizenjacht bent. Want dan weet je eerder wat je mogelijkheden zijn. Een adviseur kan je daar meer over vertellen.

Een bankgarantie via Nationale Waarborg

Heb je een bankgarantie nodig? Dan kun je terecht bij Nationale Waarborg. Maar je kunt dat gewoon via ons regelen.

Meer over een bankgarantie via Nationale Waarborg

Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.