6 Vragen over de bouwkundige keuring

Voordat je een huis koopt, wil je graag weten of het bouwkundig wel goed is. Daarom is het slim om een bouwkundige keuring te laten doen. Maar wat houdt zo’n keuring in? We beantwoorden de 6 meestgestelde vragen over de bouwkundige keuring van je nieuwe huis.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

1. Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring onderzoekt een onafhankelijke bouwtechnisch expert je (toekomstige) huis en schrijft een gedetailleerd rapport met de resultaten van dat onderzoek. Je leest ook vaak de termen ‘bouwtechnische keuring’, ‘bouwkundig onderzoek’ of ‘bouwkundig advies’. Dat betekent allemaal hetzelfde. Laat je een bouwkundig onderzoek doen voordat je een huis koopt, dan heet dat ook wel een ‘aankoopkeuring’.

2. Waarom heb ik een bouwkundige keuring nodig?

Als de verkoper weet dat er gebreken zijn aan het huis, moet hij of zij dat aan de koper vertellen. Dat hoort bij de ‘mededelingsplicht’ van de verkoper. Jij als koper hebt een ‘onderzoeksplicht’. Dat betekent dat je ook zelf moet kijken of de bouwkundige (en ook juridische) staat van het huis is wat je ervan verwacht en eist. Zo voorkom je dat achteraf nog gebreken aan het huis ontdekt. Met het rapport van zo’n aankoopkeuring kun je later laten zien dat je serieus hebt onderzocht wat de bouwkundige toestand van het huis was toen je het kocht.

3. Wat wordt er bij een bouwkundige keuring (niet) bekeken?

Bij een bouwkundige keuring kijkt de keurder naar dingen die hij met het blote oog kan zien en doet dus geen specialistisch onderzoek. Er worden ook geen gaten gemaakt in wanden, plafonds of muren, zodat het huis niet beschadigt. Er kunnen daardoor gebreken verborgen blijven, maar door de ervaring van de keurder geeft een bouwtechnisch in principe een vrij goed beeld van de staat van het huis.

6 Vragen over de bouwkundige keuring

4. Wat staat er in het keuringsrapport?

In het keuringsrapport staat in ieder geval

  • Of er problemen zijn met de constructie van het huis
  • Wat de technische toestand is van alle onderdelen van het huis (kozijnen, vloeren, enz.)
  • Of er specialistisch onderzoek nodig is naar bijvoorbeeld boktor, houtworm of asbest
  • Welke delen van het huis de keurder niet kon bekijken
    -Een schatting van de kosten die direct gemaakt moeten worden voor achterstallig onderhoud
    -Een schatting van de kosten die binnen een paar jaar gemaakt moeten worden voor onderhoud.

5. Wat is een ontbindende voorwaarde voor bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt meestal pas gedaan als de onderhandelingen over een huis afgelopen zijn. Als dan bij de bouwtechnische keuring blijkt dat er van alles mis is met het huis wil je van de koop af kunnen zien, of in ieder geval opnieuw over de prijs kunnen praten. Daarom kun je een ‘voorbehoud bouwtechnische keuring’ later opnemen in het voorlopig koopcontract.

6. Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Alleen als je de keuring moet doen om een hypotheek te krijgen of voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dan kun je de kosten van de bouwkundige keuring aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. In de praktijk zal de hypotheekvertrekker meestal vragen om een taxatierapport. Daarvan zijn de kosten sowieso aftrekbaar.

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Een bestemmingsplan

Een bestemmingsplan

Hier lees je wat een bestemmingsplan is, hoe je het opvraagt en een verzoek tot wijziging kunt indienen.