Kleiner wonen

Bij het begin van een nieuwe levensfase kunnen je woonwensen veranderen. Als de kinderen het huis uitgaan, bijvoorbeeld. Je ruime eengezinswoning voelt dan ineens een maatje te groot. Wil je kleiner gaan wonen? Bereid je dan goed voor.

Verhuizen naar een andere gemeente

Wat zijn je woonwensen?

Zet je woonwensen op een rijtje. Als je kinderen het huis uit zijn, hoef je geen rekening meer te houden met aspecten die voor hen belangrijk waren. Zoals een huis in de buurt van een school of de plaatselijke voetbalvereniging. In plaats daarvan kies je woonwensen die hoog op jouw verlanglijstje staan. Denk hierbij aan de locatie, voorzieningen en het soort woning.

Hypotheek voor ouderen makkelijker

Heb je een koopwoning en wil je een andere woning kopen? Voor senioren (57+) die een ander huis willen kopen zijn de hypotheekregels verruimd. We mogen je maximale hypotheek nu op een andere manier berekenen.

Het lege-nestsyndroom

Als je laatste kind het nest verlaat, kun je je wat nutteloos voelen. Het lege-nestsyndroom, heet dat. Het helpt om de boel van de positieve kant te bekijken. Je slaat een nieuwe levensfase in die bol staat van de mogelijkheden. Geef de romantiek in je huwelijk bijvoorbeeld een oppepper. Of begin eindelijk met die hobby waar je met thuiswonende kinderen geen tijd voor had!

Overwaarde

Heeft je woning overwaarde? Deze overwaarde kun je goed gebruiken als je je huis verkoopt. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde dan wel weer in je nieuwe huis stoppen. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting. Ga je van een koophuis naar een huurhuis, dan kun je je overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen of als aanvulling op je pensioen. Lees wat je met je overwaarde kunt doen.

De voor- en nadelen van kleiner wonen:

  • Minder loze ruimte
  • Makkelijker in onderhoud
  • Vaak financieel aantrekkelijker
  • Minder onnodige spullen
  • Weg uit je vertrouwde omgeving
  • Minder ruimte

Overwaarde gebruiken

Je kunt je overwaarde gebruiken om je inkomen aan te vullen. Of om je huis levensloopbestendig te maken.

Met de Levensrente hypotheek

Wat is er mogelijk?

Het is handig om je, vóór je op huizenjacht gaat, al te verdiepen in wat er financieel wel en niet mogelijk is. Zo weet je in welke prijscategorie je kunt zoeken en kom je niet voor teleurstellingen te staan. Je kunt hiervoor een gratis oriëntatiegesprek aanvragen met een van onze adviseurs.

Afspraak maken

Afspraak maken

Een oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Welke seniorenwoning past bij jou?

Welke seniorenwoning past bij jou?

Er zijn verschillende woonvormen voor senioren. Welke past bij jou?