Seniorenwoning

Als je ouder wordt, kan het zijn dat je woonwensen veranderen. Omdat je minder goed ter been bent, bijvoorbeeld. Of omdat je je zo nu en dan best eenzaam voelt. Er zijn allerlei soorten seniorenwoningen waarbij rekening gehouden wordt met jouw specifieke wensen.
Seniorenwoning

Serviceflats

In een serviceflat woon je in principe zelfstandig, maar er zijn wel allerlei extra voorzieningen. Zo is er meestal een gemeenschappelijke recreatieruimte, waar je een kopje koffie kunt drinken of een spelletje kunt doen. Ook worden er vaak maaltijden verzorgd. Serviceflats zijn over het algemeen gelijkvloers en voorzien van een logeerkamer. Zo kan er, soms tegen betaling, iemand blijven slapen.

Levensloopbestendige woningen

Levensloopbestendige woningen zijn zó ontworpen dat je er tot op hoge leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen. Ook als je chronisch ziek bent of een lichamelijke handicap hebt. Deze woningen zijn meestal gelijkvloers en ruim opgezet. En heb je specifieke aanpassingen nodig, dan is dat meestal geen probleem. Voor levensloopbestendige woningen geldt vaak een minimum leeftijd.

Aanleunwoningen

Een aanleunwoning ‘leunt’ tegen een verzorgings- of verpleeghuis aan. De huizen staan op hetzelfde terrein, maar je woont zelfstandig. Wel kun je tegen betaling gebruikmaken van de service van het verzorgings- of verpleeghuis. Denk aan de boodschappenservice of de kapper. Ook is er een alarm om de hulp van het verpleeghuis mee te roepen.

Blijf je liever in je eigen huis?

Denk dan op tijd na over de toekomstbestendigheid van je huis. Ook als het nog een ver-van-je-bed-show lijkt. Zijn er bijvoorbeeld aanpassingen nodig? Als je hier op tijd mee begint, kun je zo lang mogelijk zelfstandig in je eigen huis blijven wonen.

Woonzorgzone

Een woonzorgzone of woonservicegebied is een (deel van) een wijk of dorp waar voorzieningen zijn voor wonen met zorg. De woningen zijn geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook de omgeving is hierop aangepast. In de buurt staat een wijkservicecentrum of zorgsteunpunt. Daar vind je bijvoorbeeld een huisarts, apotheek en een thuiszorgorganisatie. Je kunt er 24 uur per dag zorg krijgen. Zo kun je langer zelfstandig blijven wonen.

Kangoeroewoningen

Kangoeroewoningen zijn twee zelfstandige woningen die met een deur of trap aan elkaar verbonden zijn. Je hebt ieder je eigen voordeur, maar bent in geval van nood zó bij de ander. Een handige woonvorm als je een mantelzorger hebt, maar toch zo zelfstandig mogelijk wilt (en kunt) wonen.

Intensieve zorg

Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar als dat echt niet meer gaat, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je onder andere terecht in een verpleeghuis, verzorgingstehuis of bij kleinschalig wonen. Heb je slechts tijdelijk intensieve zorg nodig? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij een zorghotel.

Afspraak maken

Afspraak maken

Ontdek wat er in jouw situatie kan. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Woningaanpassingen

Woningaanpassingen

Met wat aanpassingen aan je huis kun je vaak prima blijven wonen waar je woont.

Laatst aangepast: 24 september 2020