Overwaarde uit de stenen halen

Als je overwaarde hebt op je huis, kun je deze vrijmaken en bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen gebruiken. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Overwaarde uit de stenen halen

Verkoop je huis

De meest voor de hand liggende manier om overwaarde op je huis vrij te maken, is door je huis te verkopen en voor een huurhuis of goedkoper koophuis te kiezen. Je kunt dan meteen voor een woning kiezen waar je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen.

Krediethypotheek

Wil je liever niet verhuizen? Dan is een krediethypotheek, ook wel ‘opeethypotheek’ genoemd, een mogelijkheid. De bank kijkt zowel naar de waarde van je huis, als naar je inkomen en verstrekt je een omgekeerde hypotheek. In plaats van dat je aflost, kun je geld opnemen wanneer het jou uitkomt. Als extraatje op je vaste inkomen. Ook de rente betaal je vanuit deze lening.

Goed om te weten
Als je limiet bereikt is, moet je de rente wél zelf gaan betalen. Deze wordt dan niet meer opgeteld bij je hypotheek.

Voor- en nadelen krediethypotheek

  • Je kunt je overwaarde gebruiken zonder dat je hoeft te verhuizen.
  • Omdat je huis je onderpand is, betaal je vaak een lagere rente dan bij een gewone lening.
  • Als de waarde van je huis daalt, kun je ook minder opnemen.
  • Is je limiet bereikt en is het lastig om de rente zelf te betalen? Dan kan het zijn dat je alsnog je huis moet verkopen.
  • De rente is variabel en niet aftrekbaar.

SNS Extra Ruimte Hypotheek

Een voorbeeld van een krediethypotheek is SNS Extra Ruimte Hypotheek. Dit is een betaalrekening met doorlopende kredietruimte, een lening. Je huis is onderpand hiervoor. De looptijd is 5 jaar en je kunt daarna steeds met 5 jaar verlengen. We kijken dan wel of dit past binnen je financiële situatie.

Meer over SNS Extra Ruimte Hypotheek

Verkopen en terughuren

Een 3e mogelijkheid is om je huis te verkopen en terug te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Lommerhuizen, Thuisborg en Bagro Vastgoed. Dit bedrijf koopt je huis, waardoor je overwaarde vrijkomt. Vervolgens huur je het voor een bepaalde periode terug. Tegen relatief lage kosten. Als je huurcontract afloopt, kun je het contract meestal verlengen. Let op: het kan zijn dat je dan meer huur gaat betalen.

Wil je de overwaarde liever vrijmaken en gebruiken voor een verbouwing of om een ander huis te kopen? Bekijk hoe dat werkt

Goed advies

Laat je vooraf altijd goed adviseren welke mogelijkheid het beste bij je financiële situatie past. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een SNS Adviseur. We helpen je graag.

Vergelijken - NBA - Icoon

SNS Ruimte Hypotheek

Gebruik je overwaarde zonder dat je hoeft te verhuizen.
Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een oriëntatieafspraak met een SNS Adviseur.Terug naar boven