In 4 stappen naar een gasloos huis

Gasloos wonen is de toekomst. Wil je jouw huis er klaar voor maken? Dan kan dat in 1 keer. Je begint dan meteen met het terugverdienen van je investering. Of een deel ervan. Maar ’t kan ook in stappen. Bijvoorbeeld omdat je misschien niet het budget hebt om alles meteen aan te pakken. Wat je precies moet regelen, hebben we in 4 stappen gezet.

Nul-op-de-meterwoning
Terug naar boven

1. Check je isolatie

Als je huis goed geïsoleerd is, dan kost het minder energie om het goed te verwarmen. Want de warmte blijft dan goed binnen. Check daarom eerst hoe het zit met de isolatie van je huis. Is je dak geïsoleerd? En de vloer? En hoe zit het met je ramen? Met de online huisscan van onze partner Solease ontdek je in 3 minuten wat je kunt verbeteren, wat dat kost en kan opleveren.

Naar de scan van Solease

Goed om te weten: Als je huis goed is geïsoleerd, dan is het ook belangrijk om goed te ventileren. Zo zorg je voor een gezonde lucht in je huis. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters. Of denk aan een ventilatiebox. Daarmee verwarm je binnenkomende lucht en de box checkt het CO2-gehalte. Als dat te hoog wordt, gaat de box harder werken.

Wil je weten hoe goed je huis ventileert? Je checkt het op de website van Milieu Centraal.

Doe de check
Terug naar boven

2. Check je radiatoren

Ga je je huis verwarmen zonder gas? Dan is het belangrijk om te checken of je radiatoren daarvoor geschikt zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een warmtepomp? Dan verwarm je je huis met lage temperatuurverwarming. Check of je radiatoren daarmee genoeg warmte kunnen afgeven aan de ruimte. Zijn ze niet geschikt, dan kun je ze vervangen voor grotere of dikkere radiatoren. Of je moet misschien een radiator extra laten plaatsen. Vloerverwarming is ook een optie.

Terug naar boven

3. Kook elektrisch

Kook je nog op gas? Dan wordt het tijd om over te stappen naar elektrisch koken. Dat doe je dan met een energiezuinige inductiekookplaat. Een voordeel: vaak kun je je oude gaspannen gewoon blijven gebruiken. Test met een magneetje of ze een magnetische bodem hebben? Als dat zo is, kun je ze gerust op een inductieplaat gebruiken.

Tijd voor zonnepanelen?

Als je huis van het gas af is, verbruik je meer elektriciteit. Om te besparen op je energierekening kan het handig zijn om te investeren in zonnepanelen. 

Lees meer

Terug naar boven

4. Vervang je cv-ketel

Stap 1, 2 en 3 afgerond? Dan is het tijd om je ketel te vervangen. Welke je precies nodig hebt, hangt af van het warmteplan in jouw wijk:

  • Aansluiting op het warmtenet
    Is er een warmtenet in je straat? Dan kun je ervoor kiezen om je huis daarop aan te laten sluiten. De verwachting is dat in 2050 de helft van de wijken een warmtenet heeft. Een voordeel van zo’n aansluiting: je hoeft je radiatoren niet te vervangen.

  • WarmtepompMet een volledig elektrische warmtepomp haal je warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Zo’n pomp is heel efficiënt: met 1 kWh stroom levert een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

Goed om te weten: Liever niet meteen van het gas af? Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Die werkt dan samen met je cv-ketel.

Meteen aan de slag

Weet je al hoe je je huis moet voorbereiden op gasloos wonen? En wil je meteen in actie komen? Dat kan! Via onze partner Solease vraag je snel een offerte aan voor isolatie of zonnepanelen.

Offerte aanvragen bij Solease

Afspraak maken duurzaam wonen

Afspraak maken duurzaam wonen

Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?