Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen kopen of delen met anderen. We hebben één en ander voor je op een rijtje gezet.
Zonnepanelen

Voors en tegens van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op, zonder CO2-uitstoot. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Nu helemaal: de afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met 25% gedaald.

Voors

  • Zonnepanelen leveren geld op.
  • Goed voor het milieu, want je stoot geen CO2 uit.
  • Geen last van wisselende energieprijzen.
  • Leveren je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energieleverancier.

Tegens

  • Zonnepanelen zijn nog steeds een behoorlijke investering, het duurt ongeveer 7 jaar voordat de panelen zichzelf hebben terugverdiend.
  • Zonnepanelen liggen 20 tot 25 jaar op je dak. In de loop van de tijd wekken ze minder energie op, maar dan heb je ze al lang terugverdiend
  • Niet iedereen vindt het een mooi gezicht, panelen op een dak. Tips hoe je zonnepanelen mooi verdeeld of wat minder opvallend op je dak legt.

Wat kosten zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen om zonne-energie op te wekken? Hier is een eenmalige investering voor nodig: een gemiddelde installatie met 10 panelen kost zo’n € 4.700. Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval € 760 – kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee wordt het aankoopbedrag ongeveer € 4.000.

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 2.600 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 600 voor betalen (prijspeil 2020). Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit! En misschien wel meer, want stroom van het energiebedrijf wordt elk jaar duurder.

De panelen heb je na 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.
Lees meer over de financiering van zonnepanelen en andere energiebeparende maatregelen

Subsidie zonnepanelen

Bij sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kun je de btw meestal terugkrijgen, wat al snel € 760 per jaar kan schelen. Op de site van Milieu Centraal lees je hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn.

Heb je een huurhuis?

Ook als je een huurhuis hebt, kun je vaak zonnepanelen laten plaatsen. Je moet dan wel toestemming van de verhuurder hebben. De verhuurder wordt meestal eigenaar van de zonnepanelen. 

Zonnepanelen delen

Het kan zijn dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of dat je zonnepanelen op je dak geen mooi gezicht vindt. Dan kun je zonnepanelen delen. Je profiteert dan van de panelen op een ander dak, bijvoorbeeld op een school of kantoor in de buurt. De besparing is vaak wel wat lager dan als je zonnepanelen koopt, maar je hebt ook minder investeringskosten. Andere voordelen van zonnepanelen delen:

  • Geen grote investering nodig
  • Je begint meteen met besparen
  • Geen gedoe als je gaat verhuizen
zonneboiler

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de zon om je tapwater te verwarmen en voorkom je veel CO2-uitstoot . Goed voor het milieu dus. Ook kun je de boiler aansluiten op je centrale verwarming. Dat wordt een zonneboilercombi genoemd. Met een zonneboilercombi bespaar je gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water*. Tip: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Benieuwd of jouw huis geschikt is voor een zonneboiler? Op milieucentraal.nl lees je hier meer over.

*Bron: Natuur en Milieu

Meteen aan de slag

Ben je er al uit en wil je investeren in zonnepanelen? Vraag dan een offerte aan via ons platform Woningverbeteraars.

Offerte aanvragen

SNS en Woningverbeteraars

Je woonlasten verlagen? We denken graag met je mee en kijken dan verder dan je hypotheek. Bijvoorbeeld hoe je energieverbruik omlaag kan. Daarom ontwikkelden wij Woningverbeteraars samen met Natuur&Milieu. Dit online platform geeft onafhankelijk advies over energie besparen en helpt je om er echt mee aan de gang te gaan. Bovendien heeft Woningverbeteraars een uitgebreid netwerk van bedrijven die tegen een eerlijke prijs helpen met energie besparen.

Financiering verduurzamen woning

Financiering verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Dat kan op verschillende manieren. Kies wat het beste bij jouw situatie past.
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?