Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen kopen, huren of delen met anderen. We hebben één en ander voor je op een rijtje gezet.

Zonnepanelen

Voors en tegens van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op, zonder CO2-uitstoot. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Nu helemaal: de afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met 25% gedaald.

Voors

  • Zonnepanelen leveren geld op.
  • Goed voor het milieu, want je stoot geen CO2 uit.
  • Geen last van wisselende energieprijzen.
  • Leveren je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energieleverancier.

Tegens

  • Zonnepanelen zijn nog steeds een behoorlijke investering, het duurt ongeveer 9 jaar voordat de panelen zichzelf hebben terugverdiend.
  • Zonnepanelen slijten en wekken steeds wat minder energie op.
  • Niet iedereen vindt het een mooi gezicht, panelen op een dak. Tip:als je kiest voor zonnepanelen delen, liggen ze niet op je eigen dak, maar op het dak van een groot gebouw in de buurt.

Wat kosten zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen om zonne-energie op te wekken? Hier is een eenmalige investering voor nodig: een gemiddelde zonne-installatie met 10 panelen kost zo’n € 4.400. Na ongeveer 9 jaar heb je dit terugverdiend.

Lees meer over de financiering van zonnepanelen en andere energiebeparende maatregelen

Subsidie zonnepanelen

Bij sommige gemeentes kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kun je de btw meestal terugkrijgen, wat al snel € 750 per jaar kan schelen. Op de site van Milieu Centraal lees je hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn.

Zonnepanelen huren

Lijken zonnepanelen je wel wat, maar zie je een grote investering niet zitten? Dan kun je zonnepanelen huren, bijvoorbeeld via Slimwoner.nl. De besparing op je energiekosten is vaak hoger dan de huurprijs van de zonnepanelen, waardoor je meteen geld overhoudt. Een extra voordeel: als je ze huurt, wordt het onderhoud meestal geregeld door de verhuurder.

Bevalt de zonne-energie goed en wil je de panelen liever kopen? Vaak is dat geen probleem en kun je ze voor een schappelijke prijs overkopen. En bevallen de panelen niet? Dan kun je de panelen weg laten halen en de huur stoppen. Houd wel rekening met een opzegtermijn en eventuele kosten voor het verwijderen van de panelen.

Heb je een huurhuis?

Ook als je een huurhuis hebt, kun je vaak zonnepanelen laten plaatsen. Je moet dan wel toestemming van de verhuurder hebben. De verhuurder wordt meestal eigenaar van de zonnepanelen. 

Zonnepanelen delen

Het kan zijn dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of dat je zonnepanelen op je dak geen mooi gezicht vindt. Dan kun je zonnepanelen delen. Je profiteert dan van de panelen op een ander dak, bijvoorbeeld op een school of kantoor in de buurt. De besparing is vaak wel wat lager dan als je zonnepanelen koopt, maar je hebt ook minder investeringskosten. Andere voordelen van zonnepanelen delen:

  • Geen grote investering nodig
  • Je begint meteen met besparen
  • Geen gedoe als je gaat verhuizen

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de zon om je tapwater te verwarmen en voorkom je veel CO2-uitstoot . Goed voor het milieu dus. Ook kun je de boiler aansluiten op je centrale verwarming. Dat wordt een zonneboilercombi genoemd. Met een zonneboilercombi bespaar je gemiddeld zo’n 50% op je kosten voor warm water*. Tip: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Benieuwd of jouw huis geschikt is voor een zonneboiler? Op Slimwoner.nl lees je hier meer over.

*Bron: Natuur en Milieu

SNS en Slimwoner

Je woonlasten verlagen? We denken graag met je mee en kijken dan verder dan je hypotheek. Bijvoorbeeld hoe je energieverbruik omlaag kan. Daarom werken we samen met Slimwoner. Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. Dit online platform geeft onafhankelijk advies over energie besparen en helpt je om er echt mee aan de gang te gaan. Bovendien heeft Slimwoner een uitgebreid netwerk van bedrijven die tegen een eerlijke prijs helpen met energie besparen. En wij helpen je graag met de financiering van je aanpassingen.

Afspraak maken duurzaam wonen

Afspraak maken duurzaam wonen

Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
Meer over duurzaamheid

Meer over duurzaamheid

Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?

Terug naar boven