Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen kopen of huren. We hebben één en ander voor je op een rijtje gezet.
Zonnepanelen

Voors en tegens van zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf energie op, zonder CO² -uitstoot. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Voors

 • Zonnepanelen leveren energie op en daarmee bespaar je geld.
 • Het is goed voor het klimaat, want het scheelt CO2 uitstoot.
 • Je hebt minder last van wisselende energieprijzen.
 • Je verdient zonnepanelen na ongeveer 8 jaar terug (bron Milieu Centraal). Goed om te weten: Je kunt van tevoren alleen ongeveer berekenen wat je rendement na installatie is. Dat hangt namelijk af van het functioneren van de installatie, de ontwikkeling van energieprijzen en wat er gebeurt met de salderingsregeling.

Tegens

 • Niet iedereen heeft een geschikt dak. Woon je bijvoorbeeld in een appartementencomplex? Dan heb je niet altijd een eigen dak.
 • Misschien vind je zonnepanelen op je dak niet mooi. Lees dan een paar tips hoe je zonnepanelen mooi verdeelt of wat minder opvallend op je dak legt.
 • Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Je moet er het geld voor (over) hebben.
 • De overheid is van plan om de salderingsregel af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat je steeds minder mag salderen. En vanaf 2031 mag je niet meer salderen. Salderen betekent dat je de stroom die je teruglevert aan het net en de stroom die je afneemt tegen elkaar weg mag strepen. In 2031 mag dat niet meer. Vanaf dan krijg je een (lagere) vergoeding voor de stroom die je teruglevert.

Lees meer over de voor- en nadelen op de website van Solease:

10 Redenen om te wachten met zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Wil je energie gaan opwekken met zonnepanelen? Dan moet je een eenmalige investering doen. Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo'n € 7.500. Dat is inclusief installatie en omvormer.

Met 10 zonnepanelen produceer je jaarlijks ongeveer 3.500 kWh, afhankelijk van het type zonnepanelen, omvormer, en ligging. Dit staat gelijk aan een financiële besparing van zo’n €1.000 per jaar (bron: Milieu Centraal).

De panelen heb je na ongeveer 8 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee.


Lees meer over de financiering van zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen

Aan de slag met zonnepanelen

Plan een gratis en vrijblijvend duurzaamheidsgesprek. Je hoort daarin welke partijen je kunnen helpen met het installeren van zonnepanelen. En hoe je ze het beste kunt financieren.

Plan een duurzaamheidsgesprek

Heb je een huurhuis?

Ook als je een huurhuis hebt, kun je vaak zonnepanelen laten plaatsen. Je moet dan wel toestemming van de verhuurder hebben. De verhuurder wordt meestal eigenaar van de zonnepanelen. 

Zonnepanelen delen

Het kan zijn dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of dat je zonnepanelen op je dak geen mooi gezicht vindt. Dan kun je zonnepanelen delen. Je profiteert dan van de panelen op een ander dak, bijvoorbeeld op een school of kantoor in de buurt. De besparing is vaak wel wat lager dan als je zonnepanelen koopt, maar je hebt ook minder investeringskosten. Andere voordelen van zonnepanelen delen:

 • Geen grote investering nodig
 • Je begint meteen met besparen
 • Geen gedoe als je gaat verhuizen

Zonnepanelen huren of kopen?

Je kunt zonnepanelen kopen, maar ook huren. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zo blijven zonnepanelen die je koopt ook echt van jou. Dat geldt niet voor gehuurde zonnepanelen. Maar huren kan wel voordelig zijn als je nu niet de hele investering wil of kan doen. Bedenk wel dat je dan op lange termijn de huur moet kunnen blijven betalen. Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen? En heb je daar een (extra) hypotheek voor nodig? Bekijk dan samen met je financieel adviseur jouw mogelijkheden.

Lees meer over de verschillen tussen huur en koop op de website van Solease

Onze duurzame partners helpen je verder

Je woonlasten verlagen? We denken graag met je mee en kijken dan verder dan je hypotheek. Bijvoorbeeld hoe je energieverbruik omlaag kan. Onze duurzaamheidspartners helpen je hier ook bij. Zo helpt onze partner Solease je op weg met offertes bij de juiste bedrijven.

Zonnepanelen verzekeren

Omdat zonnepanelen aan je huis vastzitten, vallen ze onder de opstalverzekering. Check je polisvoorwaarden of zonnepanelen meeverzekerd zijn! Bij de SNS Woonhuisverzekering zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd. 

Meteen aan de slag

Ben je er al uit en wil je zonnepanelen kopen of huren? Vraag dan een offerte aan via onze partner Solease.

Naar Solease

Wil je eerst weten of zonnepanelen voor jou een goede investering zijn? Dan kan Solease je ook verder helpen. Op hun website vind je de huisscan. Daarmee ontdek je in een paar minuten welke duurzame investeringen jij kunt doen.

Naar de huisscan

Financiering verduurzamen woning

Financiering verduurzamen woning

Hoe financier je dat? Dat kan op verschillende manieren. Kies wat het beste bij jouw situatie past.
Het duurzaamheids<wm-shy></wm-shy>gesprek

Het duurzaamheids­gesprek

Ontdek wat jij kunt doen om energie te besparen en hoe je dat kunt financieren.