Slimmer beleggen is periodiek inleggen

Als je regelmatig en op de lange termijn een groot of klein bedrag belegt, bouw je aan een mooi rendement. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.


Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Periodiek beleggen in 't kort

 • Het biedt flexibiliteit
 • Het kan je rust geven
 • Minder last van koersschommelingen

Wat is periodiek beleggen?

Als je periodiek belegt, leg je regelmatig een bedrag in. Dit kan bijvoorbeeld per maand, kwartaal of ieder jaar zijn. Je werkt dan op langere termijn toe naar een mooi rendement. Maar wat zijn de voordelen van periodiek beleggen? We zetten de drie belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

1. Met periodiek beleggen ben je flexibel

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Heb je een keer meer geld over door een meevallertje? Dan kun je die maand eventueel meer inleggen. 'En zit het financieel onverwachts toch wat tegen? Dan leg je een keer niets of minder in . Ook handig: je kunt je periodieke aankopen automatisch instellen.

  Tip: Beleg altijd met geld dat je dat je niet direct nodig hebt. Zo kun je het tijd geven om te groeien en voorkom je dat je je inleg plotseling en op een ongunstig moment moet verkopen.

  2. Periodiek beleggen kan rust geven

  Voor de waarde van je beleggingen is het fijn als de koers stijgt, maar de koers kan ook dalen. Als de koers daalt, kan dit je een onprettig gevoel of stress geven. Periodiek beleggen kan een goede manier zijn om de rust te bewaren bij deze ups en downs van de beurs, omdat jij je focust op de lange termijn. Door periodiek een vast bedrag in te leggen, voorkom je het maken van emotionele beslissingen op basis van de koersstand, en dat geeft rust.

  3. Minder last van koersschommelingen

  Wanneer je kiest voor periodiek beleggen, maakt het niet uit wanneer je begint. Je hoeft niet te wachten tot de markt laag staat om in te stappen. Door langere tijd periodiek in te leggen, koop je namelijk de ene keer tegen een lage koers en de andere keer tegen een hogere koers. Zo koop je tegen een gemiddelde koers waardoor je minder last hebt van koersschommelingen.

  In onderstaand fictief rekenvoorbeeld zie je hoe dit werkt.

  Rekenvoorbeeld periodiek beleggen met € 150


  rekenvoorbeeld periodiek beleggen

  Uitleg

  Iedere maand wordt er een periodieke inleg van € 150 aan participaties (aandelen in een fonds) gekocht. De inleg in deze 5 maanden is in totaal dus € 750, namelijk 5 keer € 150. Door de wisselende koers, kun je voor dit bedrag de ene maand meer, maar de andere maand minder participaties aankopen.

  Voor het totaalbedrag van € 750 zijn in totaal 17 participaties gekocht. Gemiddeld betaalde je dus € 44,12 per participatie (€ 750 gedeeld door 17). Dat is minder dan € 50, de meest recente koers uit het voorbeeld. Met de meest recente koers van € 50 zijn de 17 participaties in totaal € 850 waard. Het behaalde rendement is daarmee € 100 (€850 - € 750).

  Als je alle participaties niet periodiek maar in één keer in maand 1 had gekocht, zou je in totaal maar 15 participaties hebben (€ -750 gedeeld door 5). Je behaalde voordeel is dan 17 - 15 = 2 extra participaties.

  Periodiek beleggen op de lange termijn

  Het gaat bij periodiek beleggen niet om het perfecte moment om te beginnen met beleggen, of met hoeveel geld je bent begonnen. De kracht van periodiek beleggen zit ‘m in beleggen op de lange termijn.
  Ben je benieuwd naar het mogelijk rendement van periodiek beleggen op de lang termijn, of welk verschil bijvoorbeeld €25 per maand kan maken op de lange termijn? Reken het eenvoudig en snel uit met onze rendement rekentool.  

  Nu Berekenen

  Beleggen voor de lange termijn

  Beleggen voor de lange termijn

  Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.
  De voor- en nadelen van sparen en beleggen

  De voor- en nadelen van sparen en beleggen

  Ben je benieuwd naar de voordelen en nadelen van sparen en beleggen?