Slimmer beleggen is periodiek inleggen

Als het over beleggen gaat, ontkom je bijna niet aan ingewikkelde termen en afkortingen. Maar beleggen hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Als je regelmatig en op de lange termijn een groot of klein bedrag belegt, bouw je aan een mooi rendement. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Goed om te weten: Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. Een belegging kan meer, maar ook minder waard worden.

Periodiek beleggen in 't kort

 • Het biedt flexibiliteit
 • Beter beschermd tegen koersschommelingen
 • Het geeft rust

Wat is periodiek beleggen?

Als je periodiek belegt, leg je regelmatig een bedrag in. Je werkt dan op langere termijn toe naar een mooi rendement. Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Met periodiek beleggen ben je flexibel

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoe veel je inlegt en wanneer. Heb je een keer meer geld over door een meevallertje? Dan kun je die maand eventueel meer inleggen. 'En zit het financieel onverwachts toch wat tegen? Dan leg je een keer niets in . Ook handig: je kunt je periodieke aankopen automatisch instellen.

  Tip: Beleg altijd met geld dat je dat je niet direct nodig hebt. Zo kun je het tijd geven om te groeien en voorkom je dat je je inleg plotseling en op een ongunstig moment moet verkopen.

  Beter beschermd tegen koersschommelingen

  Het maakt niet uit wanneer je begint. Je hoeft niet te wachten tot de markt laag staat. Door langere tijd periodiek in te leggen, koop je de ene keer tegen een lage koers en de andere keer tegen een hoge koers. Zo heb je minder last van koersschommelingen.

  In onderstaand fictief rekenvoorbeeld zie je hoe dit werkt.

  Rekenvoorbeeld periodiek beleggen met € 150

  Maand Januari Februari Maart April Mei Totaal
  Koers €50 €75 €50 €25 €50
  Inleg €150 €150 €150 €150 €150 €750
  Aantal gekochte participaties 3 2 3 6 3 17

  In deze 5 maanden koopt Sam in totaal 17 participaties. De inleg in deze 5 maanden is € 750 (5 keer € 150). Sam betaalde dus gemiddeld € 44,12 per participatie (€ 750 gedeeld door 17). Dat is minder dan € 50. Sam heeft na 5 maanden 17 participaties die € 50 per stuk waard zijn. Dat is in totaal € 850.

  Sam heeft nu dus al een rendement van € 100 behaald.

  Periodiek beleggen geeft rust

  Het is fijn als de koers stijgt. Maar een koersdaling is geen reden tot paniek. Door periodiek een vast bedrag in te leggen, voorkom je het maken van emotionele beslissingen op basis van de koers. Rust!

  Periodiek beleggen bij ons

  Benieuwd naar wat jouw rendement kan zijn? En wat je daarvoor moet inleggen? Met de Doelplanner reken je snel uit wat beleggen je kan opleveren. Ook fijn: je stelt je maandelijkse inleg makkelijk zelf in.  

  Het gaat dus niet om het perfecte moment om te beginnen met beleggen. Of met hoeveel geld je begon. De kracht zit ‘m in beleggen op de lange termijn.

  5 misverstanden over beleggen

  5 misverstanden over beleggen

  Kun je alleen beleggen als je al een groot vermogen hebt? Lees hier 5 misverstanden over beleggen.
  Waarin beleg je bij SNS?

  Waarin beleg je bij SNS?

  Beleg je bij SNS? Maak kennis met een paar bedrijven uit de duurzame ASN fondsen.