Pensioen verdelen na een scheiding

Wat gebeurt er met je pensioen als je gaat scheiden? Kun je daar nog iets voor regelen? Lees hoe het verdelen van een pensioen bij echtscheiding in zijn werk gaat.

Pensioen na een scheiding verdelen

Verevening van pensioen of andere afspraken

Bij een scheiding heb je in principe recht op de helft van het pensioen van je ex-partner dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze standaardverdeling heet ook wel verevening.

Je kunt over pensioen ook andere afspraken maken of misschien hebben jullie die al gemaakt. In jullie huwelijkse voorwaarden toen jullie gingen trouwen of in je echtscheidingsconvenant nu jullie gaan scheiden.

Werknemerspensioen of ouderdomspensioen

Bijna iedereen die bij een werkgever in dienst is, bouwt een pensioen op. Dit heet het werknemerspensioen of ouderdomspensioen. Getrouwde en geregistreerde partners hebben recht op de helft van elkaars pensioen, ook na een scheiding. Je krijgt het pensioendeel van je ex-partner wanneer hij/zij met pensioen is/gaat.

Uitzondering hierop zijn kleine pensioenen (tussen € 2,00 en € 594,89 bruto in 2023). Pensioenen tot € 2,00 vervallen helemaal.

Afstand doen van elkaars pensioen

Je kunt er ook voor kiezen om afstand te doen van elkaars pensioen. Dit neem je dan op in het echtscheidingsconvenant.

Goed om te weten:
Het gaat om het pensioen dat jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben opgebouwd. Dus gingen jullie pas trouwen na 10 jaar samenwonen? Dan telt het pensioen van die eerste 10 jaar niet mee. Tenzij je een samenlevingscontract hebt en je partner hebt aangemeld bij het pensioenfonds.

Partnerpensioen (nabestaandenpensioen)

Bij het opbouwen van een werknemerspensioen hoort meestal ook een partnerpensioen (nabestaandenpensioen) voor je partner en kinderen. Dit pensioen zorgt ervoor dat zij hun kosten kunnen doorbetalen na jouw overlijden.

Ook na een scheiding heb je als ex-partner nog steeds recht op dit pensioen, tenzij het partnerpensioen op risicobasis verzekerd was. Het wordt dan vaak een bijzonder partnerpensioen of bijzonder nabestaandenpensioen genoemd.

Hoeveel je krijgt aan bijzonder partnerpensioen hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld van hoe lang jullie al samen waren. En of je partner inmiddels een nieuwe partner heeft die ook recht heeft op een deel.

AOW na je scheiding?

Je AOW-uitkering is voor jou en hoef je niet te delen met een ex-partner. De hoogte van je AOW kan wel veranderen als je gaat scheiden. De hoogte hangt namelijk onder meer af van je woonsituatie. Wonen jullie samen en krijgen jullie volledige AOW? Dan is het bedrag dat je per persoon krijgt, lager dan het bedrag dat jullie per persoon krijgen als jullie uit elkaar gaan en niet meer samenwonen.

Pensioen dat je zelf gespaard hebt

Pensioen dat je zelf gespaard hebt

Verdeling van een pensioen bij scheiding kan al moeilijk zijn, maar zelf gespaarde pensioenen kunnen de boel nog ingewikkelder maken. Met zelf gespaard bedoelen we pensioen dat je niet via je werkgever hebt gespaard, maar bijvoorbeeld bij een bank via banksparen of beleggen.

Bij een scheiding kan het een behoorlijke rekensom worden om te bepalen wie waar recht op heeft. Bij een lijfrentepolis komen ook nog eens allerlei fiscale regels om de hoek kijken. Laat je bij een echtscheiding en verdeling van een zelf gespaard pensioen dus extra goed adviseren over rechten en plichten.

Zelfstandig ondernemers

Vaak hebben ondernemers zelf gespaard pensioen. Ondernemers hebben tijdens hun onderneming geen werknemerspensioen en dus moeten die op een andere manier voor hun pensioen sparen. Bijvoorbeeld via banksparen, of door geld te steken in een lijfrentepolis, te beleggen of een extra aflossing op de hypotheek.

Binnen 2 jaar melden

Meld je scheiding binnen 2 jaar bij de pensioenuitvoerder. Dan moet de pensioenuitvoerder het pensioen namelijk rechtstreeks aan je ex-partner uitbetalen. Jij hebt er dan zelf verder geen omkijken naar.

Als je je scheiding pas doorgeeft ná die 2 jaar, dan hoeft de pensioenuitvoerder niet meer zelf het deel waar je ex-partner recht op heeft, uit te betalen. Jij moet het dan zelf uitbetalen.

Goed om te weten: Per 1 juli 2022 gaat een nieuwe pensioenwetgeving in. Deze houdt in dat beide ex-partners een eigen pensioenaanspraak krijgen waardoor ze niet meer aan elkaar verbonden zijn. Er kunnen andere afspraken gemaakt worden via het scheidingsconvenant, maar dat moet dan binnen 6 maanden na de scheiding aan de pensioenuitvoerder bekend worden gemaakt.

Scheidingsdesk van SNS

Scheidingsdesk van SNS

Heb je vragen over scheiden en financiën of mediation? Neem contact op met onze scheidingsdesk. We helpen je graag verder.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 31 maart 2023