Echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is een belangrijk document als je gaat scheiden. Want in het convenant zet je de afspraken die je samen maakt. Heb je minderjarige kinderen? Dan komt daar een ouderschapsplan bij.

Echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Hierin staan alle afspraken over jullie toekomst na de scheiding en hoe jullie dingen gaan regelen. Bijvoorbeeld over de verdeling van jullie spullen (boedelverdeling), het huis, eventuele alimentatie en jullie pensioenen. Dit convenant kun je als het lukt samen opstellen, of bijvoorbeeld met hulp van een mediator.

Stel je zelf een echtscheidingsconvenant op? Weet dan dat dit document pas rechtsgeldig is als het is opgemaakt door een mediator, een advocaat of een notaris en als het convenant door een rechter is bekrachtigd.

Goed om te weten
Een echtscheidingsconvenant maken is niet verplicht. Je kunt ook zelf afspraken maken. Maar alleen een echtscheidingsconvenant is rechtsgeldig. En een scheiding kan met een convenant vaak sneller worden afgehandeld.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Ouderschapsplan (bij minderjarige kinderen)

Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan bij het echtscheidingsconvenant zitten. Zonder ouderschapsplan kunnen jullie niet scheiden. Meer over het ouderschapsplan vind je in het artikel Scheiden en kinderen, wat nu?

Waarom is een echtscheidingsconvenant belangrijk?

Het is belangrijk om goed na te denken over de afspraken die jullie maken. Doordat er altijd een mediator, advocaat of notaris naar het convenant kijkt, zie je waarschijnlijk niets over het hoofd.

Rechtsgeldig en executoriaal

Jullie advocaat kan de rechter vragen om het echtscheidingsconvenant onderdeel te laten uitmaken van de echtscheidingsbeschikking. Het convenant krijgt dan een executoriale titel. Dat betekent dat jullie de afspraken ‘rechtens afdwingbaar’ worden. Als jullie de gemaakte afspraken niet nakomen, dan kunnen deze afgedwongen worden.

Bijvoorbeeld: als de partner die alimentatie moet betalen dat niet doet, dan kan dat worden afgedwongen via een incassobureau, een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Let op!
In een echtscheidingsconvenant leg je afspraken vast tussen jou en je ex-partner. Die afspraken hebben in principe geen invloed op de overeenkomsten die jullie met anderen hebben, bijvoorbeeld met een hypotheek- of een kredietverstrekker. Dus heb je bijvoorbeeld een hypotheek bij SNS, dan gelden de afspraken die jullie met SNS gemaakt hebben.

Wie stelt het echtscheidingsconvenant op?

Er zijn een paar mensen die het echtscheidingsconvenant op kunnen stellen:

  • Jullie zelf
  • Een mediator
  • Een advocaat
  • Een notaris

Er is altijd een advocaat nodig om het uiteindelijke echtscheidingsconvenant aan de rechter aan te bieden in het verzoekschrift voor de scheiding.

Scheidingsdesk van SNS

Scheidingsdesk van SNS

Heb je vragen over scheiden en financiën of mediation? Neem contact op met onze scheidingsdesk. We helpen je graag verder.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst gecheckt: 31 maart 2023