Een mediator bij scheiding

Scheiden doe je het liefst in goed overleg. Is dat makkelijker gezegd dan gedaan? Dan kan een mediator jullie helpen. Een mediator let zowel op de financiële, als op de emotionele kant van een scheiding. Zodat jullie geen vechtscheiding, maar juist een overlegscheiding hebben.
Scheiden met een mediator

Wat doet een mediator?

Goede afspraken maken is bij een scheiding misschien wel het allerbelangrijkste. Bijvoorbeeld over de verzorging van de kinderen, jullie huis en hypotheek, en over de verdeling van jullie spullen en geld.

Een mediator is een onpartijdige bemiddelaar die jullie bijstaat om zulke afspraken te maken. De afspraken leggen jullie vast in een scheidingsconvenant. Hebben jullie kinderen? Dan kan een mediator ook helpen bij het maken van een ouderschapsplan en een indicatieve berekening van de partner- of kinderalimentatie.

Scheiden zonder advocaat

Scheiden zonder advocaat kan niet. Alleen een advocaat kan de scheiding namelijk bij de rechter aanvragen. Je kunt je scheiding eigenlijk op 3 manieren regelen:  

1. Scheiden met mediation (en daarna een advocaat)

Een mediator probeert jullie te helpen om er samen uit te komen, in overleg. Samen beslissen jullie over hoe jullie de belangrijke zaken willen verdelen. Jullie stellen samen met de mediator een scheidingsconvenant en een ouderschapsplan op. Een advocaat heb je dan alleen nodig in de volgende stap: die vraagt de echtscheiding aan bij de rechter. Zo bereid je alles goed voor, en is er veel aandacht voor onderlinge afspraken.

2. Scheiden met ieder een eigen advocaat

Scheiden zonder mediator, maar met een eigen advocaat kan ook. Er is dan over het algemeen minder aandacht voor de emotionele kant van de zaak. Advocaten onderhandelen namens jullie individueel over afspraken voor het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Bij ieder een eigen advocaat zal deze zich inzetten om voor jou het beste te regelen, zoals de advocaat van je ex-partner dat ook zal doen. De rechter beslist dan uiteindelijk over jullie situatie.

3. Scheiden met samen 1 advocaat

Ben je het helemaal eens met elkaar en is er geen mediation nodig? Bijvoorbeeld als er geen alimentatie is en geen kinderen zijn? Dan kun je ook samen 1 advocaat in de arm nemen. Bijvoorbeeld via online scheiden. Je maakt dan zelf een concept voor een convenant en een boedellijst. Die stuur je online op naar een advocaat en die maakt jullie scheiding dan definitief via de rechter. Doe dit alleen als je zeker weet dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Je kunt ook hier terecht

Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor hulp als je gaat scheiden:

  • Scheidingsexpert.nl is een landelijke mediationpartij. Zij kunnen je helpen bij elke stap van het scheidingsproces.

  • Andere mediationpartijen: Zorgzaamscheiden.nl en Zorgelooschscheiden.nl.

  • Judex.nl is een partij voor online scheidingen, zowel met als zonder begeleiding.

  • Wil je meer weten over de financiële kant van scheiden? Dan kun je op de website van Vereniging Eigen Huis of op uitelkaar.nl bijvoorbeeld zien of je je huidige woonlasten in je eentje kunt betalen. Of hoeveel de kinderalimentatie volgens de regels moet zijn.

Kosten voor een mediator

De totale kosten voor mediation bij scheiding verschillen per situatie. Daarom is het moeilijk om iets algemeens over de kosten te zeggen. Een advocaat kost over het algemeen meer per uur dan een mediator.

Scheidingsexpert noemt de volgende bedragen:

  • Als je samen één mediator of advocaat neemt, liggen de kosten tussen de € 1.500 en € 4.500. Dit is inclusief de scheiding indienen bij de rechtbank, de griffierechten en de uittreksels.
  • Als je een rechtsbijstandverzekering hebt met dekking voor scheidingsmediation, kan (een deel van) de scheiding met een MfN-registermediator worden betaald.
  • Voor een scheiding met ieder een eigen advocaat zijn de kosten vaak minimaal € 10.000.
  • Als er recht op toevoeging is (gesubsidieerde mediation) liggen de kosten voor een mediator tussen de € 150 en € 250 voor de persoon die hier recht op heeft. Dit is de eigen bijdrage plus de rechtbankkosten en de uittreksels.

Rechtsbijstandverzekering bij scheiding

Soms vergoedt je rechtsbijstandverzekering (een deel van) de kosten van mediation. Heb je een SNS Rechtsbijstandverzekering? Dan vergoeden we de kosten van mediation mogelijk tot € 2.000. Je komt in aanmerking voor de vergoeding als:

  • de verzekeringsvoorwaarden met nummer RB1212 voor jou gelden. Je kunt dit nakijken op je polisblad.
  • je minimaal 3 jaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Hebben jullie een rechtsbijstandverzekering bij SNS en wil je weten of jij en je partner mediation vergoed krijgen? Maak dan een afspraak via ons afspraakformulier met de scheidingsdesk van SNS.

Zelf een mediator kiezen

Als je in aanmerking komt voor een vergoeding, dan kun je een lijst krijgen met mediators in de buurt. Alle mediators op deze lijst staan ingeschreven in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dat betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd en aan bepaalde eisen voldoen.

Andere vergoedingen voor mediation

Heb je een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan vergoedt de overheid onder voorwaarden een deel van de kosten van mediation. Een van die voorwaarden is dat je een mediator kiest die staat ingeschreven bij het MfN-register. Je mediator dient de aanvraag in bij de Raad voor de Rechtspraak, je kunt dit niet zelf doen. Vraag in het eerste gesprek altijd of je mediator bereid is zo’n aanvraag te doen.

Per 1 maart 2023 kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging.

Scheidingsdesk van SNS

Scheidingsdesk van SNS

Heb je vragen over scheiden en financiën of mediation? Neem contact op met onze scheidingsdesk. We helpen je graag verder.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 23 maart 2023