Een mediator bij scheiding

Scheiden doe je samen. Maar wat als je er samen niet uitkomt, bijvoorbeeld omdat de emoties te hoog oplopen? Een mediator kan jullie dan helpen.

Scheidings Mediator

Wat doet een mediator?

Als je gaat scheiden is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Bijvoorbeeld over jullie huis, spullen, geld en de verzorging van de kinderen. Een mediator is een onpartijdige bemiddelaar die jullie bijstaat om zulke afspraken te maken. Die leggen jullie vast in een scheidingsconvenant. Hebben jullie kinderen? Dan kan een mediator ook helpen bij het maken van een ouderschapsplan en een indicatieve berekening van de kinderalimentatie.

Mediator of advocaat

Een mediator helpt jullie om er samen uit te komen. Maar misschien hebben jullie ruzie en lukt dat niet. Dan kunnen jullie ook allebei een advocaat inschakelen. Zij onderhandelen namens jullie over afspraken voor het scheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Mediator Alex Kanters

Alex Kanters werkt sinds 2007 als scheidingsmediator in Noord-Holland. Kanters: ‘Ik help scheidende partners om in gesprek te gaan, waarna beslissingen genomen kunnen worden. Dat is essentieel, helemaal als er kinderen in het spel zijn.’

Kosten voor een mediator

Veel mediators werken met een uurtarief. De totale kosten van mediation zijn daardoor van te voren lastig te bepalen. Er zijn ook mediators die vaste prijzen hebben. Bijvoorbeeld voor het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan. Volgens de juridisch experts van DAS kost mediaton gemiddeld tussen de € 500 en € 3.500. De kosten voor het inschakelen van advocaten lopen uiteen van € 5.000 tot € 50.000.

Rechtsbijstand bij scheiding

Soms vergoedt je rechtsbijstandverzekering (een deel van) de kosten van mediation. Heb je een SNS Rechtsbijstandverzekering? Dan vergoeden we de kosten van mediation mogelijk tot € 2.000. Je komt in aanmerking voor de vergoeding als:

  • de verzekeringsvoorwaarden met nummer RB1212 voor jou gelden (je ziet dat op je polisblad)
  • je minimaal 3 jaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Voor mediation werken we samen met de juridisch experts van DAS. Willen jij en je partner mediation vergoed krijgen? Dan dien jullie samen een schriftelijk verzoek in bij DAS.

Kan ik zelf een mediator kiezen?

Als je in aanmerking komt voor een vergoeding, dan krijg je van DAS een lijst met mediators en kun je een mediator vinden bij jou in de buurt. Alle mediators op deze lijst staan ingeschreven in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (NfM). Dat betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd en aan bepaalde eisen moeten voldoen.

Zijn er nog andere vergoedingen voor mediation?

Heb je een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan vergoedt de overheid onder voorwaarden een deel van de kosten. Dit heet ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of een toevoeging. Je kunt zelf geen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Je mediator of advocaat dient de aanvraag in bij de Raad voor de Rechtspraak. Vraag van te voren altijd of je mediator of advocaat bereid is zo’n aanvraag te doen.

Onze adviseur denkt met je mee

Onze adviseur denkt met je mee

Bij een scheiding komt er veel op je af. Onze adviseur helpt je graag bij je financiële vragen.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.Pagina laatst aangepast: 25 april 2019

Terug naar boven