Scheiden met kinderen, wat nu?

Je gaat scheiden en je hebt kinderen die nog geen 18 jaar oud zijn. Een extra vervelende situatie, want je wilt het natuurlijk zo goed mogelijk voor je kinderen regelen. Een ouderschapsplan opstellen helpt jullie daarbij.  Hopelijk lukt het jullie om in deze moeilijke periode samen afspraken te maken. Een mediator kan hierbij helpen.

Scheiden en minderjarige kinderen, wat nu?

Een ouderschapsplan maken

Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie als getrouwde ouders verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin staan duidelijk afspraken over de kinderen, voor nu en voor de toekomst.

Het ouderschapsplan: wat staat erin?

  • Hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken willen verdelen.
  • Hoe jullie de omgang met het kind willen regelen.
  • Hoe jullie de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kind gaan verdelen en regelen (kinderalimentatie).
  • Hoe jullie met elkaar overleggen over belangrijke zaken die jullie kind aangaan.
  • Hoe jullie de formele zaken zoals inschrijving en paspoorten gaan regelen.
  • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van jullie kind.
  • Hoe de kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan.
  • Waarover eventueel verschil van mening is.

Scheiden met kinderen: hoe regel je het?

Het belangrijkste is om te beslissen hoe jullie de zorg voor de kinderen willen regelen. Dit is niet altijd een makkelijke beslissing en het kan raadzaam zijn om hierbij een mediator in te schakelen.

Je hebt als gescheiden ouders 2 keuzes als het gaat om de zorgverdeling: co-ouderschap of een omgangsregeling. Bij co-ouderschap zien jullie de kinderen even veel. Bij een omgangsregeling ziet de ene ouder de kinderen normaal gesproken (veel) meer dan de andere ouder. Maar je kunt ook een omgangsregeling afspreken waarbij de verdeling 50-50 is. We leggen de 2 mogelijkheden hieronder uit.

1. Co-ouderschap

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat je de kosten en de zorg- en opvoedingstaken 50-50 gaat verdelen. Je wordt allebei ‘verzorgende ouder’. Je kinderen wonen dus ongeveer even vaak bij jou als bij je ex. Daardoor ben je ook allebei betrokken bij de dagelijkse bezigheden van je kinderen.

Co-ouderschap is een keuze van jullie beiden. Je kunt co-ouderschap nooit afdwingen via de rechter.

Belangrijk bij co-ouderschap:

  • Jullie moeten als ouders in staat zijn om goed te overleggen over belangrijke dagelijkse zaken die de kinderen aangaan. Dat betekent dus dat jullie elkaar regelmatig spreken.
  • De kinderen moeten het niet erg vinden om de ene keer bij de ene ouder en de andere keer bij de andere ouder te wonen. Merk je dat je kind last heeft van jullie regeling? Dan is het belangrijk dat jullie kijken naar wat voor jullie kind goed is.
  • Jullie kunnen als ouders niet te ver van elkaar vandaan gaan wonen. Het liefst woon je bij elkaar (en de school) om de hoek, maar ook weer niet zo dichtbij dat je elkaar steeds ziet. Tenzij jullie natuurlijk nog prima door één deur kunnen.

2. Omgangsregeling

Bij een omgangsregeling blijven jullie kinderen in 1 huis wonen bij 1 van jullie. De andere ouder krijgt een omgangsregeling, of: bezoekregeling.

Belangrijk bij de omgangsregeling:

  • De ouder die niet in het huis met de kinderen blijft wonen, ziet de kinderen over het algemeen minder vaak dan de ‘hoofdouder’. De zorgtaken en de opvoedingstaken van die ouder zijn dan ook minder.
  • Dat hoeft niet te betekenen dat de financiële last minder is. Dat verschilt per situatie.
  • Goed om te weten: de mening van een kind dat ouder is dan 12 telt mee bij de beslissing.

Omgangsregeling scheiden met minderjarige kinderen

Voorbeeld:
Jan en Suzanne hebben 2 kinderen van 4 en 6 jaar oud. Suzanne blijft met de kinderen in het ouderlijk huis wonen. Ze gaat bijna fulltime voor de kinderen zorgen en gaat daarom flink minder werken. Jan verhuist, gaat meer werken en ziet de kinderen eens in de 2 weken. Hij moet partneralimentatie en kinderalimentatie betalen.

Er zijn geen regels voor een omgangsregeling, of een maximum of minimum aantal dagen per maand. Je bepaalt dat samen, of met een mediator als jullie er samen niet uitkomen. Kom je er niet uit of vind je het fijn om hierbij hulp te krijgen, dan kan een mediator je hierbij helpen.

Omgangsregeling en toch 50-50

Een omgangsregeling kun je precies inrichten zoals je zelf wilt, dus ook ongeveer 50-50. Dat is soms handiger dan co-ouderschap. Administratief is een omgangsregeling namelijk makkelijker dan co-ouderschap. Co-ouderschap maakt het aanvragen van bijvoorbeeld het kindgebonden budget ingewikkelder.

Scheidingsdesk van SNS

Scheidingsdesk van SNS

Heb je vragen over scheiden en financiën of mediation? Neem contact op met onze scheidingsdesk. We helpen je graag verder.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst gecheckt: 31 maart 2023