Scheiden met kinderen, wat nu?

Je gaat scheiden en je hebt kinderen die nog geen 18 jaar oud zijn. Waar moet je aan denken? Een ouderschapsplan bijvoorbeeld. En wat kun je beter niet doen?

Scheiden en minderjarige kinderen, wat nu?

Een ouderschapsplan maken

Als jullie minderjarige kinderen hebben, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin staan duidelijk afspraken over de kinderen, voor nu en voor de toekomst.

Het Ouder-schapsplan, wat staat erin?

  • Hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken willen verdelen.
  • Hoe jullie de omgang met het kind willen regelen.
  • Hoe jullie de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kind gaan verdelen en regelen (kinderalimentatie).
  • Hoe jullie met elkaar overleggen over belangrijke zaken die jullie kind aangaan.
  • Hoe jullie de formele zaken zoals inschrijving en paspoorten gaan regelen.
  • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van jullie kind.

Scheiden met kinderen: hoe regel je het?

Jullie moeten beslissen of jullie gaan voor een co-ouderschap of een omgangsregeling. Bij co-ouderschap zien jullie de kinderen even veel. Bij een omgangsregeling ziet de ene ouder de kinderen normaal gesproken (veel) meer dan de andere ouder. Maar je kunt ook een omgangsregeling afspreken waarbij de verdeling 50-50 is. We leggen de 2 mogelijkheden hieronder uit.

1. Co-ouderschap

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat je de kosten en de zorg- en opvoedingstaken 50-50 gaat verdelen. Je wordt allebei ‘verzorgende ouder’. Je kinderen wonen dus ongeveer even vaak bij jou als bij je ex. Daardoor ben je ook allebei betrokken bij de dagelijkse bezigheden van je kinderen.

Co-ouderschap is een keuze van jullie beiden. Je kunt nooit co-ouderschap afdwingen via de rechter.

Belangrijk bij co-ouderschap:

  • Jullie moeten als ouders in staat zijn om goed te overleggen over belangrijke dagelijkse zaken die de kinderen aangaan. Dat betekent dus dat jullie elkaar regelmatig spreken.
  • De kinderen moeten het niet erg vinden om de ene keer bij de ene ouder en de andere keer bij de andere ouder te wonen. Merk je dat je kind last heeft van jullie regeling? Dan is het belangrijk dat jullie kijken naar wat voor jullie kind goed is.
  • Jullie kunnen als ouders niet te ver van elkaar vandaan gaan wonen. Het liefst woon je bij elkaar (en de school) om de hoek, maar ook weer niet zo dichtbij dat je elkaar steeds ziet. Tenzij jullie natuurlijk nog prima door één deur kunnen natuurlijk.

2. Omgangsregeling

Bij een omgangsregeling blijven jullie kinderen in 1 huis wonen bij 1 van jullie. De andere ouder krijgt een omgangsregeling, of: bezoekregeling. Die ouder ziet de kinderen over het algemeen veel minder vaak dan de ‘hoofdouder’. De zorgtaken en de opvoedingstaken van die ouder zijn dan ook minder. Dat hoeft niet te betekenen dat de financiële last minder is. Vaak betaalt die andere ouder namelijk meer dan de ouder die in het ouderlijk huis blijft wonen. Overigens telt de mening van een kind dat ouder is dan 12 ook mee.

Omgangsregeling

Voorbeeld:
Jan en Suzanne hebben 2 kinderen van 4 en 6 jaar oud. Suzanne blijft met de kinderen in het ouderlijk huis wonen. Ze gaat bijna fulltime voor de kinderen zorgen en gaat daarom flink minder werken. Jan verhuist, gaat meer werken en ziet de kinderen eens in de 2 weken. Hij moet partneralimentatie en kinderalimentatie betalen.

Er zijn geen regels voor een omgangsregeling, of een maximum of minimum aantal dagen per maand. Je bepaalt dat samen, of met een mediator als jullie er samen niet uitkomen.

Omgangsregeling en toch 50-50

Een omgangsregeling kun je precies inrichten als je zelf wilt, dus ook ongeveer 50-50. Dat is soms handiger dan co-ouderschap. Administratief is een omgangsregeling namelijk makkelijker dan co-ouderschap. Co-ouderschap maakt het aanvragen van bijvoorbeeld het kindgebonden budget ingewikkelder.

Onze adviseur denkt met je mee

Onze adviseur denkt met je mee

Bij een scheiding komt er veel op je af. Onze adviseur helpt je graag bij je financiële vragen.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 25 april 2019

Terug naar boven