Wat kost een scheiding? En hoe kun je besparen?

Eerst het slechte nieuws: een scheiding is nooit goedkoop. De kosten zijn bovendien afhankelijk van hoe goed jullie nog samen afspraken kunnen maken. Maar besparen kan wel, als je het slim aanpakt.

Wat kost een scheiding?

Hoeveel kost een echtscheiding?

Hoeveel een scheiding precies kost, is moeilijk te zeggen. Iedere situatie is anders. Vaak kost het een paar duizend euro om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen.

Online scheiden kan een ‘goedkope’ manier van scheiden zijn (vanaf ongeveer € 300 per persoon, soms nog goedkoper als je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand), maar alleen als je het samen overal over eens bent en precies begrijpt wat je moet doen. Vaak heb je extra hulp nodig, en voor die extra hulp moet je weer betalen. In zo’n geval kan een mediator een mooie oplossing zijn: iemand met verstand van zaken, die voor jullie beiden opkomt, met vaak een lager uurtarief dan een advocaat.

De ‘duurste’ scheiding is een vechtscheiding. Vechtscheidingen duren over het algemeen langer en de kosten van mediators en de advocaten lopen dan op.

Wat ook meespeelt in de kosten is de vraag welke financiële zaken jullie deelden. En of jullie kinderen hebben. En of je in 2 nieuwe huizen gaat wonen of dat 1 van jullie in het echtelijk huis blijft.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Kosten bij een scheiding: mediator, rechter, advocaat

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een wettelijke verbintenis. Dat wil zeggen: het is een contract dat alleen een rechter kan beëindigen.

De rechtszaak die nodig is voor deze echtscheidingsprocedure kost geld. Er moet een advocaat worden ingeschakeld en de rechtbank rekent griffiekosten.

Maar er komt financieel nog meer op je af. Want hoe zit het met je woonlasten als je je partner uitkoopt? Kun je die betalen? Of hoeveel moet de kinderalimentatie eigenlijk zijn? Voor die vragen heb je handige tools:

Bereken je scheiding op de website van Vereniging Eigen Huis

Bereken je scheiding op uitelkaar.nl

Ontdek de kosten die horen bij je scheiding

Scheidingskosten of bespaarposten?
5 tips om te besparen

Wist je dat ...

Ongeveer de helft van de advocaten een uurtarief tussen de € 225 en
€ 300 heeft? Een mediator kost meestal minder.

1. Besparen op de advocaatkosten

Een advocaat is een van de duurste kostenposten bij een echtscheiding. Daarop zou je dus flink kunnen besparen. Dat kan natuurlijk alleen als het jullie lukt om er samen goed uit te komen. Probeer om zo veel mogelijk afspraken al samen te maken. En schakel gezamenlijk 1 advocaat in, die alleen het noodzakelijke werk doet. En maak duidelijke afspraken over welke werkzaamheden hij voor jullie gaat doen.

2. Een mediator inschakelen

Een mediator kost ook geld, maar heeft vaak een lager uurtarief dan een advocaat. Dus denk je er met hulp samen uit te kunnen komen, kijk dan of mediation voor jullie een goed alternatief is. Een mediator is er voor jullie samen, dus je hoeft geen 2 mediators te betalen. Een mediator begeleidt je bovendien ook bij de emotionele kant van de zaak. Samen maken jullie een echtscheidingsconvenant, waardoor een advocaat alleen nog maar de scheiding bij de rechter hoeft aan te vragen.

Meer lezen over een mediator bij scheiden

3. Check je rechtsbijstandsverzekering

Soms vergoedt je rechtsbijstandverzekering (een deel van) de kosten van mediation. Heb je een SNS Rechtsbijstandverzekering? Dan vergoeden we de kosten van mediation mogelijk tot € 2.000. Je komt in aanmerking voor de vergoeding als:

  • de verzekeringsvoorwaarden met nummer RB1212 voor jou gelden (je ziet dat op je polisblad)
  • je minimaal 3 jaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Hebben jullie een rechtsbijstandverzekering bij SNS en wil je weten of jij en je partner mediation vergoed krijgen? Neem dan vrijblijvend contact op met de scheidingsdesk van SNS.

4. Online scheiden

Een andere optie om te besparen: je kunt misschien online scheiden. Doe dit wel alleen als je samen nog goed met elkaar kunt praten. En je samen afspraken kunt maken en allebei weet welke gevolgen jullie afspraken hebben.

5. Samen zelf een echtscheidingsconvenant maken

In een echtscheidingsconvenant leg je samen met je ex-partner afspraken vast over alimentatie, pensioen, kinderen en meer. Een advocaat of mediator is hier veel tijd aan kwijt, dus het loont de moeite om het zelf te doen. Natuurlijk moeten jullie het met elkaar eens zijn over belangrijke zaken om dit te kunnen doen. Je kunt dan altijd nog begeleiding inkopen bij een advocaat om jullie echtscheidingsconvenant kritisch door te nemen.

Tip

Kies voor een mediator uit het MfN-register. Dan weet je zeker dat deze voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. En dan kan deze misschien gesubsidieerde mediaton (toevoeging) voor je regelen.

Kortingen en aftrekposten

  • In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je niet zoveel verdient en te weinig vermogen hebt, kun je via de Raad van Rechtsbijstand (een deel van) de kosten van de advocaat of mediator vergoed krijgen. Dit heet een toevoeging. Dit is alleen mogelijk als jullie mediator in het MfN-register staat of als de advocaat staat ingeschreven bij de Raad van Rechtsbijstand. Vraag je advocaat of mediator of hij dit kan regelen.
  • Krijg je een toevoeging? Dan hoef je soms ook minder griffierecht voor de rechter te betalen.
  • Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging? Per 1 maart 2023 kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging.
  • Moet je partneralimentatie betalen? Die is aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Kinderalimentatie niet.
  • Scheiden heeft gevolgen voor heffingskortingen: de kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dat kan je wat extra geld opleveren.

Echtscheiding versus vechtscheiding

Wil je écht besparen? Pas dan vooral op dat je echtscheiding geen vechtscheiding wordt.

Als jullie niet meer door één deur kunnen, betaalt zich dat meteen uit in hogere kosten. Je hebt dan beiden een eigen advocaat nodig en vaak ook nog ondersteuning van bijvoorbeeld een notaris, mediator of een financieel expert. Hoe harder je vecht, hoe duurder het wordt.

Dus zo’n vechtscheiding is niet alleen emotioneel zwaarder, hij kost ook nog eens meer geld. Neem als je hierover vragen hebt, contact op met de Scheidingsdesk van SNS. Benieuwd wie je aan de telefoon krijgt? Lees het interview met Roel Blokzijl van de Scheidingsdesk van SNS.

Scheidingsdesk van SNS

Scheidingsdesk van SNS

Heb je vragen over scheiden en financiën of mediation? Neem contact op met onze scheidingsdesk. We helpen je graag verder.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 31 maart 2023