Wat kost een scheiding? En hoe kun je besparen?

Eerst het slechte nieuws: een scheiding is nooit goedkoop. De kosten zijn bovendien afhankelijk van hoe goed jullie nog samen afspraken kunnen maken. Maar besparen kan wel, als je het slim aanpakt.

Wat kost een scheiding? En hoe kun je besparen?

Hoeveel kost een echtscheiding?

Hoeveel een scheiding precies kost, is moeilijk te zeggen. Iedere situatie is anders. Vaak kost het een paar duizend euro om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te beëindigen.

Online scheiden kan een ‘goedkope’ manier van scheiden zijn (vanaf ongeveer € 300), maar alleen als je het samen overal over eens bent en precies begrijpt wat je moet doen. Vaak heb je extra hulp nodig, en voor die extra hulp moet je weer betalen.

De ‘duurste’ scheiding is een vechtscheiding. Vechtscheidingen duren over het algemeen langer en de kosten van de advocaten lopen daarmee op.

Wat ook meespeelt in de kosten is de vraag welke financiële zaken jullie deelden. En of jullie kinderen hebben. En of je in 2 nieuwe huizen gaat wonen of dat 1 van jullie in het echtelijk huis blijft.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Kosten bij een scheiding: rechter, advocaat, mediator

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een wettelijke verbintenis. Dat wil zeggen: het is een contract dat alleen een rechter kan beëindigen.

De rechtszaak die nodig is voor deze echtscheidingsprocedure kost geld. Er moet een advocaat worden ingeschakeld en de rechtbank rekent tijd en griffiekosten.

NB: er is sinds 2015 1 uitzondering, en dat is scheiden via een ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar deze vorm van scheiden kan alleen als je geen minderjarige kinderen hebt en het over alles eens bent.

Scheidingskosten of bespaarposten?
4 tips om te besparen

Wist je dat ...

Ongeveer de helft van de advocaten een uurtarief tussen de € 225 en
€ 300 heeft?

1. Besparen op de advocaatkosten

Een advocaat is een van de duurste posten bij een echtscheiding. Daarop zou je dus flink kunnen besparen. Dat kan natuurlijk alleen als het jullie lukt om er samen goed uit te komen. Probeer om zo veel mogelijk afspraken al samen te maken. En schakel gezamenlijk 1 advocaat in, die alleen het noodzakelijke werk doet. En maak duidelijke afspraken over welke werkzaamheden hij voor jullie gaat doen.

2. Online scheiden

Tegenwoordig kun je ook online scheiden. Dat scheelt ook in de kosten die je maakt. Doe dit wel alleen als je samen nog goed door 1 deur kunt. Als je samen goede afspraken kunt maken. En als je goed weet welke gevolgen jullie afspraken hebben

Lees meer over online scheiden

3. Samen zelf een echtscheidingsconvenant maken

In een echtscheidingsconvenant leg je samen met je ex-partner afspraken vast over alimentatie, pensioen, kinderen en meer. Een advocaat is hier veel tijd aan kwijt, dus het loont de moeite om het zelf te doen. Natuurlijk moeten jullie het met elkaar eens zijn over belangrijke zaken om dit te kunnen doen. Je kunt dan altijd nog begeleiding inkopen bij een advocaat om jullie echtscheidingsconvenant kritisch door te nemen.

4. Een mediator inschakelen

Een mediator kost ook geld, maar soms zorgt die ervoor dat je ook bespaart. Het lukt sommige stellen bijvoorbeeld om er dankzij een goede mediator met 1 gezamenlijke advocaat uit te komen. Dat kan veel geld schelen. En het uurtarief van een mediator ligt vaak lager dan dat van een advocaat.

Meer lezen over een mediator bij scheiden

Tip

Kies voor een mediator uit het MfN-register. Dan weet je zeker dat deze voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Kortingen en aftrekposten

  • In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je niet zoveel verdient en te weinig vermogen hebt, kun je via de Raad van Rechtsbijstand (een deel van) de kosten van de advocaat of mediator vergoed krijgen. Dit heet een toevoeging. Bespreek of dit mogelijk is met je advocaat of mediator.
  • Krijg je een toevoeging? Dan hoef je soms ook minder griffierecht voor de rechter te betalen.
  • Moet je alimentatie betalen? Die is aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting.
  • Scheiden heeft gevolgen voor heffingskortingen: de kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dat kan je wat extra geld opleveren.

Echtscheiding versus vechtscheiding

Wil je écht besparen? Pas dan vooral op dat je echtscheiding geen vechtscheiding wordt.

Helaas kunnen veel mensen die gaan scheiden niet meer goed door 1 deur. Dat betaalt zich dan meteen uit in hogere kosten. Je hebt beiden een eigen advocaat nodig en vaak ook nog ondersteuning van bijvoorbeeld een notaris, mediator (bemiddelaar) of een financieel expert. Hoe harder je vecht, hoe duurder het wordt.

Dus zo’n vechtscheiding is niet alleen emotioneel zwaarder, hij kost ook nog eens meer geld.

Hoe moeilijk ook, probeer in deze emotionele tijd toch rationele keuzes te maken.

Onze adviseur denkt met je mee

Onze adviseur denkt met je mee

Bij een scheiding komt er veel op je af. Onze adviseur helpt je graag bij je financiële vragen.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.

Pagina laatst aangepast: 25 april 2019