Scheiden en de Belastingdienst

Wat is de invloed van je scheiding op de belasting die je moet betalen? Hoe zit het met het fiscaal partnerschap? En met toeslagen?

Scheiden en de Belastingdienst

Als eerste doen: voorlopige aanslag

Er verandert in je belastingaangifte en –teruggave veel als je gaat scheiden. Het is daarom handig om zo snel mogelijk een voorlopige aanslag aan te vragen. Als je die elk jaar al krijgt, is het verstandig om die te laten wijzigen. Zo krijg je meer inzicht in je situatie en je voorkomt dat je achteraf geld moet bijbetalen.

Je voorlopige aanvraag kun je online aanvragen of wijzigen, in Mijn Belastingdienst.

Fiscaal partnerschap na je scheiding

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan ben je elkaars fiscale partners. Dat betekent dat je ook voor de Belastingdienst partners bent. Dat kan schelen in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting die je betaalt. Zie ook: Samenwonen en de belasting.

Einde fiscaal partnerschap

Als je een verzoek tot echtscheiding hebt ingediend en je staat niet meer ingeschreven op hetzelfde adres, dan eindigt het fiscaal partnerschap. Dit heeft dus gevolgen voor je belastingaangifte.

Belastingaangifte doen over het jaar van je scheiding

In het jaar van je scheiding ben je een deel getrouwd geweest en een deel niet. Als je aangifte over dat jaar doet, kun je ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Je mag dan de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Houd er dan wel rekening mee dat bij de boedelverdeling ook de gezamenlijke fiscale posten mogelijk nog verrekend moeten worden.

De drempelbedragen worden berekend op basis van jullie inkomens bij elkaar opgeteld. Dat kan voordelig zijn.

Heffingskorting

Als je een kind hebt onder de 12 dat bij jou woont en je ook arbeidsinkomen hebt, kan het zijn dat je recht hebt op een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je vindt meer informatie over deze korting na scheiding op de site van de Belastingdienst . De alleenstaande-ouderregeling is afgeschaft.

Kinderen

Hebben jullie kinderen, dan kan het zijn dat je recht hebt op meer kindgebonden budget na je scheiding.

Wist je dat ...

Zolang je nog op hetzelfde adres ingeschreven staat,
blijf je toeslagpartners. Geef je verhuizing dus op tijd door bij je gemeente.

Toeslagen na scheiding

Misschien heb je recht op toeslagen omdat je nu gescheiden bent. Of misschien waren jullie tijdens jullie huwelijk toeslagpartners en zijn jullie dat nu niet meer. Ook hier vind je meer over op de site van de Belastingdienst.

Goed om te weten: alimentatie

Partneralimentatie is aftrekbaar bij de aangifte inkomensbelasting. Dat geldt ook voor andere onderhoudsplichten. Betaal je hypotheekrente voor je ex-partner omdat je verplicht bent of afgesproken hebt om hem of haar te onderhouden? Dan mag je die rente mogelijk ook als betaalde alimentatie aftrekken.

Ontvang je alimentatie? Dan wordt dit bedrag als inkomen gezien. Je moet de alimentatie dus opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten?

Wil je meer weten over scheiden en de belasting? Bekijk de site van de Belastingdienst.

Onze adviseur denkt met je mee

Onze adviseur denkt met je mee

Bij een scheiding komt er veel op je af. Onze adviseur helpt je graag bij je financiële vragen.
Meer over scheiden

Meer over scheiden

De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.Pagina laatst aangepast: 25 april 2019