Fiscaal partnerschap

Als samenwonend stel ben je niet alleen partner in de liefde, de kans is groot dat je voor de Belastingdienst ook elkaars fiscale partner bent. Dit heeft voor- en nadelen. Maar vooral voordelen.

Samenwonen: Fiscale partners worden?

Fiscaal partnerschap niet automatisch

Als je gaat samenwonen zonder notarieel samenlevingscontract, ben je in beginsel niet automatisch elkaars fiscale partner. Het kan in jullie voordeel zijn om samen een fiscaal partnerschap aan te gaan. Kijk dan eerst goed naar de voor- en nadelen.

Zijn jullie al fiscaal partner?

Of jullie al fiscaal partner zijn, hangt af van jullie situatie. Je bent normaal gesproken automatisch fiscaal partner als je samenwoont, meerderjarig bent en:

  • getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt
  • een notarieel samenlevingscontract hebt
  • samen een kind hebt
  • 1 van jullie een kind heeft en dat kind woont op hetzelfde adres of de ander heeft dit kind erkend
  • je je als pensioenpartners hebt aangemeld
  • jullie samen je woonhuis in eigendom hebben
  • jullie vorig jaar ook fiscaal partner waren.

Zijn jullie nog geen fiscaal partner en wil je dit wel? Met een notarieel samenlevingscontract zorg je ervoor dat jullie alsnog fiscaal partner worden.

De voordelen van fiscaal partnerschap

Fiscaal partnerschap is in veel gevallen voordelig. Deze voordelen hebben te maken met de aangifte van de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting.

Inkomstenbelasting

Als fiscaal partners doe je samen belastingaangifte. Jullie mogen dan bijvoorbeeld spaargeld aan de een of de ander toerekenen en een aantal aftrekposten onderling verdelen. Dit laatste is vooral aantrekkelijk wanneer 1 van jullie meer verdient.

Als jullie een hypotheek hebben, dan mag degene met het hoogste inkomen de hypotheekrente helemaal aftrekken van dat inkomen voor de belasting. Zelfs wanneer degene met het hoogste inkomen niet de eigenaar van het huis is. Zo krijgen jullie zoveel mogelijk inkomstenbelasting terug.

Ook spaargeld mag je op de voordeligste manier voor jullie samen opvoeren en als fiscale partners is jullie heffingsvrije vermogen – het deel van je spaargeld waar je geen belasting over betaalt – twee keer zo hoog. Mooi, toch?

Voorbeeld:
Als jij een laag inkomen hebt en over dit inkomen minder dan € 3.070 (2023) inkomstenbelasting hoeft te betalen en je partner een hoger inkomen heeft, dan is het misschien mogelijk om jouw zogenoemde Algemene Heffingskorting (gedeeltelijk) uitbetaald te krijgen van de Belastingdienst. Of je hiervoor in aanmerking komt en voor welk bedrag, kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Schenk- en erfbelasting

Als je geld erft of geschonken krijgt, moet je erf- of schenkbelasting betalen. Je betaalt in beginsel minder belasting over een erfenis of schenking van je partner, als je fiscaal partner bent. En dat kan een aardig bedrag schelen.

De nadelen van fiscaal partnerschap

Er zitten ook nadelen aan een fiscaal partnerschap. Deze nadelen hebben betrekking op toeslagen, giften en het bezitten van 2 koophuizen.

Toeslagen

De hoogte van de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget hangt af van of je een fiscaal partner hebt of niet. De Belastingdienst telt het inkomen van jou en je partner namelijk bij elkaar op tot 1 gezamenlijk inkomen. Hoe hoger jullie gezamenlijk inkomen, des te lager de toeslag die je ontvangt.

Giften

Als je minimaal 1% van je drempelinkomen doneert aan een goed doel, mag je dit waarschijnlijk aftrekken van de belasting. Je drempelinkomen is het totaal van inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3.

Als fiscaal partner gaat het om 1% van het gezamenlijk inkomen. Je moet dan dus meer doneren om het van de belasting te mogen aftrekken.

2 koophuizen

Als jullie allebei een koophuis hebben en gaan samenwonen in 1 van beide huizen, dan hebben jullie als fiscaal partner in principe maar 1 keer recht op hypotheekrenteaftrek. Het recht op hypotheekrenteaftrek voor het 2e huis vervalt. Hiervoor gelden wel vaak tijdelijke overgangsregelingen.

Samenwonen zonder fiscaal partner te zijn?

Je kunt ook samenwonen zonder elkaars fiscaal partner te zijn. Je gaat dan bijvoorbeeld samenwonen zonder een samenlevingscontract. Dit geldt uiteraard alleen als jullie niet op grond van een van de andere voorwaarden automatisch als fiscaal partner worden aangemerkt. Ieder doet zijn eigen belastingaangifte en klaar is Kees. Het feit dat je wel samenwoont, maar geen fiscaal partners bent, kan wel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de huurtoeslag. En je profiteert niet van andere voordelen van fiscaal partnerschap.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Samenwonen en financiën

Samenwonen en financiën

Je gaat samenwonen. Dat betekent een aantal dingen regelen, ook financiële zaken. Heb je aan alles gedacht?

Pagina laatst aangepast: 23 maart 2023